Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, όπου αναμένεται σήμερα (22/11) να πραγματοποιήσει πολιτικές διαβουλεύσεις με τη βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Διεθνών Οργανισμών, Michele Sison, ενόψει της θητείας της
Η κυρία Παπαδοπούλου, η οποία έχει σημειώσει μακρά θητεία στο ελληνικό διπλωματικό σώμα και δη στις ΗΠΑ μεταξύ αυτών ως αναπληρώτρια µόνιµη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωµένα Εθνη, αλλά και πιο πρόσφατα ως πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, θεωρείται από πολλούς ο καταλληλότερος άνθρωπος για να «στρώσει» το έδαφος να οικοδομηθούν οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Τραμπ.
Η Αθήνα αναδεικνύει το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως οι σχέσεις των δύο χωρών «θα παραμείνουν σταθερές και παραγωγικές και με τη νέα προεδρία Τραμπ», υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, σχέσεις οι οποίες πια είναι κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και συγκεκριμένα στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την ασφάλεια και της σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω δύο συνεχιζόμενων πολέμων.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργος έχει υπογραμμίσει η Ελλάδα «είναι σε θέση να αξιοποιήσει το ειδικό της βάρος για να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή».
Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Η υφυπουργός συνοδεύεται από τη γενική διευθύντρια του υπουργείου για Διεθνείς Οργανισμούς και Διεθνή Ασφάλεια και Συνεργασία, πρέσβη Μαρία Θεοφίλη, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Σε πρώτο κάδρο η επιστημονική διπλωματία
Το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής και επιχειρηματικής Διασποράς στις ΗΠΑ για συνεργασία με την Ελλάδα διαπίστωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, κατά την επίσκεψή του στη Βοστώνη.
Ο κ. Κώτσηρας είχε συναντήσεις με διεθνούς φήμης Έλληνες ερευνητές στο MIT και στο Harvard, και με επιτυχημένους επιχειρηματίες από τον χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, σε μια προσπάθεια προώθησης της επιστημονικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, δύο στοιχεία, που προέκυψαν από τις επαφές, γεννούν αισιοδοξία: πρώτον, η έντονη διάθεση προσφοράς κορυφαίων Ελληνοαμερικανών επιστημόνων προς τη μητέρα-πατρίδα και, δεύτερον, η πολύ θετική άποψη της επιχειρηματικής κοινότητας της Βοστώνης για τις αυξανόμενες ευκαιρίες που προσφέρει η σημερινή Ελλάδα για επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Εξωτερικών για τη διασύνδεση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας με αντίστοιχα οικοσυστήματα του εξωτερικού έρχεται, λοιπόν, σε μια ευνοϊκή συγκυρία.
Οι δυνατότητες αξιοποίησης του ταλαντούχου επιστημονικού δυναμικού της Διασποράς μας είναι πραγματικά ανεξάντλητες.
Ο κ. Κώτσηρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Hellenic Innovation Network (HIN) στη Βοστώνη με θέμα «Επιχειρείν και Βιωσιμότητα», εξήρε τις προσπάθειες του HIN να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της επιστημονικής και επιχειρηματικής διασποράς.
«Το "Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027" υποστηρίζει επίσης το άνοιγμα των ελληνικών πανεπιστημίων στον κόσμο και ενθαρρύνει τη γενιά του brain drain να επιστρέψει ή να επανασυνδεθεί με την πατρίδα.
Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη δημιουργία μιας κοινότητας όπου Έλληνες ερευνητές και επιχειρηματίες -ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται- μπορούν να συνεργαστούν και να προωθήσουν την τεχνολογική πρόοδο της Ελλάδας» υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια μέσω μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη
«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι ένα φιλόξενο μέρος για την καινοτομία και τις επιχειρήσεις σε τομείς όπως η πληροφορική, η έρευνα και ανάπτυξη, η ενέργεια και τα logistics. Για τον σκοπό αυτό, προβήκαμε σε αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές-αγγέλους, τη «βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες», έκπτωση 100% στις δαπάνες που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση για τα ΜΜΕ, φορολογική απαλλαγή για τα κέρδη των νεοφυών επιχειρήσεων και φοροελαφρύνσεις για την ενίσχυση του προγράμματος brain-regain.» σημείωσε.
Παράλληλα ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε κάεσε την ελληνική επιστημονική διασπορά να συμβάλλει με καινοτόμες λύσεις, ειδικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
O υφυπουργός επισκέφθηκε επίσης το Tεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ενώ πραγματοποίησε συναντήσεις και με Έλληνες ακαδαμαϊκούς του Harvard.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.