Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Με ποια πάθηση μπορεί να συνδέεται η υπνηλία – NEA EPEYNA


 Τι είναι το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου και πώς σχετίζεται με την υπνηλία και μετέπειτα με την άνοια;

Οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας ή δεν νιώθουν ενθουσιασμό για δραστηριότητες εξαιτίας προβλημάτων ύπνου μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη την οποία επικαλείται το vita.gr

Τι είναι το σύνδρομο Κινητικού Γνωστικού Κινδύνου

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, τα άτομα με το εν λόγω σύνδρομο έχουν αργή ταχύτητα βάδισης και δηλώνουν ότι έχουν κάποια προβλήματα μνήμης, αν και δεν έχουν κινητική αναπηρία ή άνοια.

Συγκεκριμένα, ονομάζεται σύνδρομο Κινητικού Γνωστικού Κινδύνου και μπορεί να εμφανιστεί πριν από την ανάπτυξη άνοιας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψη ενθουσιασμού για να κάνουν πράγματα ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν το σύνδρομο από τα άτομα χωρίς αυτά τα προβλήματα ύπνου. Η μελέτη ωστόσο, δεν αποδεικνύει ότι αυτά τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ύπνο προκαλούν το σύνδρομο, δείχνει μόνο μια συσχέτιση.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη ελέγχου για τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη. «Εάν οι άνθρωποι λάβουν βοήθεια για αυτά τα προβλήματα είναι πιθανό να προλάβουν την εμφάνισης της γνωστικής εξασθένισης αργότερα στην ζωή τους» συμπληρώνουν.

Τι αναφέρει η έρευνα για την υπνηλία

Στη μελέτη συμμετείχαν 445 άτομα με μέση ηλικία τα 76 έτη, χωρίς άνοια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο και την μνήμη τους στην αρχή της μελέτης ενώ η ταχύτητα βάδισής τους δοκιμάστηκε σε διάδρομο στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο για τρία χρόνια κατά μέσο όρο.

Στην αξιολόγηση του ύπνου τέθηκαν ερωτήσεις όπως πόσο συχνά οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου επειδή ξυπνούν στη μέση της νύχτας, δεν μπορούν να κοιμηθούν μέσα σε 30 λεπτά ή αισθάνονται πολύ ζέστη ή κρύο και αν παίρνουν φάρμακα για να κοιμηθούν.

Επιπλέον οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο συχνά είχαν πρόβλημα να παραμείνουν ξύπνιοι κατά την οδήγηση, το φαγητό ή σε κοινωνικές δραστηριότητες και εάν μπορούσαν να διατηρούσαν τον ενθουσιασμό τους όσο έκαναν πράγματα.

Συνολικά 177 άτομα δεν κοιμόντουσαν καλά και 268 απολάμβαναν ποιοτικό ύπνο. Κατά την έναρξη της μελέτης, 42 άτομα είχαν σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου ενώ άλλα 36 άτομα ανέπτυξαν το σύνδρομο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου;

Από τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψη ενθουσιασμού, το 35,5% εμφάνισε το σύνδρομο, σε σύγκριση με το 6,7% των ατόμων χωρίς αυτά τα προβλήματα.

Αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου, όπως η ηλικία, η κατάθλιψη και άλλες συνθήκες υγείας, είδαν ότι τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψη ενθουσιασμού φάνηκαν να έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο από εκείνους που δεν είχαν αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο.

Πώς συνδέεται υπνηλία και άνοια;

«Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της γνωστικής εξασθένισης και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίζει το κινητικό σύνδρομο γνωστικού κινδύνου», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Χρειαζόμαστε επίσης μελέτες που να εξηγούν τους μηχανισμούς που συνδέουν αυτές τις διαταραχές ύπνου με το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου και τη γνωστική έκπτωση» καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.