Μιχάλης Θερμόπουλος
Η μαγειρική σόδα έχει γίνει μια δημοφιλής “σπιτική λύση” για την περιποίηση των μαλλιών, που συχνά διαφημίζεται για την ικανότητά της να τα καθαρίζει και να ανοίγει τον τόνο τους.
Είναι όμως πραγματικά ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος περιποίησης των μαλλιών;
Αυτό το άρθρο διερευνά τη σύνθεση της μαγειρικής σόδας, τους λόγους που κάποιοι την εφαρμόζουν στα μαλλιά τους, τα σχετικά οφέλη και κινδύνους, καθώς και τις ασφαλείς μεθόδους εφαρμογής.
Τι υπάρχει στην μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα, επίσης γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο, είναι μια λευκή κρυσταλλική σκόνη με αλκαλικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται συνήθως ως διογκωτικός παράγοντας στο μαγείρεμα.
Το επίπεδο pH της είναι περίπου 9, καθιστώντας την πολύ πιο αλκαλική από το φυσικό pH του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής, το οποίο συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 5,5. Αυτή η αλκαλικότητα τη βοηθά να διασπά τα έλαια και τη βρωμιά, γεγονός που εξηγεί την ευρεία χρήση της τόσο στις ρουτίνες προσωπικής φροντίδας, όσο και στον καθαρισμό του σπιτιού.
Γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα στα μαλλιά τους
Η μαγειρική σόδα έχει κερδίσει δημοτικότητα ως εναλλακτική λύση περιποίησης μαλλιών για διάφορους λόγους:
- Θεραπεία καθαρισμού: Η μαγειρική σόδα είναι γνωστό ότι αφαιρεί τη συσσώρευση προϊόντων, καθιστώντας την ελκυστική για όσα άτομα χρησιμοποιούν συχνά προϊόντα styling.
- Φυσική εναλλακτική λύση στο σαμπουάν: Όσα άτομα αναζητούν επιλογές περιποίησης μαλλιών χωρίς χημικές ουσίες συχνά στρέφονται στη μαγειρική σόδα ως φυσική εναλλακτική λύση στα σαμπουάν του εμπορίου.
- Πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά: Κάποια άτομα πιστεύουν ότι η χρήση μαγειρικής σόδας σε συνδυασμό με άλλα συστατικά μπορεί να “φωτίσει” τα μαλλιά ή να μειώσει τους πιο χάλκινους τόνους.
Ωστόσο, αν και η μαγειρική σόδα μπορεί να προσφέρει ένα αποτέλεσμα βαθύ καθαρισμού, η υψηλή αλκαλικότητά της μπορεί να επηρεάσει τη φυσική ισορροπία pH των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής, οδηγώντας σε πιθανούς κινδύνους.
Οφέλη και κίνδυνοι της μαγειρικής σόδας στα μαλλιά
Μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης μαγειρικής σόδας στα μαλλιά περιλαμβάνουν:
- Αποτελεσματική αφαίρεση βρωμιάς και ελαίων: Το υψηλό pH της μαγειρικής σόδας μπορεί να αφαιρέσει τα έλαια και τα υπολείμματα από τα μαλλιά, κάτι που μπορεί να ωφελήσει όσους έχουν εξαιρετικά λιπαρά μαλλιά ή συσσώρευση βαριών προϊόντων styling.
- Ενισχυμένος όγκος μαλλιών: Αφαιρώντας τα συσσωρευμένα υπολείμματα, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει να κάνετε τα μαλλιά πιο ανοιχτά και να φαίνονται πιο ογκώδη.
Παρά αυτά τα οφέλη, η επιστημονική υποστήριξη για την μακροχρόνια χρήση μαγειρικής σόδας στα μαλλιά είναι περιορισμένη. Απαιτείται σαφώς περισσότερη έρευνα για την καθιέρωση ασφαλών σχετικών πρακτικών και συνολικής αποτελεσματικότητας.
Επίσης, αν και η μαγειρική σόδα μπορεί να προσφέρει γρήγορο καθάρισμα, παρουσιάζει επίσης αξιοσημείωτους κινδύνους:
- Ξηρότητα και ευθραυστότητα: Λόγω του υψηλού pH της, η μαγειρική σόδα μπορεί να στερήσει φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, οδηγώντας σε ξηρότητα και αυξημένη ευθραυστότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για άτομα με ξηρά ή σγουρά μαλλιά.
- Βλάβη στα τριχοθυλάκια: Η αλκαλικότητα της μαγειρικής σόδας μπορεί να ανυψώσει την βάση της τρίχας, οδηγώντας σε πιο τραχιά μαλλιά και καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στο σπάσιμο και τις σχισμένες άκρες (ψαλίδα) με την πάροδο του χρόνου.
- Ερεθισμός του τριχωτού της κεφαλής: Η συχνή ή συμπυκνωμένη χρήση μαγειρικής σόδας μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, κνησμό, ακόμη και απολέπιση, ειδικά για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Το pH της διαταράσσει τον φυσικό φράγμα του τριχωτού της κεφαλής, καθιστώντας το ευάλωτο σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.
- Ασυνεπή αποτελέσματα: Δεδομένου ότι ο τύπος των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής του καθενός είναι διαφορετικός, τα αποτελέσματα από τη χρήση μαγειρικής σόδας μπορεί να διαφέρουν πολύ. Μερικά άτομα μπορεί να δουν θετικά αποτελέσματα, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν επιδείνωση της υγείας των μαλλιών και αυξημένη ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής.
Σύμφωνα με δερματολόγους και ειδικούς περιποίησης μαλλιών, η πιθανή βλάβη που προκαλεί η μαγειρική σόδα συχνά υπερτερεί των οφελών της, ειδικά με παρατεταμένη χρήση.
Πώς να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια τη μαγειρική σόδα για τα μαλλιά
Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα στα μαλλιά σας, ακολουθούν ορισμένα βήματα για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανή ζημιά:
- Αραιώστε επαρκώς: Χρησιμοποιήστε περίπου μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα ανά ένα φλιτζάνι νερό. Αυτή η αραίωση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της λειαντικής επίδρασης στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής.
- Περιορισμός συχνότητας: Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα με φειδώ, ιδανικά όχι περισσότερο από μία φορά τον μήνα. Η υπερβολική χρήση αυξάνει τον κίνδυνο ξηρότητας και βλάβης.
- Ξεπλύνετε καλά: Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει καλά τα μαλλιά σας μετά τη χρήση μαγειρικής σόδας και εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεχίσετε με λίγο μηλόξυδο για να αποκαταστήσετε τη φυσική ισορροπία του pH του τριχωτού της κεφαλής.
- Ακολουθήστε με μαλακτικό: Για να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα, εφαρμόστε ένα ενυδατικό conditioner ή μάσκα μαλλιών, αφότου ξεπλύνετε το διάλυμα μαγειρικής σόδας από τα μαλλιά σας.
- Τεστ δοκιμής: Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή ιστορικό προβλημάτων με το τριχωτό της κεφαλής, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα αραιωμένης μαγειρικής σόδας σε μια μικρή περιοχή, σαν τεστ πριν από την πλήρη εφαρμογή.
Συχνές Ερωτήσεις
“Είναι η μαγειρική σόδα καλή για σγουρά μαλλιά;”
Τα σγουρά μαλλιά είναι πιο ευάλωτα σε ζημιές από μαγειρική σόδα λόγω της φυσικής τους ξηρότητας. Το υψηλό επίπεδο pH μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο φριζάρισμα, ευθραυστότητα και σπάσιμο σε αυτούς τους τύπους μαλλιών.
“Μπορεί η μαγειρική σόδα να μειώσει την πιτυρίδα;”
Αν και οι απολεπιστικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας μπορεί να αφαιρέσουν προσωρινά την πιτυρίδα, μπορεί επίσης να διαταράξει το pH του τριχωτού της κεφαλής, προκαλώντας δυνητικά περαιτέρω ερεθισμό και ξηρότητα, που πιθανώς επιδεινώσει την πιτυρίδα με την πάροδο του χρόνου.
“Υπάρχει φυσική εναλλακτική λύση στην μαγειρική σόδα για βαθύ καθάρισμα των μαλλιών;”
Το μηλόξυδο είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση που καθαρίζει τα μαλλιά, ενώ διατηρεί τη φυσική ισορροπία του pH του τριχωτού της κεφαλής. Η αραίωση του μηλόξυδου με νερό και η χρήση του ως ξέβγαλμα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της συσσώρευσης του προϊόντος χωρίς τις σκληρές επιπτώσεις της μαγειρικής σόδας.
Σύνοψη
Η χρήση μαγειρικής σόδας στα μαλλιά μπορεί να προσφέρει βαθύ καθαρισμό, ειδικά για λιπαρά ή μαλλιά με βαριά προϊόντα styling. Ωστόσο, λόγω του υψηλού pH της, η μαγειρική σόδα εγκυμονεί κινδύνους που μπορεί να υπερβούν τα οφέλη της, ιδιαίτερα για συχνή χρήση ή για ευαίσθητους τύπους μαλλιών.
Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com (1), verywellhealth.com, healthline.com (2)
https://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.