Στην πιστοληπτική βαθμίδα "ΒΒΒ-", με σταθερές προοπτικές διατήρησε την αξιολόγηση του για την ελληνική οικονομία ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
Συγκεκριμένα, στην αξιολόγηση του ο οίκος αναφέρει πως αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μεταξύ των χωρών που καλύπτει, καθώς οι επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο συνοδεύονται από ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του οίκου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος, 2,4% το 2025 και στο 1,9% το 2026.
«Αναμένουμε ότι η υγιής δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί το 2025 και το 2026» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως η Ελλάδα έχει επιτύχει μια ισχυρή δημοσιονομική θέση μετά την πανδημία και τα ενεργειακά σοκ, με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται γύρω στο 1% του ΑΕΠ φέτος.
Αυτό είναι πιο ευνοϊκό από το σημερινό μέσο έλλειμμα «ΒΒΒ» του 2,6% και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 3,1%. Τα έσοδα ενισχύονται από τη βελτίωση της είσπραξης φόρων, ενώ οι δαπάνες βρίσκονται υπό αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο.
Η επόμενη αξιολόγηση από την Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο θα έρθει τον Μάρτιο του 2025.
Υπενθυμίζεται πως ο Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα τον Σεπτέμβριο, με θετικές προοπτικές.
«Αυτό αντανακλά τις προσδοκίες μας για περαιτέρω βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών» σημειώνουν οι αναλυτές.
Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία, υποστηριζόμενες από τα υψηλότερα επιτόκια, την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων και την εξυγίανση των ισολογισμών.
Translated with DeepL.com (free version)
Ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές, στο τέλος του 2023.
Αντίστοιχες είναι και οι αξιολογήσεις που έχουν δώσει οι, Moody's, SCOPE, S&P και DBRS, οι οποίες έχουν διατηρήσει την Ελλάδα στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα, όμως αναβάθμισαν την προοπτικής της οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου