Εν μέσω «ειρηνικού κλίματος» Ελλάδα και Τουρκία προσπαθούν να βρουν λύση για το Αιγαίο και όχι μόνο, με ΜΜΕ ένθεν και ένθεν να εκφράσουν αισιοδοξία. Μάλιστα οι όποιες αντιδράσεις και από τις δύο χώρες, οι οποίες στρέφονται εναντίον αυτής της προσπάθειας, όπως αποκαλείται, παρουσιάζονται σε επίσημο επίπεδο ως «σημάδι πως κάτι καλό πάει να γίνει». Οι σκεπτικιστές βλέπουν αντίθετα κινδύνους παραχωρήσεων.
Όπως και να έχουν τα πράγματα δεν είναι τυχαίο, κατά πολλούς, που ταυτόχρονα με τις διπλωματικές εξελίξεις για το Αιγαίο, γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί και η διαμάχη Άγκυρας-Κούρδων.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και σύμμαχος-κλειδί του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, διεύρυνε την πρότασή του για τον τερματισμό της 40ετούς σύγκρουσης με τους κούρδους αντάρτες προτείνοντας σήμερα το φιλοκουρδικό κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου να διεξαγάγει απ’ ευθείας συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη των κούρδων μαχητών Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Ο Μπαχτσελί διατύπωσε την πρόταση αυτή στο κοινοβούλιο ένα μήνα αφού είχε προτείνει να ανακοινώσει ο Οτσαλάν το τέλος της κουρδικής εξέγερσης με αντάλλαγμα την πιθανότητα αποφυλάκισής του.
Ο Ερντογάν είχε περιγράψει την αρχική πρόταση του Μπαχτσελί ως «ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας», όμως δεν έχει κάνει λόγο για οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Οτσαλάν, ιδρυτής του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί, νότια της Κωνσταντινούπολης, αφότου συνελήφθη πριν από 25 χρόνια.
«Περιμένουμε να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση επαφή ενώπιος ενωπίω ανάμεσα στο Ιμραλί και την ομάδα DEM και επαναλαμβάνουμε αποφασιστικά την έκκλησή μας», δήλωσε ο Μπαχτσελί στους βουλευτές του κόμματός του στη διάρκεια συνεδρίασής τους στο κονοβούλιο, χρησιμοποιώντας το όνομα του νησιού για να αναφερθεί στον Οτσαλάν.
Το Κόμμα DEM είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κοινοβουλίου, με 57 βουλευτές. Το προκάτοχό του κόμμα είχε αναμιχθεί πριν από μια δεκαετία σε ειρηνευτικές συνομλίες ανάμεσα στην Άγκυρα και τον Οτσαλάν. Ο Μπαχτσελί καταδικάζει τακτικά τους φιλοκούρδους πολιτικούς ως εργαλεία του PKK.
Η αυξανόμενη περιφερειακή αστάθεια και η αλλαγή της πολιτικής δυναμικής θεωρούνται παράγοντες που ωθούν την Άγκυρα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης με το PKK. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ασαφείς, καθώς η Άγκυρα δεν έχει δώσει στοιχεία για το τι μπορεί να σημάνει κάτι τέτοιο.
Η μόνη συγκεκριμένη κίνηση μέχρι τώρα ήταν η άδεια που δόθηκε από την Άγκυρα στον ανιψιό του Οτσαλάν για να τον επισκεφθεί. Ήταν η πρώτη επίσκεψη που δέχθηκε ο κούρδος ηγέτης από την οικογένειά του τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.
Όλα δείχνουν πως η Τουρκία επιχειρεί να επιλύσει όλα τα ανοιχτά προβλήματά της, προκειμένου αν επικεντρωθεί στην επόμενή της μέρα και την επιλογή που θα έχει να κάνει μεταξύ Ανατολής (BIRCS) και Δύσης (ΝΑΤΟ). Παράλληλα, φυσικά, υπάρχουν τα διεθνή συμφέροντα που θέλουν «ήρεμα νερά» και προώθηση των δικών τους πολιτικών σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή του status quo στην περιοχή και ενδεχομένως αναθεώρηση συνόρων (βλ. κουρδικό κράτος), τα οποία όλοι εύχονται να μην επηρεάσουν αρνητικά τον σημερινό ελλαδικό χώρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.