Ο προσωπικός χρόνος είναι σημαντικός για όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το παιδί έχει ανάγκη εκτός από το σχολείο και το διάβασμα, να παίξει, να ηρεμήσει, να κάνει ότι επιλέξει το ίδιο. Ο άντρας έχει ανάγκη να μείνει μονός, να ξεκουραστεί, να αποφορτιστεί. Η γυναίκα θα μπορούσα να πω ότι έχει τις ίδιες ανάγκες όμως θα ήταν ψέμα. Κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, ειδικά όταν είναι μητέρες, φροντιστές και εργαζόμενες. Κι όμως οι απαιτήσεις τη θέλουν να προσπαθεί να τα καταφέρει όλα, καταπονώντας τη δική της σωματική και ψυχική υγεία. Είναι αυτό λογικό και θα έπρεπε να είναι αποδεκτό;
Η έρευνα που σας μεταφέρω σήμερα μεταφρασμένη, πραγματοποιήθηκε στη γειτονική Ιταλία. Μια μεσογειακή χώρα που έχουμε πολλά κοινά μαζί της ως κοινωνία. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως θα εντοπίσετε και εσείς πολλά κοινά με όσα ισχύουν και στην Ελλάδα. Η έλλειψη χρόνου για αυτοφροντίδα και ξεκούραση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία των γυναικών. Διάφοροι ομιλητές στο 7ο Εθνικό Συνέδριο του Ιδρύματος Onda, του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Ιταλίας για τις Γυναίκες και την Υγεία του Φύλου, εστίασαν σε αυτό το θέμα. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στους κοινωνικούς παράγοντες που καθορίζουν την υγεία στο πλαίσιο της ιατρικής του φύλου.
Στην κοινωνία μας, οι δουλειές του σπιτιού και η ανατροφή της οικογένειας είναι ευθύνες που βαραίνουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Αυτές οι ευθύνες συμβάλλουν σημαντικά στον καθημερινό φόρτο εργασίας των γυναικών. Οι πιο επιβαρυμένες γυναίκες είναι οι εργαζόμενες μητέρες (σύμφωνα με την ISTAT, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Ιταλίας, 2019), οι οποίες αναγκάζονται να συνδυάσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις με την οικογενειακή ζωή. Αφιερώνοντας 8 ώρες και 20 λεπτά την ημέρα στην αμειβόμενη και απλήρωτη εργασία συνολικά, σε σύγκριση με 7 ώρες και 29 λεπτά που πέρασαν οι εργαζόμενοι πατέρες. Οι εργαζόμενες μητέρες μεταξύ 25 και 44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 2 ώρες και 35 λεπτά ελεύθερου χρόνου την ημέρα .
Στρες και στέρηση ύπνου
“Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος χρόνιου στρες αυξάνεται και το άγχος οδηγεί σε κατάθλιψη. Το ποσοστό κατάθλιψης στον γυναικείο πληθυσμό είναι διπλάσιο από αυτό του ανδρικού πληθυσμού”, δήλωσε ο Claudio Mencacci, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Νευροψυχοφαρμακολογίας και του ιδρύματος Onda. «Επιπλέον, το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών, άσθματος, αρθρίτιδας και αυτοάνοσων νοσημάτων».
Το μόνο πράγμα που είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τη σωματική και ψυχική υγεία είναι η στέρηση ύπνου και οι εργαζόμενες μητέρες κοιμούνται λιγότερο από τους εργαζόμενους πατέρες. «Αυτό οφείλεται εν μέρει σε βιολογικούς παράγοντες: οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα προς το τέλος της εφηβείας στις γυναίκες κατά την προεμμηνορροϊκή περίοδο είναι υπεύθυνες για αυξημένο ποσοστό διαταραχών ύπνου και αϋπνίας», είπε ο Mencacci. «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου μετά τον τοκετό, οι γυναικείες ορμόνες κάνουν τον ύπνο πιο ελαφρύ, μειώνοντας τον χρόνο που αφιερώνεται στο στάδιο του ύπνου REM. Στη συνέχεια, υπάρχει η κοινωνική πτυχή που παίζει καθοριστικό ρόλο: σε γενικές γραμμές, οι μητέρες είναι αυτές που φροντίζουν τα μικρότερα παιδιά τη νύχτα».
Σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη του 2019 , κατά τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του πρώτου παιδιού, μια μητέρα χάνει κατά μέσο όρο 44 λεπτά ύπνου τη νύχτα σε σύγκριση με τον μέσο χρόνο ύπνου πριν από την εγκυμοσύνη. ένας πατέρας χάνει 14 λεπτά. «Μια άλλη πτυχή που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι, για πολιτιστικούς λόγους, οι γυναίκες τείνουν να παραβλέπουν το θέμα και να μην αναζητούν βοήθεια, θεωρώντας τη στέρηση ύπνου φυσιολογική», είπε ο Mencacci.
Οι φροντιστές σε μεγαλύτερο κίνδυνο
Οι αρνητικές επιπτώσεις του στρες είναι εμφανείς σε άτομα που φροντίζουν συνεχώς ένα εξαρτώμενο ηλικιωμένο ή ανάπηρο μέλος της οικογένειας, τους λεγόμενους φροντιστές. Αυτοί είναι «μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45 και 55 ετών», είπε η Μαρίνα Πετρίνι, PhD, του Κέντρου Αριστείας για την Ιατρική Φύλου του Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας. Η Πετρίνι συντόνισε μια μελέτη για το άγχος και την υγεία σε όσους φροντίζουν την οικογένεια.
«Τα αποτελέσματα που προέκυψαν αποκαλύπτουν υψηλό επίπεδο άγχους, ειδικά μεταξύ των γυναικών που φροντίζουν, οι οποίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων κατάθλιψης, σωματικών διαταραχών, ειδικά εκείνων που επηρεάζουν το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και που τείνουν να υιοθετούν ακανόνιστα διατροφικά πρότυπα και καθιστικές συνήθειες», είπε η Πετρίνι.
Περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία
Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ιδρύματος Onda, δείχνει πόσο μπορεί να βλάψει την υγεία σας η έλλειψη προσωπικού χρόνου(me time) και η πρόσβαση στη Διαγνωστική Ιατρική και Θεραπεία ανά περιοχή. Η έρευνα Προοπτικής Ασθενούς διεξήχθη από την εταιρεία έρευνας αγοράς Elma Research με δείγμα καρκινοπαθών που χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία.
«Το 40% από αυτούς χρειάστηκε να μετακομίσουν σε διαφορετική περιοχή από αυτή που ζουν για να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονταν», δήλωσε ο Massimo Massagrande, Διευθύνων Σύμβουλος της Elma Research. «Από αυτήν την ομάδα, το 40% έπρεπε να μετακομίσει σε μια περιοχή που δεν ήταν γειτονική. Ο αντίκτυπος της περιοχής κατοικίας είναι βαρύς, από άποψη χρημάτων και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Τόσο πολύ που ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που ρωτήθηκαν αναγκάστηκαν να γυρίσουν την πλάτη στις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες. Για τις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στην έρευνά μας, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η αδυναμία συμφιλίωσης των επιπτώσεων μιας μετακόμισης ή της προοπτικής μιας προσωρινής μεταφοράς σε άλλη περιοχή με τις ευθύνες τους για τη φροντίδα της οικογένειάς τους».
Έρευνα, μετάφραση, επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας
Πηγή: Το άρθρο μεταφράστηκε από την Univadis Italy, η οποία αποτελεί μέρος του επαγγελματικού δικτύου Medscape. Αρθρογράφος: Cristina Maria Valsecchi
Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου