Πυρετώδεις είναι η προετοιμασίες σε Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία για το εφιαλτικό σενάριο ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη.
Όπως το είπε με μια λέξη ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, λαμβάνονται μέτρα για να είναι οι πληθυσμοί ετοιμοπόλεμοι.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει δραματικά τις εντάσεις στη Βαλτική, ωθώντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείψουν δεκαετίες της «ουδετερότητας» και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική ικανότητα, ωστόσο, δεν είναι η μόνη ανάγκη αλλά και οι πολίτες πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι αναφέρει ο Guardian.
«Ζούμε σε αβέβαιους καιρούς. Ένοπλες συγκρούσεις διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη γωνιά μας στον κόσμο. Η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης χρησιμοποιούνται για να μας υπονομεύσουν και να μας επηρεάσουν», αναφέρει ο πρόλογος του σουηδικού φυλλαδίου.
Διαθέσιμο και στα αγγλικά, προσθέτει ότι η συλλογική ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη και ότι αν η Σουηδία δεχθεί επίθεση, «όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Σουηδίας - και τη δημοκρατία μας ... είστε μέρος της συνολικής ετοιμότητας της Σουηδίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
Οι Σουηδοί είναι από καιρό εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους φυλλάδια ενημέρωσης του κοινού: το πρώτο εκδόθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τελευταίο δίνει πληροφορίες για για συστήματα προειδοποίησης, καταφύγια αεροπορικής επιδρομής, ψηφιακή ασφάλεια και πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα αν δεν υπάρχει νερό.
Συνιστά επίσης τη διατήρηση μια καλής ποσότητας νερού στο σπίτι, πολλές κουβέρτες, ζεστά ρούχα και εναλλακτική θέρμανση, ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρίες αλλά και αποθήκευση πολλών τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια που μπορούν να ετοιμαστούν γρήγορα.
Η αντίδραση των κατοίκων της Σουηδίας ήταν ανάμεικτη. Ο Τζόνι Σαμούν, 36 ετών, κομμωτής στη Σόλαν, κοντά στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι είναι «καλό να είμαστε προετοιμασμένοι». Αλλά, είπε, ενώ το φυλλάδιο ήταν μια καλή ιδέα, δεν είχε αποτελέσει ιδιαίτερο θέμα συζήτησης.
«Στο κομμωτήριο δεν άκουσα πολλούς ανθρώπους να μιλούν γι' αυτό. Μόνο ένας είπε ότι το είχε πάρει», είπε. «Δεν έχουν άγχος ή κάτι τέτοιο». Αλλά η Μούνα Αγιάν, εργαζόμενη στον τομέα της υγείας από τη Στοκχόλμη, ανησυχούσε για το πόσο αδιάφοροι ήταν πολλοί Σουηδοί.
Έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τις συγκρούσεις στη Σομαλία, η Αγιάν δήλωσε ότι φοβήθηκε. «Φοβάμαι γιατί ξέρω τι σημαίνει πόλεμος - έχω επιβιώσει από πόλεμο», είπε, προσθέτοντας ότι είχε προμηθευτεί νερό, μπαταρίες, κεριά και βαζελίνη.
Προσπαθούσε επίσης να σκεφτεί πώς θα το έλεγε στα πέντε παιδιά της χωρίς να τα τρομάξει.
«Εμείς που ήμασταν στον πόλεμο, δεν είμαστε καλά. Ανησυχούμε πολύ, γιατί αν γίνει πόλεμος ξέρουμε τι θα συμβεί. Στον πόλεμο έχουμε χάσει συγγενείς, κάποια παιδιά θα εξαφανιστούν» τονίζει.
Και η Φατούμα Μοχάμεντ, επικοινωνιολόγος υγείας στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι πολλές οικογένειες στις φτωχότερες περιοχές δεν έχουν τρόφιμα για την καθημερινή ζωή, πόσο μάλλον για να τα αποθηκεύσουν, ενώ άλλες προσπαθούσαν να μάθουν πού βρίσκονται τα τοπικά τους καταφύγια.
Είπε ότι θα ήθελε να δει περισσότερες πληροφορίες να παρέχονται στους ανθρώπους αυτοπροσώπως και όχι μόνο σε ένα φυλλάδιο.
Τι έχει κάνει η Νορβηγία
Η διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Νορβηγίας, (DSB), έχει διανείμει ένα παρόμοιο φυλλάδιο στα 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας. «Ζούμε σε έναν ολοένα και πιο ταραγμένο κόσμο», αναφέρει, «που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές απειλές και στη χειρότερη περίπτωση, από πολεμικές ενέργειες».
Το νορβηγικό φυλλάδιο συμβουλεύει τους ανθρώπους, για παράδειγμα, να κρατούν τουλάχιστον για μια εβδομάδα τρόφιμα που δεν φθείρονται, όπως «ψωμάκια, κονσερβοποιημένα όσπρια και φασόλια, κονσερβοποιημένα σάντουιτς, ενεργειακές μπάρες, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, μέλι, μπισκότα και ξηρούς καρπούς».
Η Νορβηγία συμβουλεύει επίσης τους κατοίκους να προμηθεύονται βασικά φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων των δισκίων ιωδίου, σε περίπτωση πυρηνικού συμβάντος- και, όπως και η Σουηδία, συστήνει στους πολίτες να έχουν πολλές τραπεζικές κάρτες και να διατηρούν στο σπίτι τους απόθεμα μετρητών.
Οι συμβουλές προς τους Φινλανδούς
Στη Φινλανδία, ένας εξαντλητικός διαδικτυακός οδηγός με τίτλο «Προετοιμασία για συμβάντα και κρίσεις» προσφέρει στους κατοίκους πληροφορίες και συμβουλές για οτιδήποτε, από διακοπές νερού έως πυρκαγιές, την κατάρρευση του διαδικτύου ή «πιο μακροπρόθεσμες κρίσεις... όπως στρατιωτικές συγκρούσεις».
Πιο πρακτικά, σε έναν ξεχωριστό ιστότοπο, τον 72tuntia.fi, η Φινλανδία - η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία - ρωτά τους πολίτες της ευθέως: «Θα επιβιώσετε 72 ώρες σε μια σειρά από καταστάσεις κρίσης». Παράλληλα τους καλούν να υποβάλουν τόσο τις δεξιότητές τους όσο και τις προμήθειές τους σε μια σειρά δοκιμασιών.
Ο ιστότοπος έχει επίσης συμβουλές για την ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας «ώστε να αυξηθεί η ικανότητα να αντεπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες», τη βελτίωση της προσωπικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την προστασία σε εσωτερικούς χώρους.
Αυξάνει τα καταφύγια η Γερμανία
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία επικεντρώνεται στην αύξηση του αριθμού των καταφυγίων, μετά από επίσημη εκτίμηση ότι η χώρα των 84 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει λιγότερα από 600 δημόσια καταφύγια, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 480.000 άτομα.
Πολλά καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου έχουν διαλυθεί λόγω της πεποίθησης ότι δεν θα χρειάζονταν πλέον, αλλά το Βερολίνο έχει τώρα ξεκινήσει ένα εθνικό σχέδιο καταφυγίων υπό την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεφωνικής εφαρμογής γεωγραφικού εντοπισμού.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μια επίθεση από τη Ρωσία μπορεί να είναι πιθανή μέσα στην επόμενη πενταετία και η αναζήτηση έχει ξεκινήσει για κάθε δομή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών του μετρό και των υπογείων δημόσιων γραφείων, σχολείων και δημαρχείων.
Τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν κληθεί να προσαρμόσουν τα δικά τους υπόγεια, γκαράζ ή αποθήκες ή να ανασκάψουν παλιά καταφύγια, ενώ οι κατασκευαστές κατοικιών θα υποχρεωθούν νομικά να συμπεριλάβουν ασφαλή καταφύγια στα νέα σπίτια, όπως έχει ήδη κάνει η Πολωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου