Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

H «εν ψυχρώ» διαγραφή Σαμαρά, το «δις εξαμαρτείν» και η μάχη για την «πραγματική» δεξιά


 Για δεύτερη φορά μέσα σε 30 χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράς διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και από το κόμμα, από έναν Μητσοτάκη και πλέον ξεκινά η μάχη για «πραγματική» Νέα Δημοκρατία, την «πραγματική» δεξιά στη χώρα. Το παρασκήνιο της διαγραφής Σαμαρά αποκαλύπτει όσα έγιναν λίγο πριν την απόφαση του Πρωθυπουργού και ρίχνει φως στις διεργασίες που ξεκινούν και θα κρίνουν το τοπίο του συντηρητικού χώρου και ίσως της κυβερνητικής σταθερότητας.

Η κυβέρνηση από την Πέμπτη γνώριζε για τη συνέντευξη Σαμαρά. Την Παρασκευή άρχισε να γίνεται γνωστό πως η συνέντευξη έκρυβε «βόμβες» κυρίως για τη woke ατζέντα και για τα εθνικά ζητήματα, ενώ υπήρχε η πληροφορία ότι θα πρότεινε τον Κ. Καραμανλή για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καμία έκπληξη θα έλεγε κάποιος που παρακολουθεί τη στάση Σαμαρά εδώ και καιρό. Το Σάββατο όμως τα μηνύματα που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δικαιολογούσαν εφησυχασμό.

Η συνάντηση στο Μαξίμου και η απόφαση του Πρωθυπουργού

Το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου είχε εδώ και μέρες κλείσει ότι θα λάβει χώρα μία συνάντηση Μητσοτάκη, Σκέρτσου, Βορίδη, Μυλωνάκη, Μαρινάκη, Αμυρά μεταξύ άλλων για τον προγραμματισμό του Κυβερνητικού έργου, όπως συχνά γίνεται. Στις 12:30 όμως στα αυτιά των συνεργατών του Πρωθυπουργού άρχισαν να φτάνουν οι πληροφορίες για τη συνέντευξη Σαμαρά. Αρχικά το ότι μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός υποδείκνυε στον Κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Γ. Γεραπετρίτη από το Υπ. Εξωτερικών. Η κατάσταση σοβάρευε επικίνδυνα.

Το Μαξίμου έσπευσε να προμηθευτεί το Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα». Το πρωτοσέλιδο ήταν αρκετό για να φανεί, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ότι ο κ. Σαμαράς επεδίωκε τη διαγραφή του. Στην άτυπη σύσκεψη που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός άκουσε τις εισηγήσεις των συνεργατών του για το αν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την διαγραφή. Ομόθυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν πως τέτοιος δρόμος δεν υπάρχει.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ασκούσε κριτική σε σημεία του κυβερνητικού έργου όπως άλλες φορές αλλά στο σύνολό του, ενώ χρησιμοποιούσε και προσωπικούς χαρακτηρισμού κατά του Πρωθυπουργού π.χ. για «χαριεντίσματα» με τον Ερντογάν ή το Ράμα. Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής «με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά», λέει το Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια αποχώρησε, διάβασε μόνος του αναλυτικά τα όσα έλεγε ο Α. Σαμαράς και στη συνέχεια έδωσε την εντολή στις 16:30 να φύγει η ανακοίνωση στους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες.

Η διαγραφή «εν ψυχρώ» και το κόμμα Λατινοπούλου

Το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό έχει βάλει στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού και τις επαφές του με διάφορους χώρους. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία μίλησε οτο CNN Greece αξιολογούν πως ο κ. Σαμαράς «έκανε ό,τι μπορούσε για να διαγραφεί».

Ο κ.Σαμαράς «αυτοδιαγράφηκε», έλεγε συνεργάτης του Πρωθυπουργού στο CNN Greece «ή ο Σαμαράς θα έφευγε ή ο Γεραπετρίτης, ο κ. Σαμαράς εκπέμπει ότι είναι δήθεν ο μόνος πατριώτης στη χώρα, όλοι εμείς που δουλεύουμε τόσα χρόνια για την ενίσχυση της χώρας οικονομικά, αμυντικά, γεωπολιτικά δεν είμαστε;»

«Πίεζε και πίεζε και πίεζε» ανέλυε άλλο ηγετικό στέλεχος της ΝΔ «κατηγορεί για μυστική διπλωματία, χλευάζει την εθνική στρατηγική, υποδεικνύει ποιος θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα»,σημείωνε και κατέληγε πως “κανένας πρώην δεν θα διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία.

Τα μηνύματα που παίρναμε από όλα τα στελέχη της ΝΔ, ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο» έλεγαν παράγοντες του Μαξίμου αμέσως μετά τη διαγραφή ενώ στο Μαξίμου παρατηρούν με ενδιαφέρον τη στάση Λατινοπούλου η οποία έκανε λόγο για «μαύρη σελίδα για τη ΝΔ, τις αρχές και τις αξίες της»,

Στην γραπτή της δήλωση η πρόεδρος της Φωνής της Λογικής λίγη ώρα μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνει επίσης ότι η ΝΔ μετατρέπεται από ένα κόμμα διάφανο, δημοκρατικό και ανεκτικό στο διάλογο σε ένα αυταρχικό κόμμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν πως ίσως ο κ.Σαμαράς να θέλει να γίνει ο «ιδεολογικός καθοδηγητής κάποιων στα δεξιά».

«Μαθήματα πατριωτισμού δεν δεχόμαστε από κανέναν»

Από την Κυβέρνηση απαντούν σημείο προς σημείο στη συνέντευξη Σαμαρά. Όπως λένε ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας», υιοθετώντας τις μεθόδους «κοπτοραπτικής», τις οποίες είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση. Ήδη από τις 7 Οκτωβρίου, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζουν, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε υπογραμμίσει την πραγματική και μόνη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού. Επαναλαμβάνοντας την αληθινή διατύπωσή του που ήταν εντελώς διαφορετική: «Εάν είναι να κάνω καλό στον τόπο μου και να καταφέρω χωρίς να ζημιωθεί η πατρίδα μου έστω και κατ΄ ελάχιστο, να προασπίζονται τα συμφέροντά της, ενώ από κάποιους θα χαρακτηρίζομαι ως μειοδότης, τότε ας χαρακτηριστώ».

Καμία σχέση, λοιπόν, με «μειοδοσίες» λένε κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν ότι ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του «υιοθέτησε τις ύπουλες παρερμηνείες κάποιων κύκλων. Μάλιστα, με προκλητική διάθεση κάλεσε τον πρωθυπουργό να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της φιλίας και ηρεμίας με την Τουρκία ας χαρακτηρισθούν και μειοδότες».

Η κυβέρνηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Όσο για τα περί «μειοδοσίας», δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης».

«Προσωπικός φανατισμός Σαμαρά και εθνική μυωπία»

Από την Κυβέρνηση λένε πως ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν» με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Όλοι είδαν και ξέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αφορούσε μία δεκάλεπτη συνομιλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Βουδαπέστη λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

«Ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, "χαριεντισμό" το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα κράτος, μάλιστα, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία», σημειώνουν.

«Ενέπλεξε ακόμη και τον Καραμανλή»

Ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή δηλώνουν από την Κυβέρνηση και υπενθυμίζουν πως από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση».

Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου απαντά η Κυβέρνηση.

«Δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της χώρας»

Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της για την υλοποίηση του προγράμματός της, χωρίς τον κ. Σαμαρά για καλύτερους μισθούς και συντάξεις σημειώνουν από το Μαξίμου «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Η διαδικασία της διαγραφής

Από την ερχόμενη εβδομάδα πάντως η Κυβέρνηση θα μείνει με 155 Βουλευτές. Ήδη κινείται η διαδικασία της διαγραφής του κ. Σαμαρά.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ (Κ. Μητσοτάκης) τον παραπέμπει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ (γ. Τραγάκη), με το ερώτημα της διαγραφής του. Η Επιτροπή συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και η διαγραφή από το κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.