Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει σημαντικά όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την εξουσία, καθώς η προσέγγισή του φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην κατάπαυση του πυρός που θα σταματήσει προσωρινά τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, αντί να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη λύση.
Την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει στηρίξει την Ουκρανία με στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλης εμβέλειας και ναρκών κατά προσωπικού, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο, πιθανότατα πιέζοντας την Ουκρανία να παραχωρήσει κάποια εδάφη στη Ρωσία.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εδραιώσει τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία και σε τμήματα του Ντονμπάς, ωστόσο οι ισορροπίες στην περιοχή θα παραμείνουν εύθραυστες ενώ θα υπάρχει πάντα ο φόβος ενός νέου πολέμου.
Η τρέχουσα κατάσταση του πολέμου
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο, με μικρές εδαφικές προόδους και από τις δύο πλευρές, χωρίς αποφασιστικές νίκες.
Η προέλαση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας τον Αύγουστο του 2024 παραμένει μία από τις λίγες σημαντικές εξελίξεις υπερ των Ουκρανών.
Η Ρωσία, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, έχει στραφεί στη στρατολόγηση πάνω από 10.000 στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, μια κίνηση που αντικατοπτρίζει την απροθυμία της να προχωρήσει σε γενική επιστράτευση.
Ωστόσο, οι γλωσσικοί και επιχειρησιακοί περιορισμοί καθυστερούν την άμεση αξιοποίησή τους.
Παράλληλα, τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι βιώνουν τεράστια κόπωση από τον πόλεμο.
Οι Ουκρανοί, εξαντλημένοι από τις απώλειες, την οικονομική πίεση και τις συνθήκες πολέμου, ενδέχεται να αποδεχθούν μια κατάπαυση του πυρός υπό την πίεση της διοίκησης Τραμπ.
Αντίστοιχα, το οπλοστάσιο της Ρωσίας, αλλά και το στρατιωτικό δυναμικό αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες, γεγονός που μπορεί να ωθήσει τον Πούτιν να δεχθεί μια συμφωνία.
Πιθανός αντίκτυπος της προσέγγισης Τραμπ
Η στρατηγική αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στον τερματισμό των εχθροπραξιών, παρά στην επίτευξη του στόχου της Ουκρανίας για ανάκτηση των εδαφών της.
Η διαπραγματευτική του τακτική, που θα εμπεριέχει και απειλές, μπορεί να πιέσει και τις δύο πλευρές να αποδεχθούν αυτούς τους όρους, με τη Ρωσία να παρουσιάζει μια «νίκη» και την Ουκρανία να εξασφαλίζει προσωρινή σταθερότητα.
Ωστόσο, μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα άφηνε την Ουκρανία ευάλωτη, με περιορισμένες εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν θα επανέλθει με επιθετικές ενέργειες, όπως συνέβη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Oι προκλήσεις για την Ουκρανία
Χωρίς συνεχιζόμενη στήριξη από τις ΗΠΑ, η δυνατότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της θα αποδυναμωθεί σημαντικά.
Η αμερικανική χρηματοδότηση στηρίζει την οικονομία της Ουκρανίας, ενώ η στρατιωτική βοήθεια, όπως τα πυρομαχικά, είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις στο μέτωπο.
Εάν ο Τραμπ αποσύρει αυτή τη στήριξη, η στρατιωτική και οικονομική υποδομή της Ουκρανίας κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Η Ευρώπη, παρά τις προσπάθειες, δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να καλύψει το κενό.
Μακροπρόθεσμες συνέπειες
Αναλυτές στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι μια κατάπαυση του πυρός χωρίς σαφείς μηχανισμούς επιβολής θα διατηρήσει την ένταση στις διασυνοριακές περιοχές, αλλά και ότι η στρατηγική του Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ανακούφιση, αλλά κινδυνεύει να εδραιώσει τα κέρδη της Ρωσίας και να δημιουργήσει συνθήκες για μελλοντική σύγκρουση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου