Tον Ιούνιο, ενώ βρισκόταν στη Γαλλία για την 80ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία και τιμούσε τους χιλιάδες γενναίους στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας την υπαρξιακή απειλή που ήταν η ναζιστική Γερμανία, ο πρόεδρος Joe Biden δεν μπόρεσε να μην διολισθήσει σε χοντροκομμένα πολιτικά θέματα συζήτησης, συγκρίνοντας τον πιο καταστροφικό και θανατηφόρο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας με την κλιματική αλλαγή.
“Η μόνη υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, είναι αν δεν κάνουμε τίποτα για την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Biden. Λόγω της “υπαρξιακής απειλής της κλιματικής αλλαγής, η οποία απλώς γίνεται όλο και μεγαλύτερη, εργαζόμαστε από κοινού για να επιταχύνουμε την παγκόσμια μετάβαση στο “καθαρό μηδέν”. Είναι η υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα”, επανέλαβε ο Biden.
Στην πραγματικότητα, η κλιματική αλλαγή δεν είναι ούτε κατά διάνοια υπαρξιακή απειλή. Από πολλές απόψεις, η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας που σημειώθηκε τον τελευταίο μισό αιώνα περίπου έχει κάνει τη ζωή της ανθρωπότητας καλύτερη. Για παράδειγμα, τα δορυφορικά δεδομένα της NASA δείχνουν μια σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης των φυτών τις τελευταίες δεκαετίες – αυτό που κάποιοι αποκαλούν παγκόσμιο πρασίνισμα. Ένας ελαφρώς θερμότερος πλανήτης είναι επίσης επωφελής επειδή παράγει μεγαλύτερες αποδόσεις καλλιεργειών.
Ωστόσο, μπορεί κανείς να προβάλει ένα πειστικό επιχείρημα ότι η κινδυνολογία για το κλίμα και οι πολιτικές που υποστηρίζουν οι κινδυνολόγοι για το κλίμα αποτελούν στην πραγματικότητα μια υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.
Πρώτα απ’ όλα, οι κινδυνολόγοι του κλίματος είναι αποφασισμένοι να τερματίσουν τη χρήση προσιτής και αξιόπιστης ενέργειας με τη μορφή ορυκτών καυσίμων. Αυτό και μόνο είναι μια φρικτή στάση που θέτει εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο.
Είτε σας αρέσει είτε όχι, η έλευση των ορυκτών καυσίμων, δηλαδή του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου, υπήρξε η μεγαλύτερη ευλογία για την ανθρωπότητα σε όλη την ιστορία. Η αξιοποίηση αυτών των πόρων για την παροχή πρακτικά απεριόριστης ενέργειας με οικονομικά αποδοτικούς όρους έχει βγάλει δισεκατομμύρια ανθρώπους από την απόλυτη φτώχεια.
Χωρίς άφθονη πρόσβαση σε ορυκτά καύσιμα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας θα έπαυε κυριολεκτικά να υπάρχει. Τα ορυκτά καύσιμα δεν παρέχουν μόνο άφθονη και προσιτή ενέργεια. Όπως σημειώνει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, “τα πετροχημικά που προέρχονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθιστούν δυνατή την κατασκευή πάνω από 6.000 καθημερινών προϊόντων και συσκευών υψηλής τεχνολογίας”.
Δεύτερον, οι κινδυνολόγοι του κλίματος απαιτούν ο κόσμος να μεταβεί αμέσως στις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόβλημα είναι ότι η ανανεώσιμη ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες και αιολικά πάρκα είναι πολύ ακριβή, αναξιόπιστη και ούτε κατά διάνοια επεκτάσιμη. Αν ο κόσμος απέφευγε τα ορυκτά καύσιμα υπέρ της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, η ποσότητα της διαθέσιμης προς χρήση ενέργειας θα μειωνόταν κατακόρυφα. Αυτό θα οδηγούσε σε καταστροφή σε πολλά μέτωπα.
Τρίτον, οι κινδυνολόγοι του κλίματος ζητούν συνεχώς την αποανάπτυξη, τόσο από την άποψη της οικονομίας όσο και από την άποψη του πληθυσμού (αποπληθυσμός). Με κάποιο τρόπο, οι κινδυνολόγοι του κλίματος έχουν πειστεί ότι η λύση στο ανύπαρκτο πρόβλημα της ελαφριάς αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι να περιορίσει η ανθρωπότητα την αύξηση του πληθυσμού της. Αυτό είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμο και δεν λαμβάνει υπόψη ότι πολλές ανεπτυγμένες χώρες βιώνουν σήμερα μια έντονη μείωση του πληθυσμού. Αν αυτό δεν αντιστραφεί, και μάλιστα σύντομα, πολλά από αυτά τα άλλοτε ακμάζοντα έθνη θα αντιμετωπίσουν σοβαρά δημογραφικά προβλήματα.
Παρομοίως, οι εκκλήσεις για οικονομική υποβάθμιση, η οποία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια cause célèbre (προμετωπίδα και σημαία) μεταξύ των κινδυνολόγων για το κλίμα, θα προκαλούσε καταστροφή και θα οδηγούσε άμεσα σε μείωση του βιοτικού επιπέδου για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες βασίζονται στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ευημερίας για να βγάλουν δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια.
Τέταρτον και τελευταίο, οι κινδυνολόγοι του κλίματος, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, μοιάζουν με τους σύγχρονους Λουδίτες, επειδή κατακεραυνώνουν τις καινοτομίες και τις τεχνολογικές ανακαλύψεις. Από πολλές απόψεις, οι κινδυνολόγοι του κλίματος είναι το αντίθετο των προοδευτικών, επειδή επιδιώκουν να γυρίσουν την ανθρωπότητα πίσω σε μια εποχή όπου οι ανέσεις και η πρόσβαση στις τελευταίες και σπουδαιότερες τεχνολογίες περιορίζονταν σε λίγους και εκλεκτούς αντί να είναι προσιτές στις μάζες. Ακόμα χειρότερα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να λύσουν μερικά από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα του κόσμου απλώς και μόνο επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με την κοσμοθεωρία τους, οι κινδυνολόγοι του κλίματος ουσιαστικά εμποδίζουν τη βελτίωση της ανθρώπινης εμπειρίας.
Ευτυχώς, φαίνεται ότι οι κινδυνολόγοι του κλίματος χάνουν έδαφος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη συνεχή κινδυνολογία και αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις αποτυχημένες προβλέψεις της καταστροφής. Αυτά είναι σπουδαία νέα, αλλά είναι μόνο η αρχή. Αν και μέχρι να υπάρξει γενική συναίνεση ότι η κλιματική κινδυνολογία είναι το πρόβλημα και ότι οι λανθασμένες πολιτικές που υποστηρίζονται από τους κινδυνολόγους απορρίπτονται ευθέως από τη συντριπτική πλειοψηφία, η κλιματική κινδυνολογία θα παραμείνει μια σοβαρή απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.