Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έκανε μια συγκλονιστική ανακάλυψη μέσω Google Earth: Η μυστηριώδης «ουλή» στο έδαφος που δεν είχε καταγραφεί


 Μια ασυνήθιστη ανακάλυψη ήρθε στο φως νωρίτερα φέτος, όταν ένας σπηλαιολόγος εντόπισε μέσω του Google Earth τα ίχνη που άφησε στο πέρασμά του ένας ανεμοστρόβιλος, ο οποίος -όπως αποδείχθηκε- είχε περάσει απαρατήρητος, στο απομονωμένο τοπίο της πεδιάδας Nullarbor, στη νότια Αυστραλία.

Η συγκεκριμένη περιοχή, γνωστή για το ξηρό, επίπεδο έδαφός της, απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν το φαινόμενο και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους χθες (21/11).

Οι ανεμοστρόβιλοι στην Αυστραλία

Ο ανεμοστρόβιλος, είναι ένα μικρής έκτασης μετεωρολογικό φαινόμενο μικρής χρονικής διάρκειας, που συχνά αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 200 χλμ/ώρα και έχει καταστροφική δύναμη.

Στην Αυστραλία, ο πρώτος καταγεγραμμένος ανεμοστρόβιλος παρατηρήθηκε το 1795 στο Σίδνεϊ, ενώ επιστημονικά επιβεβαιώθηκε μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα.

Φωτογραφία: Greg Johnson / Unsplash

Πρόσφατα, το 2013, παρατηρήθηκε ένας ανεμοστρόβιλος στη Βικτώρια, με ανέμους 250-300 χλμ. την ώρα, ενώ το 2016 στη Νότια Αυστραλία τούλαχιστον επτά ανεμοστρόβιλοι έκαναν έντονη την παρουσίας τους.

Η «ουλή» στο έδαφος στην πεδιάδα Nullarbor

Η «ουλή» ανακαλύφθηκε μέσω του Google Earth, από έναν ερευνητή που αναζητούσε σπηλιές ή άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς. Εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια του σιδηροδρόμου Trans-Australian και 90 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά του Forrest, ενός παλιού οικισμού με σιδηροδρομικό δίκτυο.

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από το Google Earth

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ο ανεμοστρόβιλος έλαβε χώρα μεταξύ 16 και 18 Νοεμβρίου 2022, με βάση τις δορυφορικές εικόνες που έδειχναν κυκλικά μοτίβα δίπλα στα ίχνη που άφησε ο ανεμοστρόβιλος, πιθανόν από έντονες βροχοπτώσεις.

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από το Google Earth

Τον Μάιο του 2023, επιστήμονες επισκέφθηκαν την περιοχή για να μελετήσουν από κοντά την «ουλή» και το περιβάλλον.

Τα ευρήματα της έρευνας

Βάσει της «ουλής», ο ανεμοστρόβιλος αναπτύχθηκε στο σημείο σε μήκος 11 χιλιομέτρων και πλάτος 160-250 μέτρων, ενώ φέρει κυκλικά σημάδια που αποδίδονται στις δίνες αναρρόφησης του ανεμοστρόβιλου.

Ο ανεμοστρόβιλος κατατάσσεται στις κατηγορίες F2 ή F3, με ανέμους πάνω από 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από το Google Earth

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι διήρκεσε 7-13 λεπτά, κινούμενος από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ακολουθώντας το μοτίβο ενός ψυχρού μετώπου στην περιοχή εκείνη την περίοδο. Παρά τον απομονωμένο χαρακτήρα της περιοχής, η «ουλή» παραμένει ορατή 18 μήνες αργότερα, καθώς η αργή ανάπτυξη της βλάστησης δεν έχει καλύψει τη διάβρωση του εδάφους.

Μια ισχυρή καταιγίδα σάρωσε την πεδιάδα Nullarbor την ημέρα που σημειώθηκε ο ανεμοστρόβιλος

Η σημασία της ανακάλυψης

Αυτή η ανακάλυψη αναδεικνύει τη δύναμη και την απρόβλεπτη φύση των ανεμοστρόβιλων, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. Μόνο τρεις ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί προηγουμένως στην πεδιάδα Nullarbor, όλοι τον μήνα Νοέμβριο.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των δορυφορικών εικόνων για την κατανόηση ακραίων καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, και για τη βελτίωση των προβλέψεων και τη λήψη μέτρων προετοιμασίας για μελλοντικά φαινόμενα.

Με πληροφορίες από: Daily Mail, The Conversation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις