«Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικές και το περιεχόμενό τους δεν πρόκειται να επηρεαστεί όποιος και αν βγει πρόεδρος» δήλωσε κατά την μηνιαία του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το πρωί της Τρίτης (5/11) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η πολύ έντονη πόλωση και τοξικότητα στις ΗΠΑ αποτελεί αυτοτελώς πρόβλημα για τις δημοκρατίες μας» και όπως εξήγησε «μπορεί να είμαστε αντίπαλοι αλλά εν είμαστε εχθροί σεβασμός στην γνώμη του αλλού προϋποθέτει υγιή αντιπαράθεση απόψεων».
Επανέλαβε, όμως και εκείνη ότι, τελικά, όποα και αν είναι η έκβαση των εκλογών «η χώρα μας θα συνεχίσει τη συνεργασία με όποιον πρόεδρο εκλεγεί διατηρώντας τους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών».
Πάντως, διευκρίνισε, θα έχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος».
Απαραίτητη η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης
Μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης καθίσταται απολύτως απαραίτητη» για να συμπληρώσει πως «έχει έρθει η ώρα να ανασκουμπωθεί και να πάρει αποφάσεις να καλύψει το χαμένο έδαφος με δρομολόγηση πολιτικών που θα ξεφεύγουν από την πεπατημένη».
Αντίστοιχα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως και σε αυτή τη συγκυρία «αναδεικνύεται η ανάγκη για μια Ευρώπη ισχυρή και αυτόνομη».
Δύο σημαντικά νομοσχέδια σε διαβούλευση
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως την Δευτέρα (5/11) κατατέθηκαν προς διαβούλευση δύο σημαντικά νομοσχέδια.
«Το πρώτο το νέο φορολογικό στο οποίο αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις μας όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ για σημαντικές φορολογικές μειώσεις το 2025. Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική σταθερής μείωσης των φόρων καθώς η οικονομία αναπτύσσεται και καθώς αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, έχουμε τη δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες μειώσεις φόρων που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα» τόνισε.
Πρόσθεσε πως «το λέω αυτό γιατί άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζονται να κάνουν το ακριβώς ανάποδο, να αυξήσουν τους φόρους, γιατί με αυτό τον τρόπο αναγκάζονται να κάνουν μία δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή».
«Το γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά στη χώρα μας είναι πολύ υγιή, σε συνδυασμό με τους υψηλότερος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου ρυθμούς ανάπτυξης μας επιτρέπει να υλοποιούμε αυτή την πολιτική με λελογισμένες μειώσεις φόρων στρέφοντας από εδώ και στο εξής την προσοχή μας πρωτίστως στην μεσαία τάξη» συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα κατατίθεται σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μετά το 2027 ενσωματώνοντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, με απόλυτη εγγύηση ότι οι κατώτατοι μισθοί δεν μπορούν να μειώνονται και λαμβάνοντάς υπόψιν κα τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας».
«Στόχος» επανέλαβε είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα «950 ευρώ, μια αύξηση που προσεγγίζει το 50%».
Αναφερόμενη στη φορολογία, η κα Σακελλαροπούλου, τόνισε πως «η δίκαιη φορολόγηση υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Υπ' αυτό το πρίσμα, όποιο μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση είναι σημαντικό ούτως ώστε να επιβαρύνονται όλοι ανάλογα και να επιτυγχάνεται κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα» για να προσθέσει ότι έτσι «μπορούμε να ελαφρύνουμε τα μέρη που θίγονται περισσότερο».
Άλλωστε, όπως τόνισε «η δημοκρατία ενισχύεται όταν ο πολιτικός διάλογος γίνεται πολιτισμένα χωρίς αχρείαστες αντεγκλήσεις».
Από την πλευρά της η κα Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως οι εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν ένα «σημαντικό γεγονός για το σύνολο διεθνούς κοινότητας και κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.