Ένα πρωτοφανές σκάνδαλο έχει ξεσπάσει γύρω από την AstraZeneca, τον φαρμακευτικό γίγαντα που υπόσχονταν να «σώσει τον κόσμο» μέσω των εμβολίων του. Ο Κινέζος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Λέον Γουάνγκ, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαζικής, άκρως απόρρητης έρευνας για απάτη από τις κινεζικές αρχές! Τι κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες αυτού του φαρμακευτικού κολοσσού; Μήπως η AstraZeneca δεν είναι ο «σωτήρας» που θέλει να πιστεύουμε;
Τον Σεπτέμβριο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που τάραξε τον κλάδο, ανακοινώθηκε ότι αρκετοί υπάλληλοι της AstraZeneca στην Κίνα ανακρίνονταν για πιθανή συμμετοχή σε οικονομικά εγκλήματα και απατηλές πρακτικές. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ίδια η AstraZeneca αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι και ο Γουάνγκ, ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της, ήταν υπό επίσημη διερεύνηση.
Η εμπλοκή του Λέον Γουάνγκ και άλλων κορυφαίων στελεχών της AstraZeneca δεν φαίνεται να είναι απλώς μια τυχαία υπόθεση. Ήδη, αναλυτές και ειδικοί του κλάδου αναρωτιούνται αν η έρευνα αυτή αποκαλύπτει βαθύτερα ζητήματα στη φαρμακευτική βιομηχανία και τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλοι όμιλοι λειτουργούν και αποκομίζουν κέρδη.
Οι έρευνες αφορούσαν πέντε νυν και πρώην υπαλλήλους της εταιρείας —όλοι με κινεζική υπηκοότητα— και διευθύνονταν από τις αρχές της νότιας πόλης Shenzhen, ανέφερε το Bloomberg. Μια έρευνα αφορούσε τη συλλογή δεδομένων ασθενών από την εταιρεία, για τα οποία οι αρχές υποπτεύονται ότι μπορεί να παραβίασαν τους κινεζικούς νόμους περί απορρήτου, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με γνώση της κατάστασης.
Μια άλλη έρευνα αφορούσε τις εισαγωγές ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του ήπατος που δεν είχε εγκριθεί στην ηπειρωτική Κίνα.
Είναι πιθανό να κρύβεται μια πραγματικότητα όπου οι φαρμακευτικοί κολοσσοί δεν εξυπηρετούν μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά παράλληλα κινούνται με πρωταρχικό στόχο το κέρδος, ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού. Αυτή η έρευνα ίσως αποκαλύψει πτυχές που αφορούν το πώς λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις εντός τέτοιων εταιρειών και ποιοι μηχανισμοί εποπτείας πραγματικά εφαρμόζονται.
Πόσο διάφανες είναι, άραγε, οι πρακτικές των φαρμακευτικών ομίλων; Και μήπως αυτή η υπόθεση είναι η αρχή για μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας στον τομέα της υγείας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου