Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Πρόκειται για μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία εξελίσσεται σταδιακά. Μια μελέτη ανακάλυψε ένα διακριτικό σημάδι που μπορείτε να εντοπίσετε κατά τη διάρκεια του πρωινού σας γεύματος.
«Είμαι νευρολόγος και αυτό είναι το μεσημεριανό γεύμα που τρώω σχεδόν κάθε μέρα για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ» – Συμβουλές για υγιή εγκέφαλο
Άνοια: Τα πιο κοινά συμπτώματα και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι 944.000 άνθρωποι ζουν με άνοια, μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει σοβαρά τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές. Αυτή η κατάσταση συχνά οδηγεί σε απώλεια μνήμης και δυσκολία στην ομιλία, επηρεάζοντας τον πάσχοντα, την οικογένεια και τους φίλους του.
Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την άνοια προς το παρόν, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα μέσω φαρμακευτικής αγωγής, θεραπείας και επαγγελματικής φροντίδας. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε όχι μόνο τα πιο κοινά συμπτώματα αλλά και τα λιγότερο προφανή.
Ένα πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ένα πρώιμο και σημαντικό σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας παγκοσμίως, είναι η ανοσμία (απώλεια της όσφρησης) ή η υποσμία (μειωμένη αίσθηση της όσφρησης). Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολύ πριν από άλλα, πιο γνωστά σημάδια της νόσου.
Είναι κάτι που μπορείτε να παρατηρήσετε στην καθημερινότητά σας, όπως όταν φτιάχνετε το πρωινό σας γεύμα. Για παράδειγμα:
- Δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε καμένες τροφές, όπως το καμένο τοστ.
- Δεν μπορείτε να μυρίσετε τον καφέ καθώς ψήνεται.
- Τα φρούτα δεν έχουν πλέον την ίδια έντονη μυρωδιά.
Τι έδειξε μελέτη
Μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης στις ΗΠΑ και που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, διαπίστωσε ότι η μείωση της αίσθησης της όσφρησης συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.
Άτομα ηλικίας 70 ετών που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν κοινές μυρωδιές, όπως τριαντάφυλλου, λεμονιού ή κρεμμυδιού, ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια εντός της επόμενης δεκαετίας.
Γιατί η όσφρηση είναι τόσο σημαντική;
Η Willa Brenowitch, κύρια συγγραφέας της μελέτης και νευροεπιστήμονας στο UCSF, δήλωσε: «Ο οσφρητικός βολβός, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την όσφρηση, επηρεάζεται πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Αυτό υποδηλώνει ότι η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο βιοδείκτη για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, πολύ πριν από την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων».
Νέα ελπίδα για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Warwick εργάζονται επίσης σε μια πρωτοποριακή δοκιμή όσφρησης και γεύσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ, πριν εμφανιστεί η απώλεια μνήμης.
Στόχος τους είναι να αναπτύξουν μια μηχανή που θα δημιουργεί με ακρίβεια γεύσεις και οσμές και οι συμμετέχοντες θα καλούνται να τις περιγράψουν.
Ωστόσο, πριν αναπτυχθεί αυτή η δοκιμή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε προσεκτικοί για τυχόν αλλαγές στην όσφρηση και τη γεύση. Αυτό μπορεί για παράδειγμα να γίνει ενώ εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας τρώει το πρωινό ή το δείπνο του.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), οι αλλαγές στις αισθήσεις, όπως η απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης μπορούν να προκληθούν από πολλά πράγματα – από το κρυολόγημα ή τη γρίπη έως τις αλλεργίες ή τη ιγμορίτιδα.
Ωστόσο, εάν η αίσθηση της όσφρησής σας δεν επανέλθει στο φυσιολογικό εντός λίγων εβδομάδων, θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου