Ανθρώπινα λείψανα και αρχαιολογικά αντικείμενα που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στον χώρο του Περιφερειακού Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Ιάσιο, στην ανατολική Ρουμανία.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του παραρτήματος Ιασίου της Ρουμανικής Ακαδημίας ανακάλυψαν αρκετά σημαντικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Η ομάδα με επικεφαλής τη Δρ. Măriuca Vornicu πραγματοποίησε τη χρονολόγηση των τεχνουργημάτων του πολιτισμού Horodiștea-Erbiceni, περί το 3.500 π.Χ.
«Αυτός ο αρχαιολογικός πολιτισμός αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ του τέλους του πολιτισμού Cucuteni (νεολιθική) και της αρχής της Εποχής του Χαλκού. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, σημειώθηκαν σημαντικές κοινωνικές αλλαγές σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και, στην περιοχή των Καρπαθίων, αυτή πυροδοτήθηκε από μία εισροή πληθυσμών από τις περιοχές του Βορρά, αναδιαμορφώνοντας τον γενετικό χάρτη αυτό του τμήματος του Παλαιού Κόσμου», δήλωσε ο Adrian Popa, Διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Υποδομών Υγείας.
Παράλληλα, ο Popa δήλωσε ότι, οι αρχαιολογικές ανασκαφές δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών στο νοσοκομείο.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ταφικά μνημεία που περιείχαν τα λείψανα τουλάχιστον 14 ατόμων
«Οι εργασίες δεν επηρεάζονται. Η περιοχή είναι διαχωρισμένη. Ευτυχώς, οι αρχαιολογικές μελέτες δεν αποκάλυψαν οικισμούς, οι οποίοι μπορεί ν’ αναχαίτιζαν την πρόοδο των εργασιών. Προς το παρόν, παραμένουμε αισιόδοξοι» προσθέτει.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ταφικά μνημεία που περιείχαν τα λείψανα τουλάχιστον 14 ατόμων. Ορισμένοι από τους τάφους, φαίνεται ότι ήταν δευτερεύουσες ταφές.
Μετά την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής μελέτης, τα ανθρώπινα ευρήματα από τις τάφρους, θα αναλυθούν για να γίνει κατανοητός ο τρόπος ζωής τους, τα αίτια θανάτου και άλλα στοιχεία, με σύγχρονα μέσα.
«Τα συγκροτήματα αυτά είναι στην πραγματικότητα λάκκοι οικιακής χρήσης, αλλά και ταφικά συγκροτήματα όπου γίνονταν ταφές και αναταφές. Είναι σημαντικοί για εμάς, τους αρχαιολόγους, γιατί εκεί βρίσκουμε τα υπολείμματα του υλικού πολιτισμού. Για παράδειγμα, εκεί οι προϊστορικοί άνθρωποι πέταξαν τα σπασμένα πήλινα αγγεία τους, πέταξαν τα κόκαλα από τα ζώα που έτρωγαν. Για εμάς όλα αυτά περιέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες, αφού ανάλογα με τη διακόσμηση των αγγείων στα σπασμένα τους αγγεία μπορούμε να πλαισιώσουμε χρονολογικά και πολιτισμικά τον αντίστοιχο χώρο. Έχουμε έναν αρχαιολόγο που στη συνέχεια καθορίζει τα είδη των ζώων που καταναλώνουν οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου. Εκτός από οικιακούς λάκκους, σε αυτόν τον χώρο ανακαλύψαμε επίσης ταφές ατόμων που ανήκουν στον πολιτισμό Horodiştea-Erbiceni. Αυτός ο πολιτισμός ξεκινά την εξέλιξή του στα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ., 3.500 π.Χ.», είπε ο Măriuca Vornicu, επιστημονικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρουμανικής Ακαδημίας, παράρτημα Iaşi, ο οποίος είναι επίσης ο επιστημονικός διευθυντής στο εργοτάξιο SRU Iaşi σύμφωνα με το Agerpres.
Λιγότερο γνωστός πολιτισμός
Ο Horodiştea-Erbiceni είναι ένας πολύ ελάχιστα γνωστός πολιτισμός στη Ρουμανία, αλλά έχει ανάλογα ευρήματα στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία και εξελίσσεται στην ίδια περιοχή όπου υπήρχε ο πολιτισμός Cucuteni.
«Εδώ, ο πολιτισμός Horodiştea-Erbiceni είναι πολύ λίγο γνωστός. Επιπλέον, όλα όσα ανακάλυψα εδώ, στο χώρο του Περιφερειακού Νοσοκομείου Επειγόντων Περιστατικών Ιασίου, είναι μοναδικά, αφού στη Ρουμανία δεν έχουμε ακόμη βεβαιωμένες ταφές και επαναταφές πολλών ατόμων σε έναν μόνο τάφο. Αυτό που ερευνούμε τώρα είναι μοναδικό και πρωτότυπο και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το τελετουργικό της κηδείας τους. Τώρα ερευνούμε αρχαιολογικά αυτόν τον λάκκο με ανθρώπινα οστά, αλλά αργότερα ανθρωπολόγοι θα παρέμβουν για να μελετήσουν αυτά τα οστά. Θα μας πουν σε πόσα άτομα ανήκουν, θα καθορίσουν το φύλο, την ηλικία στην οποία πέθαναν αυτά τα άτομα, αν είχαν διάφορες παθολογίες. Γνωρίζουμε ότι στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία, όπου υπήρχε ο πολιτισμός Horodiştea-Erbiceni, στην παραλλαγή Gorodsk-Usatovo, υπάρχουν τόσο συλλογικοί όσο και ατομικοί τάφοι. Ξέρουμε ότι έθαβαν ανθρώπους σε λάκκους με πολλά αποθέματα. Δεν έχουμε σχεδόν κανένα απόθεμα στους τάφους που ερευνήθηκαν», εξήγησε η Măriuca Vornicu.
Εργαστηριακή έρευνα
Η αρχαιολόγος ανέφερε ότι πίσω από τις εργασίες πεδίου θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες εργαστηριακές εργασίες. «Μετά την επιτόπια εργασία, έχουμε ακόμη περισσότερη δουλειά για να αναλύσουμε τα οστά και τα αντικείμενα που βρέθηκαν. Όλα τα δεδομένα που συλλέγουμε από το πεδίο θα αναλυθούν στη συνέχεια στο δεύτερο στάδιο της έρευνας, που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο και στο εργαστήριο. Για παράδειγμα, η διακόσμηση και τα σχήματα των κεραμικών θα αναλυθούν για να διαπιστωθεί σε ποια συγκεκριμένη περίοδο του πολιτισμού Horodiştea-Erbiceni ανήκουν και τα αγγεία που ανακαλύφθηκαν θα σταλούν για να χρονολογηθούν μέσω της ανάλυσης των ισοτόπων C14».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.