Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την εκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να υπενθυμίζει τη σημασία των στρατηγικών σχέσεων και των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.
Το Μέγαρο Μαξίμου παρασκηνιακά στήνει γέφυρες με την εν αναμονή διοίκηση Τραμπ, ενώ σχολιάζει πως ο κ. Μητσοτάκης ειναι από τους πρωτους Ευρωπαίους που μίλησαν μαζί του. Όλα αυτά την ώρα που κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος για το πως θα «ξυπνήσει» ο Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου…
Το τηλεφώνημα, το οποίο πιθανότατα έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ από τον «χειμερινό Λευκό Οίκο», το Μαρ α Λάγκο, την πολυτελή έπαυλή του, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, είχε διάρκεια δέκα λεπτών και το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως έγινε σε καλό και θερμό κλίμα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Η αναφορά αυτή του Πρωθυπουργού σχετίζεται με την τεράστια «γεωπολιτική ανασφάλεια» της Ευρώπης για το ενδεχόμενο ο Τραμπ να επιλέξει να αποσυρθεί από τη Γηραιά Ήπειρο και θα την αφήσει να τα βγάλει πέρα μόνη της με τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας “θεσμική μνήμη” από την διακυβέρνηση Τραμπ, επέλεξε να αξιοποιήσει τον χρόνο που είχε με τον πολυάσχολο νέο Πρόεδρο, ο οποίος δεν φημίζεται για τη μνήμη του για όσα δεν τον ενδιαφέρουν, το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ώστε η νέα φάση να “χτίσει” πάνω στην προηγούμενη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που «τρέχει» ήδη και δίνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα) και αφήνει τη δυνατότητα και για ένταξη κάποιων νέων στην πάροδο του χρόνου.
Το πλαίσιο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων τονίζουν από την Αθήνα, πάνω στο οποίο βασίζεται η MDCA, είναι πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας και στηρίζεται στη βασική παραδοχή ότι για τους Αμερικανούς, η Ελλάδα είναι ο πλέον βασικός και πλέον αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή.
«Να ξυπνήσουμε από την γεωπολιτική αφέλεια»
Όπως και το 2018 έτσι και τώρα, η Αθήνα δεν βρίσκεται σε συναγερμό στη σκιά των απειλών του Τραμπ προς τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν όσα πρέπει για τις αμυντικές τους δαπάνες και αυτό γιατί η Ελλάδα δαπανά ήδη όχι το 2%, αλλά το 3% του ΑΕΠ της σε εξοπλισμούς.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική αστάθεια στον κόσμο γενικότερα, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό πια είναι μία αναγκαιότητα, σχολίασε προ ημερών ο Πρωθυπουργός ενώ μιλώντας χθες στο στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας Grant Thornton με τίτλο «Future Unfold - The Annual Technology Forum».
Προσέθεσε πως η Ευρώπη ανεξαρτήτως του τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο της γεωπολιτικής αφέλειας».
Θέση της Αθήνας, στο «νέο θαρραλέο κόσμο» που ανατέλλει, είναι πως η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη αμυντική συνεργασία θα θωρακίσουν την Ευρώπη αλλά και θα χτίσουν μία καλύτερη συνεργασία με τη νέα αμερικανική διοίκηση.
Ελπίδες για αποφυγή εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον
Όπως έχει πει ο Πρόεδρος Τραμπ προεκλογικά η «αγαπημένη του λέξη» είναι οι δασμοί. Έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει δραματικά τους δασμούς στις εισαγωγές και ότι θα τους θέσει στο επίκεντρο της οικονομικής του πολιτικής. Στόχος του να αναζωογονήσει την αμερικανική μεταποίηση και να αντιμετωπίσει αυτό που οι ΗΠΑ θεωρούν ως αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας και όχι μόνο (βλ. Γερμανία).
Μπορεί το διμερές εμπόριο Ελλάδας - ΗΠΑ να μην είναι αρκετά μεγάλο ώστε να δημιουργεί λόγους ανησυχίας, αλλά μία οικονομική κρίση στις εμπορικές σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ σίγουρα θα δημιουργούσε προβλήματα στην Ευρωζώνη και άρα και στην Αθήνα.
Στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό εκφράζουν την ελπίδα ότι ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα μπορέσει να αποφευχθεί και όπως φαίνεται γίνονται ήδη διεργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν στη Βουδαπέστη, ώστε να υπάρξει μία γραμμή συνεννόησης με τον Τραμπ, καθώς όπως υπογραμμίζεται «άλλο Κίνα, άλλο Ευρώπη».
Ειδική αποστολή στην Ουάσινγκτον
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας για την Ουάσινγκτον αναχωρεί η πρώην πρέσβης μας στις ΗΠΑ και νυν Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρώτη Ελληνίδα αξιωματούχος που θα βρεθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μετά τις εκλογές.
Στοχος της επίσκεψης στης ΗΠΑ είναι να συναντήσει ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές αλλά και συνεργάτες της κυβέρνησης Τραμπ, πριν ακόμη αναλάβουν θέσεις κλειδιά. Κρίσιμο μέρος του ταξιδιού θα είναι και οι επαφές με την ελληνική ομογένεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.