Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή.
Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.
Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.
Μάθε πώς βγήκε η φράση «αρχή ήμισυ παντός»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «αρχή ήμισυ παντός». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε για να τονίσουμε ότι κάθε αρχή είναι το μισό του όλου.
Πρόκειται για μια αρχαία έκφραση και χρησιμοποιείται για να πούμε ότι από τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει κάποιος κάτι είναι σαν να έχει φτάσει κιόλας στη μέση του έργου. Το ρητό αυτό το συναντάμε και στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη, αλλά και σε πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς. Ο Ιάμβλυχος το αποδίδει στον Πυθαγόρα, ενώ άλλοι συγγραφείς το αποδίδουν στον Ησίοδο.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη Τάκη Νατσούλη, υπάρχει κάποιο λάθος καθώς ερμηνεύουν τη φράση: «Πλέον ήμισυ παντός» που έχει άλλη έννοια.
Σύμφωνα με τη φράση αυτή ο Ησίοδος (9ος πχ. αιώνας) είχε μοιραστεί με τον αδελφό του, Πέρση, την πατρική τους κληρονομιά. Το δικαστήριο, όμως, υποχρέωσε αργότερα τον Ησίοδο να παραχωρήσει στον αδελφό του το μισό από το δικό του μερίδιο, καθώς αυτός είχε φάει στο μεταξύ το δικό του.
Τότε ο Ησίοδος είπε ότι «το ήμισυ είναι πλέον του παντός», πράγμα το όποιο και απόδειξε, γιατί διαχειρίστηκε το ήμισυ του μεριδίου του με τέτοιο τρόπο, ώστε πολύ γρήγορα απόκτησε ξανά εκείνο που είχε αναγκασθεί να παραχωρήσει στον αδελφό του.
Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου