Με φόντο την εκλογική νίκη Τραμπ και την ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμών στο διεθνές στερέωμα από τη νέα χρονιά, οπότε και θα επανεγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο ο νέος ένοικος με τους ρεπουμπλικάνους να έχουν πλέον τα ηνία, οι «27» αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Ουγγρική πρωτεύουσα με τις αμερικανικές εκλογές και τα μηνύματα που στέλνει σε πολιτικό επίπεδο ο αμερικανικός λαός να αποτελούν το κυρίως μενού.
Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες για εμφατική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές, αναδεικνύοντας το στρατηγικό τους χαρακτήρα, ο οποίος – όπως είπε- έχει εθνικό και όχι παραταξιακό πρόσημο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα και αύριο στη Βουδαπέστη για να συμμετάσχει στην 5η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντίστοιχα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι προκλήσεις ασφαλείας, το μεταναστευτικό και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας με τους ευρωπαίους εταίρους να αναζητούν κοινό βηματισμό σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα.
Στη Βουδαπέστη και ο Ερντογάν
Μια ημέρα πριν από την έλευση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται σήμερα σε κοινό έδαφος, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι προσκεκλημένος του οικοδεσπότη- πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν προκειμένου να συμμετέχει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα. Ουδείς γνωρίζει εάν θα μείνουν μόνο στην χειραψία ή θα έχουν και ένα σύντομο διάλογο στο περιθώριο της Συνόδου, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι επικρατεί διπλωματικός πυρετός σε σχέση με τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ, διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ουδείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε το επιτελείο του Τραμπ, είτε η γραφειοκρατία του State Department θα θέλει να ακούσει για ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς εκτιμάται ότι το μήνυμα θα είναι «διατηρήστε ανοικτό το διάλογο και προχωρήστε παρακάτω». Πάντως, ο πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι «η στάση της Ελλάδας, τόσο ως μέλους του ΝΑΤΟ όσο και ως εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πάντα μια στάση αρχών, και οι αρχές αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται», συμπληρώνοντας ότι οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Στην Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί αύριο – παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι – το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι.
Επισημαίνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει για πολύ σημαντικό κείμενο, αναμένεται να τονίσει τη σημασία τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Εστιάζοντας στα ενεργειακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας – κάτι που τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι – μια διάσταση που έχει ήδη αναδείξει και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς.
Τέλος, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Με αφορμή μάλιστα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου