Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Τα «έξυπνα» γυαλιά, η Apple και το επόμενο… smartphone μας


 Τα «έξυπνα» γυαλιά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για εργασίες που κάνουμε με το smartphone μας, όπως είναι η φωνητική επικοινωνία, δείχνει να έρχονται σταδιακά στο προσκήνιο μετά και τις πληροφορίες ότι η Apple διερευνά τη συγκεκριμένη αγορά.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg έκανε προ ημερών λόγο για ένα νέο project της Apple, ονόματι Atlas, στόχος του οποίου είναι να διερευνηθεί στο εσωτερικό του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού αν θα έχει νόημα η δημιουργία ενός ζεύγους «έξυπνων» γυαλιών.

Τα «έξυπνα» γυαλιά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο και να κάνουν μία σειρά από εργασίες όπως, για παράδειγμα να ακούς μουσική, έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος. Η πρώτη εταιρεία που ασχολήθηκε με το θέμα ήταν η Google, η οποία το 2013 παρουσίασε τα Google Glass. Το προϊόν ήταν αρκετά εντυπωσιακό αλλά υπήρξαν αρκετά προβλήματα όσον αφορά στον τρόπο αξιοποίησης του. Ενδεχομένως, αυτό να οφειλόταν στην έλλειψη των κατάλληλων εφαρμογών αλλά και των απαραίτητων τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Αυτό τώρα δείχνει να έχει αλλάξει και γι’ αυτό η Apple δείχνει να το σκέφτεται ότι ίσως θα είχε νόημα να εισέλθει στη συγκεκριμένη αγορά. Πιθανότατα, όχι άμεσα, αλλά σε βάθος 3-4 ετών. Άλλωστε, η Apple προσπαθεί να προωθήσει το Apple Vision Pro, το οποίο είναι μία «μάσκα» που απομονώνει σε μεγάλο βαθμό τον χρήστη από τον υπόλοιπο κόσμο. Και παρά το γεγονός ότι το Vision Pro έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό, η πραγματικότητα είναι πως δεν έχει ακόμη καταφέρει να πείσει το καταναλωτικό κοινό για τη χρησιμότητα του.

Τα «έξυπνα» γυαλιά, όμως, είναι μία διαφορετική περίπτωση δεδομένου κιόλας ότι θεωρείται πως αποτελούν το ιδανικό προϊόν για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον κόσμο της «επαυξημένης» πραγματικότητας (augmented reality) όπου γίνεται ψηφιακή προβολή αντικειμένων και πληροφοριών πάνω από φυσικά αντικείμενα με τα γυαλιά να χρησιμοποιούνται για να δεις αυτές τις επιπλέον πληροφορίες. Συν μία σειρά από άλλες εφαρμογές, όπως, για παράδειγμα, να μιλάς στη μητρική σου γλώσσα με έναν τρίτο που μιλά άλλη γλώσσα και να υπάρχει αυτόματη μετάφραση σε υπότιτλους που προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη των γυαλιών σου!

Τέτοιου είδους καινοτόμες εφαρμογές δεν είναι εμπορικά διαθέσιμες αλλά υπάρχουν τα σχετικά πρωτότυπα από εταιρείες όπως η TCL, η οποία έχει ήδη στην αγορά τα RayNeo, τα δικά της «έξυπνα» γυαλιά. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα Ray-Ban Meta Smart Glasses, τα οποία, προφανώς, αποτελούν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ray-Ban με τη Meta (Facebook). Οι δυνατότητες αυτών των «έξυπνων» γυαλιών περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως ακρόαση μουσικής από ηχεία που είναι ενσωματωμένα πάνω στον σκελετό, αλλά και λήψη φωτογραφιών και video, κάτι που μάλλον θυμίζει κατασκοπευτικές ταινίες προηγούμενων δεκαετιών.

Όμως, το μέλλον δείχνει ευοίωνο για τέτοιου είδους γυαλιά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Meta έχει παρουσιάσει το Orion, ένα ζευγάρι «έξυπνων» γυαλιών με AR δυνατότητες που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα. Προς το παρόν, κοστίζει 10.000 δολάρια αλλά είναι προφανές ότι το κόστος θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Εχοντας όλα αυτά υπόψιν της η Apple δείχνει να θέλει να δοκιμάσει τα νερά. Άλλωστε, πρέπει να προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο να βρεθεί προ κάποιας έκπληξης στην αγορά των smartphones καθώς υπάρχει η προοπτική της μετεξέλιξης των «έξυπνων» γυαλιών στη βασική υπολογιστική συσκευή μας. Δηλαδή, τα «έξυπνα» γυαλιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν το επόμενο smartphone μας. Και όσοι κατασκευαστές δεν ακολουθήσουν αυτή την τάση να μείνουν εκτός αγοράς. Άλλωστε, κάπως έτσι κέρδισε και η Apple τη «μάχη» των smartphones πριν από 15 χρόνια όταν εταιρείες όπως η Nokia απέφυγαν να επενδύσουν σημαντικά στο λογισμικό και τις εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων δίνοντας έμφαση στο hardware. Με την Apple να αλλάζει τα δεδομένα και να γίνεται ηγέτης στην παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις