Οι γονείς ενεργούν με βάση το καλό του παιδιού τους, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για ν’ αποφύγουν να επαναλάβουν τα λάθη των δικών τους γονέων.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, κάποιες ασυνείδητες συμπεριφορές, επαναλαμβάνονται και στην ανατροφή των δικών σας παιδιών, όσο και αν έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας πως εσείς δεν πρόκειται να τις διαιωνίσετε.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πολλές από τις τάσεις αυτές, είναι εσωτερικευμένες, ασυνείδητες και αφομοιώνονται μέσα από τις οικογενειακές δυναμικές και τις άρρητες προσδοκίες.
Η αναγνώρισή τους, δεν είναι πάντα εύκολη, ωστόσο είναι αναγκαία αν θέλετε ν’ απελευθερωθείτε από αδιέξοδα μοτίβα γονεϊκής συμπεριφοράς.
Αν είστε περίεργοι να μάθετε αν ίσως και εσείς επαναλαμβάνετε τα ίδια, λάθος μοτίβα που έχετε εσωτερικεύσει κατά την ανατροφή σας, διαβάστε για ν’ ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να συνεχίζετε τον ίδιο, φαύλο κύκλο.
Τα 7 σημάδια που μαρτυρούν ότι επαναλαμβάνετε τα λάθη των γονέων σας με τα δικά σας παιδιά
- Χρησιμοποιείτε τις ίδιες φράσεις
- Έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες
- Αποφεύγετε τις άβολες συζητήσεις
- Δεν σέβεστε την ιδιωτικότητά τους
- Δεν προάγετε την ανεξαρτησία τους
- Δεν εφαρμόζετε αυτά που εσείς τους λέτε να κάνουν
- Παραμελείτε την αυτοφροντίδα
Χρησιμοποιείτε τις ίδιες φράσεις
Θυμάσαι τις φράσεις που έλεγαν οι γονείς σας και σας τρομοκρατούσαν; Φράσεις όπως «Επειδή το είπα» ή «Περίμενε μέχρι να γυρίσει ο πατέρας/μητέρα σου».
Αν πιάσετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί αυτές τις ίδιες φράσεις με τα παιδιά σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη
Οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή συχνά καταλήγουμε σε αυτό που είναι γνωστό σε αγχωτικές καταστάσεις. Δεν είναι εσκεμμένο, αλλά είναι ένα μοτίβο που αξίζει να σπάσει
Εξάλλου, η επικοινωνία είναι το κλειδί για τη γονική μέριμνα. Την επόμενη φορά, προσπαθήστε να εξηγήσετε τους λόγους σας, αντί να κλείσετε τη συζήτηση.
Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια, αλλά η ανταμοιβή – μια καλύτερη σχέση με το παιδί σας – σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Πολλοί γονείς, εν αγνοία τους ασκούν στα παιδιά τους τις ίδιες πιέσεις που αντιμετώπισαν από τους δικούς τους γονείς.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτό το μοτίβο είναι πιο κοινό από ό, τι νομίζετε. Προβάλλουμε ακούσια τα ανεκπλήρωτα όνειρά μας ή τις πιέσεις του παρελθόντος στα παιδιά μας.
Μόλις το συνειδητοποιήσετε, μπορείτε συνειδητά να προσπαθήσετε να θέσετε πιο υγιείς, πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για τα παιδιά σας.
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και αξίζει να εκτιμάται για τα δικά του επιτεύγματα, όχι σε σύγκριση με τα πρότυπα οποιουδήποτε άλλου.
Αποφεύγετε τις άβολες συζητήσεις
Είναι δελεαστικό να αποφύγουμε τις δύσκολες συζητήσεις με τα παιδιά, όπως μπορεί να έκαναν οι γονείς μας. Αλλά η αποφυγή γεννά μόνο άγνοια και φόβο. Αφήνει τα παιδιά χωρίς εφόδια να χειριστούν πραγματικές καταστάσεις.
Μπορεί να πιστεύτε πως είναι αναγκαίο να μιλήσετε με τα παιδιά σας για θέματα όπως είναι, η ψυχική υγεία και οι σεξουαλικές επιλογές, όμως μέσα σας, κάτι σας δημιουργεί άγχος.
Αν δεν απαντήσετε εσείς στα σημαντικά ερωτήματα των παιδιών σας, τότε ποιος;
Δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο πιστεύετε. Οι σοβαρές αυτές συζητήσεις, μπορούν να θέσουν τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και της ειλικρίνειας με τα παιδιά σας, επιτρέποντάς τους να έρχονται σε εσάς για τις ανησυχίες τους στο μέλλον.
Δεν σέβεστε την ιδιωτικότητά τους
Έτυχε ως παιδιά, να νιώσετε ότι οι γονείς σας, παραβιάζουν την ιδιωτικότητά σας;
Μπορεί να μιλούσαν για την κοινωνική σας ζωή ή να είχαν διαβάσει ένα προσωπικό σημείωμα. Κάτι τέτοιο είναι παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.
Τώρα αναρωτηθείτε, κάνετε το ίδιο με τα παιδιά σας;
Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής των παιδιών σας είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της εμπιστοσύνης.
Με το να τα παρακολουθείτε συνεχώς, μπορείτε ακούσια να στείλετε το μήνυμα ότι δεν τους εμπιστεύεστε ή ότι σέβεστε την αυτονομία τους.
Έτσι, ενώ είναι σημαντικό να συμμετέχετε στη ζωή των παιδιών σας και να διασφαλίσετε ότι είναι καλά, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τους δώσετε το περιθώριο και την ελευθερία να αναπτυχθούν και να μάθουν από μόνα τους.
Η εύρεση αυτής της ισορροπίας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης γονέα-παιδιού.
Δεν προάγετε την ανεξαρτησία τους
Ως γονείς, είναι φυσικό να θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να τα προφυλάξουμε.
Αλλά ξέρατε ότι κάνοντας τα πάντα για αυτά, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό;
Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να αναλάβουν καθήκοντα ανεξάρτητα, από νεαρή ηλικία, τείνουν να αναπτύξουν καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και υψηλότερη αυτοεκτίμηση.
Όλα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Θυμάστε πώς νιώσατε όταν δέσατε για πρώτη φορά τα κορδόνια σας; Ή όταν φάγατε το πρώτο τοστ που ετοιμάσατε μόνοι σας;
Αυτά τα μικρά καθήκοντα, όταν τα εκπληρώσουμε μόνοι μας, μπορούν να μας δώσουν την αίσθηση της υπερηφάνειας και της αυτοπεποίθησης.
Έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί σας πασχίζει με μια εργασία, αντισταθείτε στην ανάγκη να παρέμβετε αμέσως. Αφήστε τα να κοπιάσουν λίγο.
Μπορεί απλά να εκπλαγείτε με το τι μπορούν να επιτύχουν από μόνα τους.
Δεν εφαρμόζετε αυτά που εσείς τους λέτε να κάνουν
Ως γονείς, είμαστε τα πρώτα πρότυπα των παιδιών μας. Κοιτάζοντας εμάς, συχνά αντανακλούν τις συμπεριφορές μας, τόσο καλές, όσο και κακές.
Είναι εύκολο να λέμε στα παιδιά μας τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμόζουμε με συνέπεια αυτές τις αξίες μόνοι μας. Αλλά δεν είναι αυτός ο πιο ισχυρός τρόπος διδασκαλίας;
Αν διδάσκετε κάτι στα παιδιά σας, ενώ δεν το κάνετε οι ίδιοι, τα μπερδεύετε. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί με τις δικές μας ενέργειες.
Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν υπομονή; Ας δείξουμε υπομονή οι ίδιοι.
Θέλουμε να είναι ευγενικοί; Ας εξασκήσουμε την ευγένεια στην καθημερινή μας ζωή.
Άλλωστε, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Τα παιδιά μας παρακολουθούν και μαθαίνουν από εμάς κάθε μέρα.
Παραμελείτε την αυτοφροντίδα
Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς, το οποίο συχνά αντιγράφουμε από τους δικούς μας γονείς, και είναι το να παραμελούμε τις δικές μας ανάγκες.
Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική. Στην πραγματικότητα, είναι ζωτικής σημασίας. Είναι σχεδόν αδύνατο να είμαστε ο καλύτερος γονέας που θα μπορούσαμε, αν είμαστε εξουθενωμένοι.
Έτσι, είτε πρόκειται για μια ήσυχη βόλτα, το να συναντηθείτε με έναν φίλο, ή απλά να διαβάζετε ένα καλό βιβλίο – αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας.
Δεν είναι μόνο καλό για εσάς, αλλά και για τα παιδιά σας. Σας βλέπουν να εκτιμάτε και να αγαπάτε τον εαυτό σας.
Αυτό αυτό είναι ένα τεράστιο μάθημα από μόνο του για τα παιδιά σας.
Tip: Δεν υπάρχει τέλειος γονέας
Η αναγνώριση ότι μπορεί να επαναλαμβάνετε τα λάθη των γονέων σας είναι ένα σημαντικό και ενδυναμωτικό πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας υγιέστερης σχέσης με τα παιδιά σας.
Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας αυτά τα μοτίβα, ανοίγετε τον δρόμο για ένα λαμπρότερο, πιο ουσιαστικό μέλλον γι’ αυτά και για τον εαυτό σας.
Δεν υπάρχει τέλειος γονέας. Υπάρχουν ωστόσο γονείς που επιδιώκουν την ανάπτυξη, την επίγνωση και την πραγματοποίηση αλλαγών που αντανακλούν την αγάπη και τις αξίες που θέλετε να μεταβιβάσετε.
Κάθε μικρή αλλαγή που κάνετε σήμερα δημιουργεί έναν διαρκή αντίκτυπο, δείχνοντας στα παιδιά σας ότι η αλλαγή είναι δυνατή και ότι η ανάπτυξη αξίζει πάντα να επιδιώκεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου