Περίπου 500.000 κεραμικά νομίσματα Maboroshi (Φαντάσματα) που κατασκευάστηκαν λόγω έλλειψης μετάλλων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανακαλύφθηκαν σε αποθήκη στο χώρο του εργοστασίου που τα κατασκεύασε.
Η ανακάλυψη έγινε στην πόλη του Κιότο, στην Ιαπωνία. Εκεί είχαν κατασκευαστεί, λόγω κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω έλλειψης μετάλλου – το οποίο χρησιμοποιείτο τότε για την κατασκευή όπλων. Τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε χώρο της τότε παρασκευάστριας εταιρείας, στο Κιότο.
Τα νομίσματα, που ήταν χαμένα για χρόνια, κυκλοφόρησαν για σύντομο χρονικό διάστημα και εικαζόταν ότι, μετά τον πόλεμο, είχαν καταστραφεί. Ανακαλύφθηκαν σε 15 ξύλινα κιβώτια, σε εγκαταστάσεις της εταιρείας Shofu, που είναι η απόγονος της εταιρείας που τα κατασκεύαζε κατά τον πόλεμο.
Η αξία του πολεμικού συναλλάγματος
Τα νομίσματα αντιστοιχούσαν σε υποδιαιρέσεις ενός σεν και είχαν διάμετρο 15 χιλιοστών. Η μία τους πλευρά απεικόνιζε το όρος Φούτζι και, η άλλη, κερασιές. Ένα σεν, ισοδυναμεί με το 1/100 του γιεν. Το γιεν αντιστοιχεί σε 0.0061 ευρώ. Εκπρόσωπος της εταιρείας Shofu δήλωσε έκπληκτος από το εύρημα: «Βρέθηκαν απροσδόκητα πράγματα σε απροσδόκητα σημεία».
Η εταιρεία Shofu Industries Corp. τότε, διέθετε ειδικούς κεραμοποιούς και κατασκεύαζε πορσελάνινα δόντια υψηλής ποιότητας. Ήταν επίσης μία από τις τρεις εταιρείες στις οποίες είχε ανατεθεί από το νομισματοκοπείο, η κατασκευή των κεραμικών νομισμάτων.
Σύμφωνα με το νομισματοκοπείο της Ιαπωνίας, στην πτέρυγά του, στην πόλη Osaka Kita, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρχε έλλειψη του μετάλλου για την παραγωγή νομισμάτων, αφού το υλικό αξιοποιούταν για την παραγωγή πυρομαχικών.
Σε αντικατάσταση των κανονικών, κατασκευάστηκαν συνολικά, 15 εκατομμύρια κεραμικά νομίσματα, στην πόλη του Κιότο, στον νομό Aichi, όπου ανθούσε η βιομηχανία της κεραμοποιίας. Με το τέλος του πολέμου ωστόσο, τα νομίσματα συνεθλίβησαν και στη συνέχεια, πετάχτηκαν, χωρίς να κυκλοφορήσουν ποτέ ξανά. Γι’ αυτό και τα λεφτά αυτά χαρακτηρίστηκαν ως νόμισματα – φαντάσματα.
Οι αξιωματούχοι εξηγούν ότι, η ανακάλυψη μιας τόσο μεγάλης συλλογής κεραμικών νομισμάτων, είναι εξαιρετικά σπάνια. Φυλαγμένα σε συνολικά 15 ξύλινα κιβώτια, τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν μαζί με κεραμικά σετ τσαγιού και με πιάτα, τα οποία προορίζονταν για εξαγωγή.
Η ιστορική σημασία των ευρημάτων
Τα νομίσματα πλέον έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Νομισματοκοπείου, στο οποίο επιστράφηκαν πρόσφατα. Το Νομισματοκοπείο τα αποδέχτηκε και σύντομα θα τεθούν προς έκθεση στις εγκαταστάσεις του, καθώς και στα νομισματοκοπεία της πόλης Saitama και Hiroshima.
Ο επικεφαλής του Νομισματοκοπείου της Ιαπωνίας, Goto Kenji, έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Takami Tetsuo, τον πρόεδρο της εταιρείας που ανακάλυψε τα νομίσματα – φαντάσματα.
Τα νομίσματα προσφέρουν σπάνια στοιχεία σχετικά με ένα ασυνήθιστο κεφάλαιο της νομισματικής ιστορίας της περιόδου του πολέμου. «Η ανακάλυψη έχει σπουδαία ιστορική αξία», δηλώνει εκπρόσωπος του Νομισματοκοπείου και εξηγεί: «Ρίχνει φως σε μία σχεδόν άγνωστη περίοδο της ιστορίας της νομισματοκοπίας της Ιαπωνίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.