Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Το άυλο πολιτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που το Zητούν πολλές Xώρες

 


Δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν μία καθαρά πολιτική αναφορά του Πρωθυπουργού στην κατά τα άλλα οικονομική ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα σε αριθμούς, σε δείκτες και σε ποσοστά, μίλησε και για ένα «άυλο μέγεθος που αποτελεί όμως, χειροπιαστό εθνικό πλεονέκτημα». Και ποιο είναι αυτό; «Η πολιτική σταθερότητα», απάντησε ο ίδιος, «η οποία σήμερα αποτελεί ζητούμενο για πολλές χώρες». Στην Ελλάδα, ωστόσο, «συχνά την θεωρούμε περίπου αυτονόητη», τόνισε. Είναι, όμως, «η αφετηριακή προϋπόθεση για κάθε βήμα προς τα εμπρός». Και επειδή την έχουμε «πρέπει να την προσέχουμε». Και όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.

Κουκούλες με άλλο… χρώμα

Δεν θέλουν… λεφτά αλλά να μάθουν ποιος και γιατί τους ενέπλεξε στην σκευωρία της Νοβάρτις. Ο λόγος, για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια» ως παθητικά δωροδοκούμενοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν θα αξιώσουν χρήματα με αγωγές από τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά μόνο να πουν την αλήθεια για το ποιος τους έβαλε να καταθέσουν ότι δωροδοκήθηκαν από την Νοβάρτις. Οι ίδιοι κάτι έχουν στο μυαλό τους… Τι είναι αυτό; Όπως μαθαίνω, αφού ενεργοποιηθούν οι μηνύσεις που έχουν υποβάλει (όσοι έχουν υποβάλει), επειδή έως τώρα είχαν αδρανοποιηθεί, λόγω της προστασίας των μαρτύρων και εν συνεχεία διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για να ασκηθούν ποινικές διώξεις (ένα συντρέχουν οι λόγοι), σκοπεύουν να επεκτείνουν την υπόθεση. Μαθαίνω λοιπόν ότι οι δικηγόροι τους θα ζητήσουν να διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες των ηθικών αυτουργών.

Να σημειώσω τέλος αυτό που ευρέως κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι οι μέχρι πρότινος προστατευόμενοι μάρτυρες σκέφτονται να εισέλθουν πάλι σε καθεστώς προστασίας, λέγοντας ότι θέλουν αυτή τη φορά να καταγγείλουν εκείνους τους πολιτικούς που τους έβαλαν να πουν ψέματα με τον όρκο ότι αυτή τη φορά θα πουν την… αλήθεια. Λέτε να… αλλάξουν κουκούλες με άλλο χρώμα;

***

Ο πιλότος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου

Ο σμηναγός (Ι) Γιώργος Σωτηρίου θα είναι ο χειριστής του F-16, της ομάδας επιδείξεων που θα πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή επίδειξη στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Μια πτήση με ταχύτητα 0,94 Mach με τα G να κυμαίνονται από +9,5 έως -3. Σημειώνεται ότι κάθε πτήση επίδειξης πληρoί όλα τα διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας Πτήσεων που ορίζονται από το ΝΑΤΟ, τον ICAO, τον JAA και την FAA.

Η πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη της ομάδας επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε στις 7 Νοεμβρίου του 2010 στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16C Block 52+. Ενδιαφέρον θα έχει το μήνυμα που θα εκπέμψει πετώντας στον ουρανό της Θεσσαλονίκης….

***

Ελληνικά μαχητικά και το ΑΝΑDOLU στην Αδριατική

Μαθαίνω ότι το τουρκικό ελικοπτεροφόρο «ΑΝΑDOLU» με συνοδεία και άλλων πολεμικών πλοίων πλέει την εβδομάδα αυτή στην Αδριατική Θάλασσα. Γιατί, θα μου πείτε; Διότι εκτελείται μια ΝΑΤΟική αεροναυτική άσκηση, η «NEPTUNE STRIKE». Σε αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων δυνάμεις και από Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Τουρκία και άλλες χώρες.

Είμαι περίεργος όμως να δω, αν το τουρκικό πλοίο θα πιάσει σε κανένα λιμάνι της Αλβανίας, με σκοπό βέβαια την επίδειξη ισχύος. Από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος ένα πολεμικό μας πλοίο, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Οι πιλότοι μας θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε τακτικές προσβολής πλοίων και δη αεροπλανοφόρων. Έχουμε πει: «μεγάλο καράβι, μεγάλος στόχος…»

***

Ποιο είναι το μοντέλο της Αλεξανδρούπολης που υιοθετεί το Μαξίμου

Στο μοντέλο της Αλεξανδρούπολης, με περιοδείες, συναντήσεις με φορείς κ.λπ., αναμένεται ότι θα κινηθούν οι προσεχείς επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην περιφέρεια. Οπως έγινε και στην ακριτική πόλη, θα συνοδεύεται από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Στόχος η επίβλεψη των έργων που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ή που αναμένεται να προκηρυχθούν, αλλά και οι συναντήσεις με βουλευτές της περιοχής για να ακούσει σκέψεις, ιδέες, (κυρίως όμως) παράπονα για τα προβλήματα της περιοχής.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι παρά το «μασάζ» (με γεύματα, δείπνα και ενημερώσεις) των υπουργών προς τους βουλευτές για τομείς, δράσεις και σχέδια νόμου που έρχονται και για την επερχόμενη άφιξη του Φιντάν στην Αθήνα, οι βουλευτές συνεχίζουν να έχουν το μόνιμο παράπονό τους, ότι δηλαδή καλούν τους υπουργούς στο τηλέφωνο και δεν τους βρίσκουν. Αυτή η σχέση θα έχει πάντοτε… αγκάθια.

***

Το μήνυμα Ανδρουλάκη στην Αχαΐα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την αξιοποίηση της Κατερίνας Σολωμού στο πολιτικό κέντρο, που σημειωτέον είναι πρώτη σε σταυρούς στην Αχαΐα, προφανώς και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον Γιώργο Παπανδρέου. Πολλοί λένε πως στις επόμενες εκλογές, που ο ΓΑΠ θα είναι 75 ετών, ίσως του ζητηθεί να κάνει χώρο και να δώσει πολιτικό οξυγόνο σε άλλα στελέχη από την Αχαΐα, προκειμένου να έχει και η περιοχή έναν κανονικό βουλευτή. Ερμηνεύουν μάλιστα την κίνηση αυτή ως επιταχυντή εξελίξεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κίνηση αυτή έχει όμως και άλλες πτυχές, καθώς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Πάτρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να υπολόγισε τους συμμάχους του που νιώθουν προδομένοι από αυτοί την επιλογή. Στελέχη με θέσεις και φωνή στην τοπική κοινωνία γκρινιάζουν και λένε πως η κυρία Σολωμού δεν έχει στηρίξει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ όσο κάποιοι άλλοι που έμειναν στην απ΄έξω.

***

Τα 10.000.000 καθημερινότητες

Το αφήγημα της μάχης για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη εγκαταλείφθηκε -προς το παρόν- από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού κρίθηκε ότι είναι ένας δύσκολος αγώνας. «Υπάρχουν 10.000.000 καθημερινότητες» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, «πώς μπορείς να λύσεις τα προβλήματα όλων; Πάντα θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι».

***

Γιατί η Κύπρος ζήτησε τη βοήθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου;

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ίσως η σημαντικότερη μη κυβερνητική θέση στην Κύπρο) έχει συστήσει μια επιτροπή επιφανών νομικών για να βοηθήσει στις επιδιωκόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Ελεγκτική της Υπηρεσία, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν σε πρώτο στάδιο, τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρονται, Έχει συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία μετέχουν ο Δρ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Νομικός / Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο Πολύβιος Πολυβίου, Δικηγόρος / πρώην Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Δικηγόρος / Καθηγητής Πανεπιστημίου και οι εισαγγελείς Έλενα Παπαγεωργίου, και η Γιάννα Χατζηχάννα.

Γιατί όμως κλήθηκε ο κ. Βενιζέλος ένας Ελλαδίτης καθηγητής; Ως προς τον κ. Βενιζέλο, σημειώνεται, στην ανακοίνωση, ότι πέραν του ότι πρόκειται για κορυφαίο Ελλαδίτη καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, με τεράστιο συγγραφικό έργο, ο ίδιος συνέγραψε βιβλία, συγγράμματα και μελέτες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο κυπριακό ζήτημα, την κυπριακή συνταγματική τάξη και το δίκαιο της ανάγκης.

***

Ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο

Χθες όπως ακούσατε, διεξήχθη νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο. Εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών που είχε την ευθύνη, συνέβαλε το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Πώς; Μα με ένα αεροσκάφος C-130 ΗΡΑΚΛΗΣ (ακούραστα αεροπλάνα παρά την ηλικία τους) και την απαραίτητη συνοδεία ανδρών των Ειδικών μας Δυνάμεων.

Μαθαίνω ότι 10 παλέτες με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης παραδόθηκαν στις αρμόδιες λιβανέζικες αρχές. Βέβαια μου λένε ότι συνεννοηθήκαμε και με τους Ισραηλινούς, διότι αυτοί ελέγχουν ουσιαστικά τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Η αποστολή ήλθε μετά τη σύσκεψη υπό τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στο Παρίσι στις 24 Οκτωβρίου 2024, όπου συμμετείχε και κ. Γεραπετρίτης. Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάς σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τιμάει τις φιλίες/συμμαχίες της. Οπότε τέλος καλό, όλα καλά.

***

Η συγκίνηση του Κώστα Τασούλα και ο ψυχισμός της εποχής του ΄40

Ακόμα συζητείται η εκδήλωση στη Βουλή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με τον νεανικό αέρα των μαθητών και των μαθητριών να ζωντανεύουν την Ιστορία μέσα στην Ολομέλεια. Εκείνο που ξεχώρισα ήταν η ομιλία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα (η αλήθεια είναι η πρώτη φορά που τον είδα τόσο συγκινημένο) προς τα παιδιά: «το δύσκολο στην αναπαράσταση των γεγονότων είναι να μεταφέρεις το άρωμα της εποχής. Άλλο οι γνώσεις και άλλο το άρωμα της εποχής. Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών, το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, μετέφεραν το άρωμα της εποχής, τον ψυχισμό της εποχής, τις αντιθέσεις του ψυχισμού της εποχής. Και μετέφεραν σ’ αυτή εδώ την αίθουσα, όπου πρέπει να γράφεται ιστορία, ότι το μέλλον της Ελλάδος είναι σε καλά χέρια. Γιατί αυτά τα παιδιά, όπως σας είπα, εδώ που συχνά λείπει αυτό, μας έστειλαν μια δροσιά ελπίδας και νιότης».

Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε στη συνέχεια με νόημα: «Επειδή τα παιδιά είπαν κάτι σημαντικό, να μην ξεχνάμε τα θύματα, ήθελα να τους πω ότι ούτε τα παιδιά ξέχασαν τα θύματα, ούτε η σημερινή Ελλάδα ξεχνάει τα θύματα».

***

Τα ονόματα των 12.500 πεσόντων του έπους του ΄40

Επιπλέον θα πρέπει να σημειώσω ότι σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο η Βουλή των Ελλήνων τιμήθηκε από την Ένωση Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το έπος του ‘40 -΄41, αφού με απόφαση όλων των κομμάτων ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το Μνημείο Πεσόντων του έπους της Πίνδου, στην περιοχή Καλπακίου του δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, στο μάρμαρο του οποίου θα χαραχθούν τα ονόματα των 12.500 νεκρών από το Έπος του 1940.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις