Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Yπνος: Ειδικός αποκαλύπτει τον λόγο που νιώθετε πιο κουρασμένοι το φθινόπωρο


 Οι μικρότερες μέρες και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορούν συχνά να κάνουν δύσκολο το πρωινό ξύπνημα. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια πραγματική εξήγηση πίσω από αυτό και δεν είναι μόνο επειδή έχετε ένα από τα καλύτερα παπλώματα.

Ο ειδικός στον ύπνο και CEO της Happy Beds, Rex Isap εξήγησε την επιστήμη πίσω από τους λόγους που νιώθουμε πιο κουρασμένοι το φθινόπωρο, με πολλούς να αγωνίζονται να σηκωθούν από το κρεβάτι κάθε πρωί.

Αλλαγές στον κύκλο του ύπνου σας το φθινόπωρο

Η έρευνα δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, περνάμε επιπλέον 30 λεπτά σε ύπνο REM, σε σύγκριση με τους θερμότερους μήνες. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι περνάμε 30 λεπτά λιγότερα σε βαθύ ύπνο, ένα κρίσιμο στάδιο για την αναζωογόνηση του οργανισμού. Ο βαθύς ύπνος αποτελεί το τρίτο στάδιο του ύπνου, χωρίς γρήγορη κίνηση των ματιών (non- REM).

Ο βαθύς ύπνος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του σώματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εκμάθηση και την αφομοίωση νέων πληροφοριών. Αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να οφείλονται σε διακοπές στον κιρκάδιο ρυθμό.

Η σύνδεση του ύπνου REM με τον κιρκάδιο ρυθμό

Ο ύπνος REM (rapid eye movement), γνωστός και ως ύπνος ραγδαίων κινήσεων των ματιών, είναι στενά συνδεδεμένος με τον κιρκάδιο ρυθμό, ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι, το οποίο ελέγχει τις αλλαγές στις λειτουργίες του σώματός μας. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί περνάμε περισσότερο χρόνο σε ύπνο REM κατά τους πιο σκοτεινούς μήνες.

Έτσι, ενώ μπορεί να περιμένετε να κερδίσετε μια “έξτρα ώρα” ύπνου μετά την αλλαγή της ώρας, δεν είναι πάντα τόσο ωφέλιμο όσο φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις