Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

UNIFIL: Τι ακριβώς συμβαίνει με την ειρηνευτική αποστολή του OHE που δέχτηκε επίθεση; - Τι ακριβώς ετοιμάζεται;


 Καθώς οι εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν πυροβολήσει αρκετές θέσεις της UNIFIL στον νότιο Λίβανο. Ένα τανκ του IDF επιτέθηκε σε ένα φυλάκιο της UNIFIL στο Ramyah κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Τουλάχιστον πέντε ειρηνευτικές δυνάμεις τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες καθώς το Ισραήλ στοχεύει την Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πλέον δημιουργείται κοινό μέτωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι διεθνιστές φέρονται να είναι αποφασισμένοι αυτή την φορά να ψέξουν το Ισραήλ και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν πιο δραστικά μέτρα! Ωστόσο, κριτική δέχεται και η ειρηνευτική δύναμη

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Ισραηλινός Στρατός επιτίθεται στις ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL, απλά το timing δείχνει διαφορετικό και ο κίνδυνο περιφερειακής σύγκρουσης μοιάζει μεγαλύτερος! Το 2006, η UNIFIL ανέφερε δεκάδες περιστατικά επιθέσεων και βομβαρδισμών των IDF κατά την διάρκεια του Δευτέρου Πολέμου του Λιβάνου. Στις 17 Ιουλίου 2006, ένα μέλος του προσωπικού της UNIFIL και η σύζυγός του σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην Τύρο. Στις 25 Ιουλίου 2006, τέσσερις στρατιώτες της Γκάνας με τη δύναμη UNIFIL τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα του άρματος μάχης των IDF να χτυπήσει τη θέση τους. Όμως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έλαβαν καμία σημαντική δράση ως απάντηση.

Ποια είναι η αποστολή της UNIFIL;

  • Σύμφωνα με επίσημες πηγές του ΟΗΕ, η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) περιλαμβάνει 10.500 ειρηνευτικές δυνάμεις από 50 χώρες. Περίπου το 70% των δραστηριοτήτων της διεξάγεται από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου.
  • Η αποστολή ιδρύθηκε το 1978 μετά την πρώτη ισραηλινή εισβολή. Η εντολή του ΟΗΕ λέει ότι η UNIFIL πρέπει να «επιβεβαιώσει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο», στη συνέχεια «να αποκαταστήσει την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και «να βοηθήσει την κυβέρνηση του Λιβάνου να διασφαλίσει την επιστροφή της αποτελεσματικής εξουσίας της στην περιοχή».
  • Η UNIFIL δραστηριοποιείται σε μια περιοχή 1.060 τετραγωνικών χιλιομέτρων που διασχίζεται από τον ποταμό Λιτάνι στα βόρεια και την Μπλε Γραμμή – ένα προσωρινά διαπραγματευόμενο σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου που εκτείνεται σε 120 χιλιόμετρα – στον νότο. Ανάμεσα σε αυτές τις γραμμές, η UNIFIL στελεχώνει περίπου 50 θέσεις και τα κεντρικά της γραφεία στην πόλη Naqoura του νότιου Λιβάνου.

Η UNIFIL δέχεται έντονη κριτική! Μήπως ετοιμάζεται κάτι άλλο;

  • Παρά την εντολή της UNIFIL, οι IDF εισέβαλαν στον Λίβανο το 1982, το 2006 και το 2024. Κατά την διάρκεια αυτών των στρατιωτικών εκστρατειών, τόσο τα λιβανικά όσο και τα ισραηλινά ΜΜΕ καταδίκασαν επανειλημμένα την UNIFIL ως ανίκανη.
  • Όταν το Ισραήλ άρχισε την εισβολή του στον Νότιο Λίβανο, οι δυνάμεις της UNIFIL δεν επενέβησαν και παρέμειναν στις θέσεις τους. Όμως τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις είχαν ήδη εγκαταλείψει τις θέσεις τους.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πλέον νεκρός ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επέκρινε έντονα μια νέα τροποποίηση στην Εντολή της UNIFIL, η οποία ανέφερε ότι η ειρηνευτική δύναμη «επιτρέπεται να διεξάγει τις επιχειρήσεις της ανεξάρτητα». Ο Νασράλα το χαρακτήρισε «ισραηλινή παγίδα» και «παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου».
  • Τον Δεκέμβριο του 2022, ένας 23χρονος Ιρλανδός ειρηνευτής της UNIFIL σκοτώθηκε στον νότιο Λίβανο όταν ένα «εχθρικό» πλήθος περικύκλωσε το τεθωρακισμένο όχημα της δύναμης. Αυτό προκάλεσε ένα κύμα κριτικής κατά της UNIFIL στα εθνικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντάς την «αναποτελεσματική και ανούσια».
  • Το 2017, αρκετοί δυτικοί ιστότοποι, επέκριναν το ψήφισμα του ΟΗΕ για επέκταση της ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο, περιγράφοντας τη δουλειά της UNIFIL ως «σε μεγάλο βαθμό χωρίς νόημα».
  • Η UNIFIL δεν παρενέβη σε συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ των λιβανέζικων ισραηλινών δυνάμεων το 2010. Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα βίντεο με δύο Ινδονήσιους στρατιώτες της UNIFIL να εγκαταλείπουν τον τόπο της συμπλοκής με ένα ταξί. Αυτό προκάλεσε χλευασμό της UNIFIL στα λιβανικά μέσα ενημέρωσης.
  • Το 2006, ισραηλινά ΜΜΕ κατηγόρησαν την UNIFIL για συνεργασία με την Χεζμπολάχ. Κατηγόρησαν την αποστολή του ΟΗΕ ότι μετέδωσε κινήσεις στρατευμάτων του IDF κοντά στην πρώτη γραμμή. Ένας εκπρόσωπος της UNIFIL τόνισε ότι πρόκειται για μια ειρηνευτική δύναμη που πρέπει να κάνει την δουλειά της και όχι «να υπηρετεί τα άμεσα συμφέροντα του Ισραήλ».

Επομένως η UNIFIL δέχεται έντονη κριτική σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της παρουσίας της στην περιοχή! Μήπως λοιπόν θα προταθεί να αναλάβουν δράση άλλοι; Για παράδειγμα μια πολυεθνική δύναμη, η οποία θα προσπαθήσει να γίνει αποδεκτή και θα επιβάλλει σε όλους «τάξη και ασφάλεια»;

Με πληροφορίες από Sputnik/photo EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.