Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

«Tελειώσαμε με την ηγεσία της Χεζμπολάχ» λέει ο ισραηλινός στρατός


 Το τέλος της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ ανήγγειλε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χαλεβί, σε δήλωσή του.

«Στα βόρεια, υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούμε σε ένα απότομο τέλος. Τελειώσαμε με την ανώτερη ηγεσία της διοίκησης της Χεζμπολάχ με πολύ ενδελεχή τρόπο» είπε ο Χαλέβι σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό, όπως μετέδωσε το Times of Israel.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του διαδόχου της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, Χασίμ Σαφιεντίν, την ώρα που λίγο καιρό πριν είχε εξοντωθεί από ισραηλινά πυρά και ο Χασάν Νασράλα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν στην περιοχή Νταχίγια δεν σκότωσαν μόνο τον Σαφιεντίν, αλλά και τον Αλί Χουσεΐν Χαζίμα, τον επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών της μαχητικής οργάνωσης.

«Μπαράζ» χτυπημάτων στον Λίβανο - Οι πιο εκτεταμένοι βομβαρδισμοί στην περιοχή

Την ίδια ώρα, όμως, εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σαρώνουν για μια ακόμη ημέρα τα νότια προάστια της Βηρυτού, με τουλάχιστον δεκαεπτά πλήγματα να συντρίβουν κτήρια.

Πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή από τις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησε γενικευμένη σύρραξη.

Ανθρωπιστική κρίση στο Λίβανο - Ένα δισ. δολάρια για τη στήριξη των αμάχων

Στο μεταξύ, o ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους στο Λίβανο τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο σε 2.593.

Και ενώ το ανθρώπινο δράμα στην περιοχή μεγαλώνει κάθε μέρα που περνά, η διάσκεψη του Παρισιού για τον Λίβανο συγκέντρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για ανθρωπιστική υποστήριξη.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, είχαν εκτιμήσει πως οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες στον Λίβανο ανέρχονται σε 426 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση.

Η διάσκεψη του Παρισιού είχε επίσης ως στόχο τον συντονισμό της διεθνούς υποστήριξης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν στα νότια της χώρας ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Χεζμπολάχ να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα.

Αυτή η υποστήριξη στον λιβανέζικο στρατό περιλαμβάνει «βοήθεια υγειονομικής περίθαλψης, καύσιμα, μικρό εξοπλισμό, αλλά και υποστήριξη του σχεδίου στρατολόγησης τουλάχιστον 6.000 επιπλέον στρατιωτών ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη τουλάχιστον 8.000 επιπλέον στρατιωτών στο νότο», όπως είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με το Associated Press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις