Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ισραήλ: Tέσσερις στρατιώτες νεκροί από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Xεζμπολάχ


 Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο χτύπημα της λιβανέζικης οργάνωσης σε ισραηλινό έδαφος από τότε που οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ξεκίνησαν τη χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 7 σοβαρά, σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ εναντίον στρατιωτικής βάσης στο κεντρικό Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του πρώην ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.

Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο χτύπημα της μαχητικής οργάνωσης σε ισραηλινό έδαφος από τότε που οι IDF ξεκίνησαν την χερσαία επιχείρησή τους στο Λίβανο πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

«Ήταν μια δύσκολη κατάσταση. Η πρόσκρουση του χτυπήματος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς λόγω της έκρηξης και των θραυσμάτων. Οι τραυματίες χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία και μεταφέρθηκαν γρήγορα στα νοσοκομεία» δήλωσε ένας από τους τραυματιοφορείς που παρευρέθηκαν στη σκηνή, Ράφι Σέβα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεση κοντά στην Μπινιάμινα ήταν αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό την Πέμπτη, από τα οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Μετά το πολύνεκρο πλήγμα απείλησε το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο. Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ διαμηνύει ότι «η αντίσταση υπόσχεται στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφας ήταν μόνο μια πρόγευση του τι τον περιμένει εάν αποφασίσει να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας».

Το πλήγμα στη στρατιωτική βάση της Μπινγιαμίνα ήταν το φονικότερο στο Ισραήλ από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η οργάνωση δήλωσε ότι στόχευσε την επίλεκτη ταξιαρχία Golani του Ισραήλ, εκτοξεύοντας πρώτα δεκάδες πυραύλους για να παραπλανήσει τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, πριν την επίθεση από “μοίρες” μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η πυραυλική επίθεση ενεργοποίησε σειρήνες αεροπορικής επιδρομής βορειότερα στην πόλη Χάιφα.

Το Ισραήλ διαθέτει προηγμένα συστήματα αεράμυνας, οπότε είναι σπάνιο να τραυματιστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους.

Η επίθεση αυτή έρχεται την ίδια ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα στείλουν μια συστοιχία και στρατιώτες του συστήματος Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα το Ιράν να προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να κρατήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις μακριά από το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ,που είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, άρχισε τις επιθέσεις στο Ισραήλ μια ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, με στόχο να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους.

Οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί ολοένα και βαρύτερα πλήγματα σε τμήματα του Λιβάνου μακριά από τα νότια σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βηρυτού, και στα τέλη Σεπτεμβρίου εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στη χώρα.

Υπολογίζεται ότι στο Λίβανο επιχειρούν 15.000 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η Χεζμπολάχ έχει επεκτείνει τα χτυπήματα με ρουκέτες σε πιο κατοικημένες περιοχές βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ, προκαλώντας λίγες απώλειες αλλά διαταράσσοντας την καθημερινή ζωή.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το οποίο δεν αναφέρει πόσοι ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ.

Μόνο το Σάββατο 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 174 τραυματίστηκαν από ισραηλινά σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιθέσεις κατά ειρηνευτικών δυνάμεων μπορεί να συνιστούν «έγκλημα πολέμου»

Οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων «μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου», προειοδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αφού ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε βάση της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο (UNIFIL).

Αυτή ήταν η τελευταία κατηγορία για ισραηλινές παραβιάσεις και επιθέσεις κατά της UNIFIL, τις τελευταίες ημέρες.

«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL παραμένουν σε όλες τις θέσεις και η σημαία του ΟΗΕ συνεχίζει να κυματίζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στέφαν Ντουζάρικ.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ότι το προσωπικό της UNIFIL και οι εγκαταστάσεις της δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο. Οι επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου», είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, υπογράμμισε την ανάγκη να λάβει το Ισραήλ όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο και του λιβανέζικου στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε επίσης πως είναι αναγκαία μια άμεση μεταστροφή στη στρατηγική του Ισραήλ, από τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο προς την αναζήτηση διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους πολίτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο Λόιντ Όστιν είπε επίσης στον Γιοάβ Γκάλαντ ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν παρέλειψε να εκφράσει στον Γκάλαντ τα συλλυπητήριά του για τους ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με drone που εξαπέλυσε χθες η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.