Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Tα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα τιμολόγια Pεύματος


 Πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει από την αρχή της χρονιάς και άλλα τόσα είναι αυτά που αναμένεται να εφαρμοστούν μέχρι και το τέλος του 2024, όσον αφορά στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να επικρατεί μια σύγχυση σχετικά με την πληθώρα τιμολογίων που υπάρχουν στην αγορά. Τα διαφορετικά χρώματα και είδη έχουν στόχο να καλύψουν τις εξειδιεκευμένες ανάγκες των καταναλωτών, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά, είτε αγρότες, είτε επιχειρήσεις.

Δείτε εδώ τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα τιμολόγια ρεύματος:

1. «Πορτοκαλί» τιμολόγιο

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα βγουν στην αγορά τα δυναμικά ή αλλιώς «πορτοκαλί» τιμολόγια, τα οποία θα προσφέρουν διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

Με αυτά ο καταναλωτής θα μπορεί να φτιάχνει τη ζήτηση του, επειδή θα ξέρει τι τιμές έχει κατά τη διάρκεια του 24ώρου, έτσι ώστε να τις βάζει σε ώρες που έχει πολύ χαμηλή τιμή η χονδρεμπορική και άρα μπορεί να μετατοπίσει τη ζήτηση του από κάποιες ώρες σε ώρες φθηνού τιμολόγησης.

2. Νυχτερινό τιμολόγιο

Το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει ήδη από την άνοιξη πως το νέο πλαίσιο θα μεταφέρει τις ζώνες του «νυχτερινού» σε διαφορετικές που αναποκρίνονται περισσότερο στα δεδομένα της αγοράς.

Το ισχύον πλαίσιο:

  • Καλοκαίρι:23:00 - 07:00
  • Χειμώνας: 02:00 - 08:00 & 16:00 - 17:00

Το νέο ωράριο θα έχει δύο ζώνες. Κάποιες μεσημεριανές ώρες τις καθημερινές και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.

3. Έξυπνοι μετρητές

Το έργο για τους έξυπνους μετρητές, που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς με πολλαπλά οφέλη για τον καταναλωτή, τους προμηθευτές και τη λειτουργία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές. Στο μεταξύ πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων (πορτοκαλί χρώμα).

4. Πράσινο τιμολόγιο

Τα πράσινα τιμολόγια είχαν θεσμοθετηθεί νομοθετικά από την αρχή για μέχρι το τέλος του 2024.

Όλοι οι πάροχοι ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν ένα και να ανακοινώνουν τις τιμές τους κάθε 1η του μήνα. Αυτό που αλλάζει είναι η «υποχρεωτικότητα» τους.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

5. Κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς τους

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Οκτωβρίου για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Το ποσό της οικονομικής επιδότησης να ανέρχεται σε 30 ευρώ/MWh ή 3 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

6. Αλλαγή παρόχου με ένα κλικ

Από το κινητό μας τηλέφωνο, με ένα απλό «κλικ» μέσα στο Gov.gr Wallet, θα μπορούμε στο εξής να αλλάζουμε πάροχο ρεύματος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η εφαρμογή, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη, αφορά όλες τις μορφές ενέργειας, και το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η διαδικασία θα είναι δωρεάν και δεν θα ισχύουν ρήτρες.

7. Συμβόλαια 6μηνης διάρκειας

Με απόφαση του ΥΠΕΝ προβλέπεται η δυνατότητα διάθεσης τιμολογίων για διάστημα μικρότερο του έτους.

Συγκεκριμένα οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους συμβόλαια ελάχιστης διάρκειας έξι μηνών, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο.

8. Μεικτά τιμολόγια

Με απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, οι προμηθευτές μπορούν πλέον να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως μεικτά προϊόντα ορίζονται αυτά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί).

Τα «μεικτά» ορίζεται πως εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης.

9. Τιμολόγιο ΓΑΙΑ

Το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» απευθύνεται σε αγρότες και υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Είναι σταθερό για χρονικό διάστημα 10 ετών, με ενιαία ρήτρα αποχώρησης, ύψους 70 ευρώ, για την περίπτωση που η σύμβαση καταγγελθεί πριν τη λήξη της από φυσικό πρόσωπο.

10. Πώς θα βρείτε τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος

Ο διαδραστικός πίνακας στην ειδική πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να συγκρίνουν εύκολα και γρήγορα τις τιμές ανά κιλοβατώρα μεταξύ των παρόχων, το μηνιαίο πάγιο, αν παρέχεται έκπτωση και υπό ποιες προϋποθέσεις, αν διατίθεται νυχτερινό τιμολόγιο και πώς διαμορφώνεται η τελική τιμή προμήθειας.

Δείτε αναλυτικά τις τιμές για τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια (με ένα κλικ εδώ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις