Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΚΑΠΑ Research: «Αποδοκιμασία στο πολιτικό σκηνικό» η Bασική αιτία της αποχής στις εκλογές


 Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας της Kάπα Research που αφορά στην «ακτινογραφία» της αποχής από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Χαρακτηριστικά, στο ερώτημα «γιατί επιλέξατε να μην ψηφίσετε στις τελευταίες εθνικές εκλογές 2023», το 58% απάντησε «για να εκφράσω την αποδοκιμασία μου γενικότερα για το πολιτικό προσωπικό της χώρας», το 32% «γιατί οι εκλογές δεν αλλάζουν κάτι στην κατάσταση της χώρας», ενώ το 26% «γιατί κανένα κόμμα δεν εκφράζει τις ιδέες μου».

Η πανελλαδική δημοσκόπηση του Ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ» πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3-17 Ιουλίου 2024 και βασικά ερευνητικά ερωτήματα ήταν τα εξής:

Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα της έρευνας ήταν τα εξής:

  • Τι οδηγεί ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος στην αποχή από τις Εθνικές Εκλογές;
  • Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που ψηφίζουν και σε εκείνους που απέχουν;
  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των πολιτών για το τι πρέπει να αλλάξει ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκλογές;

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας της Κάπα Research είναι τα εξής:

  • Η εξέλιξη της αποχής συνδέεται με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στο κομματικό σύστημα.
  • Ισχυρές τάσεις πολιτικής απάθειας, κυνισμού και δυσπιστίας απέναντι στους θεσμούς του πολιτικού συστήματος καταγράφονται και αφορούν στο σύνολο του εκλογικού σώματος.
  • Η αυξημένη ένταση της δυσπιστίας ανάμεσα σε όσους απείχαν συνειδητά φαίνεται να καθορίζει σημαντικά την πολιτική τους συμπεριφορά
  • Μια διαδικασία κάθαρσης προκρίνεται ως αντίδοτο στην αποχή, με «ενισχυτικές δόσεις» εντιμότητας, αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Στο ερώτημα «εσείς ψηφίσατε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, πέρυσι τον Ιούνιο του 2023», το 59% απάντησε «ναι ψήφισα», το 25% «επέλεξα να μην ψηφίσω», ενώ το 16% «θα πήγαινα να ψηφίσω αλλά με εμπόδισαν πρακτικοί λόγοι».

Ψηφίσαντες vs Απέχοντες από επιλογή - Τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά

Στο ερώτημα «πώς κρίνετε την πορεία της χώρας μας; Θα λέγατε ότι κινείται προς την σωστή ή προς την λάθος κατεύθυνση» σε όσους ψήφισαν, το 62% απάντησαν «προς την λάθος κατεύθυνση» (39%) ή «μάλλον προς την λάθος κατεύθυνση» (23%), ενώ το 23% «μάλλον προς την σωστή» και το 14% «προς την σωστή κατεύθυνση».

Σχετικά με εκείνους που απείχαν συνειδητά, το 71% απάντησε «προς την λάθος κατεύθυνση» (45%) ή «μάλλον προς την λάθος κατεύθυνση» (26%), ενώ το 20% ««μάλλον προς την σωστή» και το 7% «προς την σωστή κατεύθυνση».

Στο ερώτημα, «σε ποιον ή ποιους τομείς από τους παρακάτω εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας σήμερα», σε όσους ψήφισαν, το 71% απάντησε η ακρίβεια, ενώ ακολουθεί με 36% η υγεία, με 33% το δημογραφικό, με 26% η οικονομία και με 25% η Δικαιοσύνη.

Σχετικά με εκείνους που απείχαν συνειδητά, το 63% απάντησε η ακρίβεια, το 33% η εγκληματικότητα, το 30% η υγεία, το 27% η οικονομία και το 26% το πολιτικό σύστημα.

Υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Αυτές είναι όλες οι αιτίες της αποχής

Από εκεί και πέρα, στο ερώτημα «γιατί επιλέξατε να μην ψηφίσετε στις τελευταίες εθνικές εκλογές 2023, το 58% απάντησε «για να εκφράσω την αποδοκιμασία μου γενικότερα για το πολιτικό προσωπικό της χώρας», το 32% «γιατί οι εκλογές δεν αλλάζουν κάτι στην κατάσταση της χώρας», ενώ το 26% «γιατί κανένα κόμμα δεν εκφράζει τις ιδέες μου» με τον παρακάτω πίνακα να δίνει αναλυτικά όλες τις βασικές αιτίες της αποχής.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις