Μεγάλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που λάμβαναν σεμαγλουτίδη, αντιμετώπιζαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.
Ενα δημοφιλές φάρμακο ενάντια στον διαβήτη και την παχυσαρκία, η σεμαγλουτίδη, ίσως αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό έδειξε νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia» της Αμερικανικής Ενωσης για την Αλτσχάιμερ.
Τεράστιο το ανθρώπινο κόστος της Αλτσχάιμερ
Η Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας (αφορά το 60%-70% των περιπτώσεων άνοιας). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από άνοια παγκοσμίως ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περί τις 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις (σχεδόν μια περίπτωση κάθε 3,2 δευτερόλεπτα). Εκτιμάται μάλιστα ότι οι θάνατοι εξαιτίας της Αλτσχάιμερ είναι περισσότεροι από ό,τι αυτοί εξαιτίας του καρκίνου του μαστού και του προστάτη σε συνδυασμό.
Συγκριτική υπεροχή
Οπως προέκυψε από τη νέα μελέτη η σεμαγλουτίδη φάνηκε – συγκριτικά με άλλα επτά φάρμακα για τον διαβήτη – να συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα φάνηκε μάλιστα να ισχύουν σε διαφορετικές υπο-ομάδες ασθενών – ανεξαρτήτως του επιπέδου παχυσαρκίας, του φύλου και της ηλικίας.
Η σεμαγλουτίδη που είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1 μειώνει το αίσθημα της πείνας και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 – αποτελεί τη δραστική ουσία των άκρως δημοφιλών φαρμάκων αδυνατίσματος Ozempic και Wegovy.
Ανάλυση δεδομένων σχεδόν 1 εκ. ασθενών
H ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Πληροφορικής Ρονγκ Σου ανέλυσε ηλεκτρονικούς φακέλους που αφορούσαν σχεδόν 1 εκατομμύριο ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ.
Σημαντικά μικρότερος κίνδυνος
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική προσέγγιση που μιμείτο μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. Οπως είδαν, οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκε σεμαγλουτίδη είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν επτά διαφορετικά άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αγωνιστών του GLP-1.
Στοιχεία του πραγματικού κόσμου
«Η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία του πραγματικού κόσμου σχετικά με την επίδραση της σεμαγλουτίδης στη νόσο Αλτσχάιμερ – υπήρχαν βέβαια ήδη προκλινικά στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύσει από τη νευροεκφύλιση και τη νευροφλεγμονή» σημείωσε η δρ Σου η οποία είναι επίσης διευθύντρια του Κέντρου για την ΑΙ στην Ανακάλυψη Φαρμάκων της Ιατρικής Σχολής του Case Western Reserve.
Δεν αποδεικνύεται αιτιώδης σχέση
Παρότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να δράσει προληπτικά ενάντια στην Αλτσχάιμερ, η καθηγήτρια τόνισε ότι η μελέτη έχει περιορισμούς και δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με αιτιώδη σχέση. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα επάνω στη σεμαγλουτίδη μέσω τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών ώστε να δοκιμαστούν εναλλακτικά φάρμακα ως πιθανές θεραπείες για αυτή την εξουθενωτική νόσο» κατέληξε η δρ Σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.