Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Η προσπάθεια της Ρωσίας να παρέμβει στην παγκόσμια κυβέρνηση και να αλλάξει το Σύμφωνο του OHE - Τι αναφέρεται…


 Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προώθησε το Σύμφωνο για το Μέλλον στις 22 Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία θέλησε να μην υιοθετήσει αυτό που αποκάλεσε «ένα ακατέργαστο και μη συναινετικό κείμενο» και στη συνέχεια προσπάθησε να εισαγάγει μια τροποποίηση σε αυτό, αλλά η προσπάθεια αυτή καταψηφίστηκε.

Σε γενικές γραμμές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει γίνει ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από τη Δύση για την προώθηση των συμφερόντων της, δήλωσε στο Sputnik ο Igor Shatrov , επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ρωσίας .

«Οι περισσότερες αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης προέρχονται από τη θέση που τηρούν οι δυτικές χώρες», σημείωσε.

Αυτό εξηγεί γιατί η προτεινόμενη από την Ρωσία τροποποίηση στο Σύμφωνο για το Μέλλον που εγκρίθηκε κατά την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με βάση « την αρχή της μη ανάμειξης σε ζητήματα εντός της εσωτερικής δικαιοδοσίας ενός κράτους » έτυχε αρνητικής απάντησης, εξήγησε.

«Η Δύση αντιλαμβάνεται εγγενώς τη διεθνή πολιτική ως ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων κρατών για τα δικά της συμφέροντα», είπε ο Σατρόφ, γι’ αυτό και η ρωσική πρόταση απορρίφθηκε.

Το Σύμφωνο για το Μέλλον που προωθήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 22 Σεπτεμβρίου έχει χαρακτηριστεί ως «τεράστια ήττα για τον ΟΗΕ» από την Ρωσία.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι χώρες έτοιμες να ακολουθήσουν την γραμμή της Δύσης, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα 40 περίπου κράτη μέλη του ΟΗΕ που δεν εξέφρασαν την κατηγορηματική υποστήριξή τους για το σύμφωνο.

«Εν μέσω της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, πολλές χώρες έχουν αρχίσει να ευθυγραμμίζονται με την θέση της Μόσχας και όχι με εκείνη των δυτικών κρατών, προκαλώντας την εμφάνιση νέων μορφών όπως οι BRICS», σημείωσε.

Το Σύμφωνο για το Μέλλον, όπως όλα τα έγγραφα που εκδίδει η UNGA, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, σημείωσε ο ειδικός, σε αντίθεση με τις υποχρεωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το κύριο κείμενο του συμφώνου καλύπτει τα εξής θέματα: διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, επιστήμη, τεχνολογία, καινοτομία και ψηφιακή συνεργασία, νεολαία και η επόμενη γενιά και μετασχηματισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Τα τρία βασικά έγγραφα του συμφώνου είναι: Σύμφωνο για το Μέλλον (με δεσμεύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015), Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο και Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές.

Θυμηθείτε τα άρθρα του ΕΛ για λεπτομέρειες:

Ρωσικά ΜΜΕ: Αθόρυβα αποφασίστηκε το σύμφωνο του ΟΗΕ για την παγκόσμια κυριαρχία

Ακόμα ένα έγγραφο του ΟΗΕ στο ΕΛ: Ανάγκη παγκόσμιας διακυβέρνησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το σχέδιο υπόσχεται δράση προς μια πλειάδα φαινομενικά αξιοθαύμαστων στόχων, όπως η εξάλειψη της φτώχειας, η οικοδόμηση ειρηνικών κοινοτήτων (σ.σ. Κάποιοι τα ονομάζουν κοινόβια όπου θα βάλουν τους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν τα πάντα κοινόχρηστα) χωρίς αποκλεισμούς, η αναβίωση της εμπιστοσύνης στους παγκόσμιους θεσμούς, κ.λπ. Ωστόσο, είναι σύντομο σε λεπτομέρειες, καθώς δεν βλέπουμε τον τρόπο για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, συνόψισε ο Shatrov, προσθέτοντας:

«Ως εκ τούτου, αυτό είναι απλώς ένα έγγραφο που σκιαγραφεί την κατάσταση αυτή την στιγμή, αλλά δεν έχει άλλο περιεχόμενο».

Το Σύμφωνο για το Μέλλον που προωθήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 22 Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε «τεράστια ήττα για τον ΟΗΕ» από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν.

«Από την αρχή, όσοι συντόνισαν τις εργασίες για το προσχέδιο περιέλαβαν σε αυτό μόνο ό,τι τους υπαγόρευσαν κυρίως οι δυτικές χώρες (σ.σ. Η διεθνιστική τάξη πραγμάτων)… Αυτό που συνέβη είναι μια τεράστια ήττα για τον ΟΗΕ, επειδή η αρχή της κυρίαρχης ισότητας των κρατών, κατοχυρωμένη στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θυσιάστηκε κυνικά για μια ομάδα χωρών των οποίων τα συμφέροντα διαφυλάσσονταν προσεκτικά για όλους αυτούς τους μήνες… Ποτέ πριν δεν γίναμε μάρτυρες τέτοιου δεσποτισμού στην πλατφόρμα του ΟΗΕ»,δήλωσε ο Vershinin.

Ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι χαρακτήρισε το σύμφωνο «ένα τεράστιο πλήγμα για τον οργανισμό στο σύνολό του». Το σύμφωνο είναι «ανισόρροπο» και περιέχει «πολύ επικίνδυνες διατάξεις που θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα υπονομεύσουν την πολυμέρεια και την διακυβερνητική φύση του ΟΗΕ που υποστηρίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανάρτησε στο X.

Η Ρωσία αντιδρά λοιπόν και στο περίφημο Σύμφωνο για το Μέλλον των διεθνιστών! Τεράστιο «αγκάθι» για τα σχέδια της Δύσης η Μόσχα!

Με πληροφορίες από Sputnik, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις