Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Σημαντικές ανακαλύψεις σε αρχαία ιερή πόλη – O ναός ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη αντί για τον Δία, όπως πίστευαν οι αρχαιολόγοι

 


Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ότι το Μεγάλο Ιερό του Όρους του Σαν Άντζελο στην ιταλική πόλη Terracina, ήταν αφιερωμένο στην Αφροδίτη και όχι στον Δία. Σε μια μέρα μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας για την ιταλική πόλη Terracina, παρουσιάστηκαν σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, οι οποίες ξαναγράφουν ένα μέρος του παρελθόντος της αρχαίας πόλης.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο των ελεύθερων επισκέψεων στον χώρο της ανασκαφής του ιερού του Σαν Άντζελο και προσέλκυσε μεγάλο πλήθος πολιτών και τουριστών. Οι ανασκαφές, διεξήχθησαν από το πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονακό, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην εκδήλωση αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά στοιχεία για την εξέλιξη της Terracina, μια πόλη της οποίας η ιστορία εκτείνεται από την Εποχή του Σιδήρου έως την μεσαιωνική εποχή. Οι έρευνες έχουν επιβεβαιώσει υποθέσεις οι οποίες προτείνονται εδώ και χρόνια, ενώ έχουν αποδομηθεί βεβαιότητες που θεωρούνταν ακλόνητες έως σήμερα, στην τοπική ιστοριογραφία.

Άποψη του ιερού από το επίπεδο της θάλασσας. Φωτογραφία: : antonioa89 / Wikimedia Commons
Άποψη του ιερού από το επίπεδο της θάλασσας. Φωτογραφία: : antonioa89 / Wikimedia Commons

 

Οι ερευνήτριες Francesca Diosono και Miriam Knechtel,  επικεφαλής της ανασκαφής, με προσωπικό από το ίδρυμα Città di Terracina, εξήγησαν στους παρευρισκόμενους τα νέα στοιχεία που ανακάλυψαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Μία από τις πιο αναπάντεχες αποκαλύψεις είναι η επιβεβαίωση ότι, η Terracina ήταν μια πόλη του 6ου αιώνα π.Χ., πολύ προγενέστερη από ό,τι ήταν γνωστή ως Anxur.

Πόλη με φιλικές σχέσεις με τη Ρώμη – «Μην αγγίξετε την Terracina»

Εκείνη την περίοδο, η Terracina δεν ήταν ρωμαϊκή αποικία, αλλά διατηρούσε φιλικούς δεσμούς με τη Ρώμη, όπως φάνηκε στη ρωμαϊκή εντολή προς στους Καρθαγήνιους να «μην αγγίξουν την Terracina», στη διάρκεια των Καρχηδονιακών πολέμων.

Το γεγονός αυτό, τονίζει τη στρατηγική σημασία της πόλης, η οποία ήταν ήδη ένα ζωτικής σημασίας εμπορικό λιμάνι της εποχής, από το οποίο εξαγόταν υψηλής ποιότητας κρασί προς άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως προκύπτει από ευρήματα βυθισμένων πλοίων ανοιχτά της Γαλλικής Ακτής.

Μία ακόμη από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις,  σχετίζονται με τους ναούς της θεάς Φερόνιας και της Αφροδίτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν, η πόλη ιδρύθηκε γύρω από το ιερό του Σαν Άντζελο, όπου βρισκόταν ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Φερόνια, ο οποίος ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Αργότερα, στον 2ο αιώνα π.Χ., ιδρύθηκε ένας δεύτερος ναός, γνωστός ως Piccolo Tempio (μικρός ναός), με προσανατολισμό προς το Monte Leano, ένα μέρος που σχετίζεται με την πηγή της Φερόνιας, όπως αναφέρει στα γραπτά του ο Βιργίλιος.

Οι επιβλητικές καμάρες που υποβαστάζουν το ιερό. Φωτογραφία: : Xavier121 / Wikimedia Commons
Οι επιβλητικές καμάρες που υποβαστάζουν το ιερό. Φωτογραφία: : Xavier121 / Wikimedia Commons

Μία καλά οργανωμένη ιερή περιοχή

Τα ευρήματα αυτά, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας καλά οργανωμένης ιερής περιοχής από πολύ νωρίς, με ένα δίκτυο αναβαθμίδων για την παραγωγή κεραμικών, υφασμάτων και τυριού, πολύ πριν από την μνημειοποίηση της περιοχής.

Με την άφιξη της ιταλικής φυλής των Βόλσκων, η Terracina μετακινήθηκε προς την κοιλάδα και έγινε η πόλη Anxur, διατηρώντας, ωστόσο την ιερή της περιοχή στην κορυφή του όρους Σαν Άντζελο.

Στην περιοχή αυτή, στη διάσημη, μνημειώδη αναβαθμίδα η οποία στηρίζεται σε επιβλητικές καμάρες, τον 1ο αιώνα π.Χ., χτίστηκε ένας ναός, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν αφιερωμένος στον Δία του Anxur. Ωστόσο, νέες μελέτες υποδηλώνουν ότι το ιερό αυτό ήταν αφιερωμένο στην Αφροδίτη Obsequens, μία από τις πιο λατρεμένες θεότητες του ρωμαϊκού κόσμου. Η δομή από την οποία σήμερα έχει απομείνει μόνο το βάθρο, φαίνεται να επιλύει μία χρόνια διαμάχη μεταξύ των ειδικών, σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του ναού.

Πιθανή η ύπαρξη ενός δεύτερου ναού

Επιπλέον, εργασίες στην ανώτατη αναβαθμίδα (terrazza superiore), έχουν αποκαλύψει ίχνη από μια ημικυκλική πλατεία και ευρήματα από θεμέλια και κίονες, καταδεικνύοντας την πιθανή ύπαρξη ενός άλλου ναού στην περιοχή, μαζί με τοίχους που χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.Χ.

Η περιοχή ωστόσο, πρέπει να μελετηθεί εκτενέστερα και να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητή η λειτουργία και η σημασία της εντός του ιερού συμπλέγματος. Ο Francesco Di Mario, πρόεδρος του ιδρύματος Città di Terracina, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της ημέρας.

Η νέα έρευνα μας επιτρέπει να αναπροσδιορίσουμε την ιστορία της Terracina και της περιβάλλουσας περιοχής, ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι, ο ιερός χώρος του Σαν Άντζελο, εξακολουθεί να κρύβει ακόμη, πολλά μυστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις