Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

O παρανοϊκός Πρωθυπουργός του Hν. Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, θα εμβολιάσει με φάρμακα «απώλειας βάρους» τους παχύσαρκους για να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας… και να μειώσει την ανεργία!


 Τα τρυπήματα απώλειας βάρους όπως το Ozempic και το Mounjaro θα μπορούσαν να δοθούν σε ανέργους για να μπουν στο χώρο εργασίας και να μειώσουν το κόστος της παχυσαρκίας στο NHS, δήλωσε η κυβέρνηση.

Τα λεγόμενα «εμβόλια» – τα οποία είναι ουσιαστικά επαναχρησιμοποιημένα φάρμακα για τον διαβήτη – θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε άτομα στο NHS προκειμένου να επανέλθουν σε ένα υγιές βάρος, επιβεβαίωσαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Υγείας την Τρίτη.

Η πρόταση έγινε την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε μια επένδυση 279 εκατομμυρίων λιρών από την Eli Lilly — μετά από μια διεθνή επενδυτική σύνοδο κορυφής.

Η Lilly είναι η αμερικανική εταιρεία που παρασκευάζει φάρμακα αδυνατίσματος με πιο γνωστό το Mounjaro, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιο αποτελεσματικό και προκαλεί λιγότερες παρενέργειες από τους αντιπάλους του.

«Σημαντικό για την οικονομία»

Ο πρωθυπουργός του εργατικού κόμματος Sir Keir Starmer δήλωσε στο «BBC Breakfast», «νομίζω ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικά για την οικονομία μας και για την υγεία».

Και πρόσθεσε: «Αυτό το φάρμακο θα είναι πολύ χρήσιμο σε άτομα που πρέπει να χάσουν βάρος, είναι σημαντικό για την οικονομία, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

«Πολύ σημαντικό και για το NHS γιατί, όπως έχω ξαναπεί, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το NHS μας, και πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Η The Telegraph αναφέρει, ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ είπε: «Οι διευρυνόμενες ζώνες μας επιβαρύνουν επίσης σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας μας, κοστίζοντας στο NHS 11 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως – ακόμη περισσότερο από το κάπνισμα. Και εμποδίζει την οικονομία μας

Η ασθένεια που προκαλείται από την παχυσαρκία κάνει τους ανθρώπους να παίρνουν επιπλέον τέσσερις ημέρες άδειας το χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ πολλοί άλλοι αναγκάζονται να φύγουν από τη δουλειά εντελώς».

Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν στην επενδυτική σύνοδο κορυφής της Δευτέρας περιλαμβάνουν δοκιμές για να εξετάσουν τον αντίκτυπο των τρυπημάτων απώλειας βάρους στην ανεργία, με τη Lilly να διεξάγει μια δοκιμή στο Mounjaro, γνωστό γενικά ως tirzepatide, σε συνδυασμό με την Health Innovation Manchester.

Η δοκιμή, που έχει προγραμματιστεί να γίνει πρώτα στο Ευρύτερο Μάντσεστερ, θα εξετάσει εάν η χορήγηση των ενέσεων μία φορά την εβδομάδα θα μειώσει την ανεργία και τον αντίκτυπο στη χρήση των υπηρεσιών NHS…

Το Mounjaro, ένα ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, σε μια φωτογραφία αρχείου χωρίς ημερομηνία. (PA)
Το Mounjaro, ένα ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, σε μια φωτογραφία αρχείου χωρίς ημερομηνία. PA

Η έρευνα θα αξιολογήσει επίσης εάν το φάρμακο έχει κάποια επίδραση στη μείωση των ημερών ασθενείας μεταξύ των εργαζομένων.

Μια προηγούμενη δοκιμή του Mounjaro διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που το έλαβαν μαζί υποστήριξη διατροφής και άσκησης, έχασαν κατά μέσο όρο 21 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους σε μια περίοδο 36 εβδομάδων.

Αξιωματούχοι του NHS έχουν προτείνει ότι η κυκλοφορία του φαρμάκου σε όλη την Αγγλία θα πρέπει να κλιμακωθεί λόγω των αναμενόμενων υψηλών επιπέδων ζήτησης, με σχεδόν 250.000 άτομα να αναμένεται να λάβουν τα jabs Mounjaro τα επόμενα τρία χρόνια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας θα δημοσιεύσει τις τελικές του οδηγίες για το Mounjaro και την παχυσαρκία, αφού έδωσε το πράσινο φως στο NHS να συνταγογραφήσει το φάρμακο σε κλινικά παχύσαρκους ανθρώπους τον Ιούνιο.

Το Mounjaro είναι ένας αγωνιστής πεπτιδίου-1 (GLP-1) που μοιάζει με γλυκαγόνη, μια οικογένεια φαρμάκων που βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τα οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, όταν ανακαλύφθηκε ότι μια παρενέργεια ήταν σημαντική απώλεια βάρους.

Τα φάρμακα εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα που χρησιμεύει στην καταστολή της όρεξης.

Άλλοι ανταγωνιστές GLP-1 περιλαμβάνουν τη σεμαγλουτίδη, η οποία πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες Wegovy, Ozempic και Rybelsus. Το Ozempic πρωτοδημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού μια σειρά από διασημότητες προώθησαν τα φάρμακα και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους για την απώλεια βάρους, έπειτα έχουν αναφερθεί επίσης πολλές παρενέργειες με το φάρμακο, το οποίο κατασκευάζεται από τη δανική εταιρεία Novo Nordisk.

Το λογότυπο Eli Lilly σε ένα από τα γραφεία της εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. (Mike Blake/Reuters)
Το λογότυπο Eli Lilly σε ένα από τα γραφεία της εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. Mike Blake/Reuters

Η τεράστια αύξηση της ζήτησης για φάρμακα αδυνατίσματος οδήγησε σε προβλήματα προμήθειας τον περασμένο χρόνο και περιπτώσεις τρυπημάτων που πωλήθηκαν μέσω πλατφορμών όπως το TikTok. Ο αριθμός των ατόμων που ταξινομούνται ως οικονομικά ανενεργοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί κατά 900.000 από το 2020, με το 85% αυτής της αύξησης να οφείλεται σε άτομα που είναι μακροχρόνια άρρωστα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Συνομοσπονδίας NHS και του Boston Consulting Group.

Τα προβλήματα μυοσκελετικής και ψυχικής υγείας ευθύνονται για περίπου το ήμισυ όλων των καταστάσεων που αναφέρονται από άτομα που είναι μακροχρόνια άρρωστα και οικονομικά ανενεργά, και ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να συνδέονται με την παχυσαρκία.

Τα στοιχεία από την τελευταία Έρευνα Υγείας για την Αγγλία δείχνουν ότι το 2022, το 64 τοις εκατό των ενηλίκων θεωρούνταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με το 29 τοις εκατό να φτάνει το όριο για την παχυσαρκία, όπως προσδιορίζεται από τον δείκτη μάζας σώματος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παχυσαρκία κοστίζει στο NHS περίπου 6,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία καρκίνου. Η παχυσαρκία συνδέεται στενά με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος κοστίζει στο NHS περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, που είναι σχεδόν το 9 τοις εκατό του συνολικού προϋπολογισμού του.

«Σοβαρές συνέπειες»

Ο Streeting πρόσθεσε στην The Telegraph ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι να παίρνουν πιο σοβαρά την «υγιεινή ζωή», καθώς «δεν μπορεί να αναμένεται από το NHS να ξοδεύει πόρους για τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής τους».

Ο David A. Ricks, Διευθύνων Σύμβουλος της Eli Lilly and Company δήλωσε: «Χαιρετίζουμε αυτήν την ευκαιρία να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση και την πρόληψη ασθενειών και την επιτάχυνση της καινοτομίας για την προώθηση μοντέλων παροχής φροντίδας».

Η Lilly, γνωστή για το υπερπαραγωγικό της αντικαταθλιπτικό Prozac SSRI, ήταν η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε μαζικά τόσο το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας τη δεκαετία του 1950 όσο και την ινσουλίνη τη δεκαετία του 1920. Ανέφερε έσοδα 34,12 δισεκατομμυρίων λιρών το 2024.

Το 2009, η Lilly ομολόγησε την ενοχή της για την παράνομη εμπορία του αντιψυχωσικού Zyprexa, το οποίο μερικές φορές χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των παρενεργειών της χημειοθεραπείας, αφού υποβάθμισε τις παρενέργειες του φαρμάκου, που μπορεί μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη διαβήτη.

Η Lilly συμφώνησε να πληρώσει μια ποινή 1,415 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός ποινικού προστίμου 515 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο σε φαρμακευτική υπόθεση και το μεγαλύτερο ποινικό πρόστιμο για μεμονωμένη εταιρεία που επιβλήθηκε ποτέ σε ποινική δίωξη των ΗΠΑ οποιουδήποτε είδους. Αντίστοιχο πρόστιμο μαμούθ για απάτη έχει πληρώσει και η Pfizer.

Αυτά φαίνεται είναι τα χαρακτηριστικά που επιλέγουν οι κυβερνήσεις τις φαρμακευτικές εταιρίες για συνεργασία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις