Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε σφραγίδα με τον δικέφαλο αετό – Oι ανασκαφές για τον εντοπισμό ενός χαμένου Bασιλείου


 Στις αδιάκοπες ανασκαφές ήρθαν στο φως δύο διαφορετικά αποτυπώματα από σφραγίδες, σε μια σιταποθήκη, με την μία να απεικονίζει έναν δικέφαλο αετό. Οι έρευνες είχαν στόχο την αναζήτηση του χαμένου βασιλείου της Ανατολίας, Πουρουσάντα. Οι εν λόγω ανασκαφές γίνονται στον οικισμό Üçhöyük στο Αφιόν Καραχισάρ και συμμετέχουν Ιάπωνες επιστήμονες.

Οι ανασκαφές στο Üçhöyük διεξάγονται υπό την επιστημονική επιτήρηση του καθηγητή  Δρ. Özdemir Koçak, από το τμήμα ιστορίας του πανεπιστημίου Selçuk University, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του μουσείου του Αφιόν Καραχισάρ. Οι ανασκαφές άρχισαν το 2020 και διεξάγονται από μια μεγάλη επιστημονική ομάδα.

Μέχρι στιγμής, οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως εμπορικές σφραγίδες, προϊόντα υφάσματος, κεραμικά ευρήματα και κάποια τμήματα από τοίχους.

Ευρήματα που συνδέονται με τη γεωργία και την παραγωγή

Στις φετινές ανασκαφές βρέθηκε ένα μεγάλο τμήμα ενός πίθου (αποθηκευτικό πιθάρι), μαζί με δύο διαφορετικά αποτυπώματα από σφραγίδες, μία από τις οποίες απεικονίζει έναν δικέφαλο αετό, σε μια φθαρμένη σιταποθήκη.

Ο καθηγητής Δρ. Özdemir Koçak δήλωσε ότι έχουν βρει ένα σιλό σε ελλειπτικό σχήμα στην περιοχή, το οποίο χαρακτηρίζουν ως Kuzeytepe.

«Εδώ έχουμε ανακαλύψει μεγάλα αγγεία. Για πρώτη φορά, βρίσκουμε στοιχεία που σχετίζονται με τη γεωργία και την παραγωγή. Τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι, η περιοχή ήταν ένας δημόσιος χώρος. Σε ανασκαφές προηγούμενων ετών, είχαμε ανακαλύψει και ευρήματα σχετικά με την παραγωγή» περιέγραψε.

«Ίσως ανακαλύψουμε και άλλες περιοχές που συνδέονται με την παραγωγή. Η σιταποθήκη είναι ένας μεγάλος λάκκος σκαμμένος στο χώμα, μήκους σχεδόν 5 – 6 μέτρων και 3- 4 μέτρα σε πλάτος. Εδώ περιμένουμε να βρούμε 5 με 6 πίθους. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι. Τα αγγεία αυτά, πιθανόν να περιείχαν υλικά σχετικά με το σιτάρι. Επίσης, προσδοκούμε να ανακαλύψουμε ευρήματα που σχετίζονται με τις προμήθειες, ενώ στα ευρήματα, διεξάγουμε χρονολογήσεις» τόνισε.

Η ανακαλυφθείσα σιταποθήκη, μαζί με τις σφραγίδες και τα αποτυπώματα από τις σφραγίδες, είναι ενδεικτικά του γεγονότος ότι ο οικισμός Üçhöyük υπήρξε κέντρο διοίκησης.

Φωτογραφία: Α.Α

«Μία σημαντική πόλη της Ανατολίας»

Ο Koçak δήλωσε: «Τα ευρήματα, μαρτυρούν την εξουσία και το κύρος του οικισμού Üçhöyük. Μαρτυρούν ότι εδώ υπήρχε μια σημαντική πόλη της Ανατολίας, κατά την περίοδο από το 1.600 έως το 1.700 π.Χ».

«Το αποτύπωμα της σφραγίδας που βρήκαμε, χρησιμοποιήθηκε γύρω από τον πίθο, ή για τη σφράγισή του. Είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, η οποία απεικονίζει το μοτίβο του δικέφαλου αετού. Ανακαλύψαμε επίσης, αποτυπώματα από κυλινδρική σφραγίδα και άλλα υλικά» πρόσθεσε.

Φωτογραφία: Α.Α

Ο περιφερειακός διοικητής του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού, Yusuf Altın, ανέφερε ότι «τα αγγεία αυτά, περιέχουν αμμώδες χώμα».

Παρατηρώντας τη ροή της ιστορίας, αν από τις ανασκαφές έρθει στο φως ένα έγγραφό ή γραπτή επιγραφή στο Üçhöyük,  θα ακολουθήσουν επιστημονικές εκτιμήσεις για την εξερεύνηση της πιθανότητας η περιοχή αυτή να είναι το Βασίλειο της Πουρουσάντα.

«Αν αποκτήσουμε πρόσβαση σ’ αυτά τα δεδομένα, πιστεύουμε ότι το Αφιόν Καραχισάρ θα έχει σπουδαία απήχηση σ’ όλον τον κόσμο» επεσήμανε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.