Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον που να προσπαθεί διαρκώς να μετακυλήσει τις ευθύνες του σε άλλους; Είτε για τα προβλήματα στις σχέσεις τους, ή την αποτυχία στην καριέρα τους, ορισμένοι άνδρες, αδυνατούν ν’ αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Οι άνδρες που διαρκώς μετατοπίζουν τις ευθύνες τους αλλού, θυματοποιώντας τον εαυτό τους, έχουν συνήθως κάποια κοινά χαρακτηριστικά.
Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο ορισμένοι άνθρωποι αποφεύγουν τις ευθύνες, ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αποκαλύπτουν την τάση αυτή.
Οι άνδρες που κατηγορούν τους άλλους για τις ελλείψεις τους στη ζωή, συχνά έχουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά προσωπικότητας
- Ευθυνοφοβία
- Ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Υπερβολικό αίσθημα εξουσίας
- Έλλειψη συμπόνοιας
- Αντίσταση στην αλλαγή
- Φόβος αποτυχίας
- Δυσφορία στην κριτική
- Απαισιόδοξη αντίληψη για τη ζωή
- Ανεπίλυτα προσωπικά ζητήματα
Ευθυνοφοβία
Η ευθυνοφοβία είναι ένα πολύ συχνό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των ανδρών που ποτέ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των ενεργειών τους. Η αποφυγή της ανάληψης ευθύνης αποτελεί για αυτούς έναν μηχανισμό άμυνας.
Η αποφυγή της ευθύνης, είναι μια προσπάθεια να μετατοπίσουν αλλού το βάρος, παρά να παραδεχτούν τις αδυναμίες ή τα λάθη τους. Αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας και προστασίας του εγωισμού τους. Η υπευθυνότητα είναι άγνωστη για αυτούς έννοια.
Η σκέψη και μόνο ότι ενδέχεται να παραδεχτούν το λάθος τους, είναι για αυτούς αδιανόητη. Άλλωστε για τους ίδιους δεν φταίνε ποτέ οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους. Το λάθος είναι πάντα κάποιου άλλου. Φταίει το αφεντικό που δεν παίρνουν προαγωγή, φταίει η σύντροφος που δεν τους καταλαβαίνει, φταίει ο φίλος του που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι, εκτός από την ευθύνη, αποφεύγουν επίσης, την πρόοδο και την προσωπική τους εξέλιξη.
Ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η ανασφάλεια είναι ένα χαρακτηριστικό που συχνά συνοδεύει τους άνδρες που συνήθως κατηγορούν τους άλλους. Είναι σαν μια σκιά που τους ακολουθεί – αόρατη αλλά πάντα παρούσα.
Ενδέχεται κάποιος άνδρας να είναι χαρισματικός, έξυπνος, ταλαντούχος, αλλά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, κατηγορεί πάντα τους άλλους.
Αντί να καταλάβουν και να δουν ξεκάθαρα τις αδυναμίες τους, κατηγορούν όσους επιχειρούν να τους διορθώσουν ή να τους ασκήσουν κριτική.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση κάνει έναν άνθρωπο να φοβάται να δεχτεί την κριτική, με αποτέλεσμα να αντιδρά έντονα και υπερβολικά σε κάθε ένδειξη κριτικής.
Το χαρακτηριστικό τους αυτό, τους καθιστά δύσκολους συνεργάτες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν την τάση να τους αποφεύγουν.
Η ανασφάλεια αποτελεί εμπόδιο στην επιτυχία τους, ωστόσο είναι τόσο προσηλωμένοι στο να βρουν τους πραγματικούς «φταίχτες», που δεν συνειδητοποιούν τις ευκαιρίες που αφήνουν.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, οι άνδρες αυτού του είδους, δεν καταφέρνουν να εξελιχθούν και ν’ αξιοποιήσουν το σύνολο των ικανοτήτων τους.
Υπερβολικό αίσθημα εξουσίας
Το αίσθημα της εξουσίας αποτελεί ένα κοινό γνώρισμα μεταξύ των ανδρών που κατηγορούν μονίμως τους άλλους για τα λάθη και τις αποτυχίες τους. Οι άνδρες αυτοί αισθάνονται ότι έχουν προνόμια έναντι των υπολοίπων και ότι δικαιούνται ειδικής μεταχείρισης, ανεξάρτητα από την προσπάθεια που οι ίδιοι καταβάλλουν. Η τάση αυτή παρατηρείται εντονότερα σήμερα, με την επικράτηση της επικοινωνίας μέσω των social media, όπου το «εγώ» διογκώνεται.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, πληροφορεί ότι, σήμερα οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αίσθηση της εξουσίας σε σχέση με το παρελθόν.
Οι άνδρες που έχουν ιδιαίτερη αίσθηση εξουσίας, θεωρούν ως δεδομένο ότι ο κόσμος τους χρωστά. Όταν δηλαδή, δεν παίρνουν αυτό που θέλουν, καταφεύγουν στην μετατόπιση των κατηγοριών.
Δεν είναι παρά μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την έλευση του ανεπιθύμητου αποτελέσματος, χωρίς βέβαια να αναγνωρίσουν τη δική τους συμβολή στη γενεσιουργό αιτία.
Έλλειψη συμπόνοιας
Η συμπόνοια είναι η ικανότητα των ανθρώπων να καταλάβουν και να νιώσουν τα συναισθήματα των άλλων. Αυτή η ικανότητα λείπει από άνδρες οι οποίοι μονίμως αρνούνται να παραδεχτούν τα λάθη τους.
Η έλλειψη συμπόνοιας τους κάνει να μην υπολογίζουν την επίδραση που έχουν οι ενέργειές τους στους άλλους ανθρώπους. Όλα άλλωστε, περιστρέφονται γύρω από τους ίδιους.
Την προοπτική τους,
Τα συναισθήματά τους,
Τις δικές τους ανάγκες.
Κατηγορώντας τους άλλους, δεν υπολογίζουν πως μπορεί να νιώθουν εκείνοι. Αδυνατούν να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των άλλων ή να δουν τα πράγματα από το δικό τους πρίσμα.
Αντίσταση στην αλλαγή
Μπορεί η αλλαγή να είναι επίπονη. Ειδικά οι άνδρες που μετατοπίζουν αλλού την ευθύνη, τρομοκρατούνται από το ενδεχόμενο της αλλαγής.
Αντιστέκονται σ’ αυτή με σθένος, καθώς η αλλαγή προϋποθέτει «ξεβόλεμα» και αντιμετώπιση της πιθανότητας του λάθους.
Αντί να θεωρήσουν την αλλαγή ως ευκαιρία για εξέλιξη, την αντιμετωπίζουν σαν απειλή. Έτσι, παραμένουν πιστοί στα γνωστά, οικεία μοτίβα, αρνούμενοι να την υιοθετήσουν και να παραδεχτούν τα λάθη τους.
Η άρνησή τους να υιοθετήσουν την αλλαγή, δεν εμποδίζει μόνο την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξή τους, αλλά διαιωνίζει τον κύκλο της απόδοσης κατηγοριών.
Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο όπου αποδίδουν το βάρος των αποτυχιών τους, αντιστέκονται στην αλλαγή, συνεχίζοντας να κατηγορούν τους άλλους όταν δε βλέπουν αλλαγή.
Φόβος αποτυχίας
Πίσω από την επίφαση της απόδοσης κατηγοριών και της άρνησης, υπάρχει ένας βαθύς φόβος αποτυχίας, ο οποίος τους στοιχειώνει και καθοδηγεί τις ενέργειες και τις αποκρίσεις τους.
Δεν είναι μόνο ότι φοβούνται το ενδεχόμενο της αποτυχίας. Τρέμουν ακόμη και στην ιδέα ότι οι άλλοι δεν θα τους θεωρούν τέλειους, ότι θα εκτεθούν. Ο φόβος της ευαλωτότητας και της κριτικής τους κάνει να υιοθετούν αυτή την ευθυνόφοβη συμπεριφορά.
Στις απέλπιδες προσπάθειές τους να αποφύγουν τον φόβο αυτό, καταλήγουν πάντα ν’ αποδίδουν αλλού τις ευθύνες.
Αρνούνται ν’ αποδεχτούν ότι, όπως όλοι οι άνθρωποι, κάνουν και αυτοί λάθη και έχουν αδυναμίες.
Δυσφορία στην κριτική
Πολλοί είναι οι άνδρες που, μη έχοντας τη δυνατότητα να δουν την κριτική που τους απευθύνεται αντικειμενικά, τη θεωρούν ως προσωπική δυσφήμιση.
Αντί να αφομοιώσουν την κριτική, σπεύδουν να κατηγορήσουν ή να επιτεθούν στο άτομο που την ασκεί.
Μακροπρόθεσμα, αυτή η τάση οδηγεί στον αυτό -περιορισμό και την αναχαίτιση της προόδου.
Έπρεπε να μάθω να αποχωρίζομαι από τη δουλειά μου και να καταλαβαίνω ότι η κριτική της δουλειάς μου δεν ήταν κριτική για μένα ως άτομο.
Οι άνθρωποι που συνήθως κατηγορούν τους άλλους συχνά αδυνατούν να διαχωρίσουν αυτά τα δύο.
Ερμηνεύουν την κριτική ως προσωπική επίθεση και αντιδρούν αμυντικά, συχνά καταφεύγοντας στο να κατηγορούν αυτό που τους κρίνει, παρά να αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Απαισιόδοξη αντίληψη για τη ζωή
H αρνητική ή απαισιόδοξη προοπτική για τη ζωή είναι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ανδρών που σπεύδουν να κατηγορήσουν τους άλλους για τις αδυναμίες τους.
Εστιάζουν στα αρνητικά και τις δυσκολίες, επικεντρώνονται στο τι πάει στραβά και όχι στο τι πάει καλά.
Η απαισιοδοξία αυτή τροφοδοτεί το παιχνίδι των κατηγοριών.
Όταν περιμένεις πάντα το χειρότερο, είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα του να κατηγορήσεις τους άλλους όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.
Είναι ένας τρόπος για να προστατευτούν από την απογοήτευση – αν περιμένουν αποτυχία και κατηγορούν τους άλλους για αυτό, τότε μπορούν να αποφύγουν τον πόνο της προσωπικής απογοήτευσης και ματαίωσης.
Ανεπίλυτα προσωπικά ζητήματα
Στον πυρήνα του προβλήματος, οι άνδρες που αδυνατούν ν’ αποδεχτούν το βάρος των αποτυχιών τους, κουβαλούν ανεπίλυτα ζητήματα, τραύματα του παρελθόντος και δυσμενείς εμπειρίες που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ψυχή τους.
Όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα, παίρνουν την μορφή των κατηγοριών, ως τρόπος περισπασμού από την εσωτερική αναταραχή. Αντί να αντιμετωπίσουν τα ουσιαστικά ζητήματα, προτιμούν να διοχετεύουν την απογοήτευσή τους στους άλλους.
Tips: Σκοπός η εξέλιξη
Γνωρίζοντας πλέον, τα εννιά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανδρών που έχουν την τάση ν’ αποδίδουν αλλού τις ευθύνες των αδυναμιών και των σφαλμάτων τους, είναι σαφές ότι η συμπεριφορά τους προέρχεται από βαθύτερα, υποκείμενα ζητήματα.
Είτε η ανασφάλεια, ο φόβος της αποτυχίας, η αδυναμία της αυτοκριτικής, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, συνθέτουν μια προσωπικότητα που φοβάται ν’ αναλάβει ευθύνες και παράλληλα, αναχαιτίζει την πρόοδο και την εξέλιξή της.
Αν, διαβάζοντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σας ήρθε στο μυαλό κάποιος γνωστός σας – ή ακόμη και ο εαυτός σας, να θυμάστε ότι, η αλλαγή εξαρτάται από την αποδοχή.
Αγκαλιάζοντας την ευθύνη, θα σταματήσετε να στοιχειώνεστε από φόβους και θα καταφέρετε ν’ αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας και της ζωής σας. Η επιλογή εξαρτάται από εσάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου