Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Oι άνδρες που ενδίδουν πάντα στους πειρασμούς, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές


 Όλοι ερχόμαστε, περιστασιακά, αντιμέτωποι με τον πειρασμό. Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι ενδίδουν σ’ αυτόν, τη στιγμή που άλλοι αντιστέκονται;

Ορισμένοι άνδρες, εμφανίζουν κάποια μοτίβα στη συμπεριφορά τα οποία, ευθύνονται για την έλλειψη αυτό – ελέγχου.

Τι οδηγεί αυτήν τη συμπεριφορά; Η ψυχολογία εξηγεί ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τάσεις μπορεί να κάνουν κάποιον άνδρα πιο πιθανό να υποχωρήσει.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε οκτώ βασικές συμπεριφορές που αποκαλύπτουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να αντισταθούν στον πειρασμό.

  • Αναζητούν την άμεση ικανοποίηση
  • Δυσκολεύονται να πουν «όχι»
  • Αυτοματοποιημένη σκέψη
  • Έλλειψη αυτοελέγχου
  • Εγκλωβίζονται στις επιθυμίες τους
  • Τους αρέσει να παίρνουν ρίσκο
  • Εκλογικεύουν τη συμπεριφορά τους
  • Έλλειψη ισχυρού δικτύου υποστήριξης

Αναζητούν την άμεση ικανοποίηση

Όλοι το έχουμε βιώσει.  Τη λαχτάρα για άμεση ικανοποίηση, η έλξη προς την άμεση ικανοποίηση. Για μερικούς άνδρες, αυτή η έλξη είναι ισχυρότερη και συχνά τους οδηγεί να ενδώσουν στον πειρασμό.

Η υπόσχεση άμεσης ευχαρίστησης ή ανακούφισης ξεπερνά τις πιθανές καταρρεύσεις που μπορεί να προκύψουν αργότερα.

Είναι κάπως σαν να τρως ένα κομμάτι κέικ όταν είσαι σε δίαιτα. Ξέρετε ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τους στόχους της υγείας σας, αλλά η άμεση ευχαρίστηση του κέικ μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθεί.

Αυτή η εστίαση στο εδώ και τώρα, μπορεί να οδηγήσει μερικούς άνδρες να ενδώσουν  στον πειρασμό.

Και ενώ η άμεση ικανοποίηση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις  καλά μία στιγμή, συχνά οδηγεί σε μεταμέλεια ή αρνητικές συνέπειες αργότερα.

Η κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς είναι το κλειδί για την αναγνώριση των προτύπων της υποχώρησης στον πειρασμό. Αλλά θυμηθείτε, δεν είναι θέμα κρίσης — είναι θέμα κατανόησης.

Δυσκολεύονται να πουν «όχι»

Έχω παρατηρήσει ότι οι άνδρες που συχνά υποκύπτουν στους πειρασμούς, συμπεριλαμβανομένου, δυσκολεύονται να πουν «όχι» στους άλλους.

Η απουσία αυτοελέγχου, δεν απορρέει πάντα από την έλλειψη θέλησης, αλλά από την ανάγκη να ικανοποιήσεις τους άλλους.

Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να χαλούν χατίρια,  δυσκολεύονται να πειθαρχήσουν.

Η επιθυμία να είναι οι άλλοι ευτυχισμένοι, μπορεί να τους κάνει να  παρακάμψουν  προσωπικούς στόχους ή δεσμεύσεις.

Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του γιατί μερικοί άνδρες συνεχώς ενδίδουν στον πειρασμό.

Αυτοματοποιημένη σκέψη

Το ανθρώπινο μυαλό θέλει πάντα να λειτουργεί με απλοποιημένο τρόπο. Γι’ αυτό δημιουργεί «συντομεύσεις». Μέρος των συντομεύσεων αυτών, είναι οι αυτοματοποιημένες κινήσεις και ενέργειες της καθημερινότητάς μας.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβίωσης. Οι άνθρωποι βασίζονται σε απλές, αυτοματοποιημένες  συμπεριφορές και πρότυπα. Το ανθρώπινο μυαλό απλοποιεί τις καθημερινές κινήσεις ώστε να εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια για τις πιο νοητικά απαιτητικές εργασίες.

Αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι όταν πρόκειται για πειρασμό. Οι άνδρες που συχνά υποχωρούν στον πειρασμό συχνά λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο, αδρανοποιώντας τη συνειδητή σκέψη.

Η ενέργεια, το ολίσθημα προς τον πειρασμό συμβαίνει ασυναίσθητα, κάτι που καθιστά την αντιμετώπιση της παρόρμησης, περισσότερο δυσχερή.

Η διακοπή αυτού του κύκλου απαιτεί συνειδητοποίηση και ορθή λήψη αποφάσεων, που μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την αντίσταση στον πειρασμό.

Έλλειψη αυτοελέγχου

Ο αυτοέλεγχος, ή η έλλειψη του, παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στον πειρασμό. Οι άνδρες που συχνά υποκύπτουν στον πειρασμό έχουν πρόβλημα με την αυτορρύθμιση και την πειθαρχία.

Όσοι δεν έχουν αυτοέλεγχο, δυσκολεύονται να αντισταθούν και πιθανόν, ενδίδουν.

Ο αυτοέλεγχος είναι σαν ένας μυς. Αν δεν ασκείται τακτικά, εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Αλλά τα καλά νέα είναι, ότι, ακριβώς όπως ένας μυς, μπορεί να ενισχυθεί με την πρακτική και τη συνεπή προσπάθεια.

Η κατανόηση αυτού του μοτίβου, είναι καθοριστικής σημασίας. Η ενίσχυση του  αυτοελέγχου μπορεί να κάνει την αντίσταση σε αυτούς τους πειρασμούς ευκολότερη με την πάροδο του χρόνου.

Εγκλωβίζονται στις επιθυμίες τους

Πολλοί άνδρες που συχνά υποχωρούν στον πειρασμό δεν έχουν έλεγχο των επιθυμιών τους.

Είναι σαν να βρίσκονται σε μια συνεχή μάχη με τον εαυτό τους, διχασμένοι ανάμεσα στο να δίνουν μέσα ή να στέκονται ισχυροί.

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που αγαπά την οικογένειά του, αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία του τζόγου. Κάθε φορά που ενδίδει, αισθάνεται ενοχές και τύψεις, αλλά την ίδια στιγμή, είναι αβοήθητος αβοήθητος.

Αυτός ο εσωτερικός αγώνας μπορεί να είναι συναισθηματικά δυσχερής και εξαντλητικός. Δεν είναι απλά ένα θέμα έλλειψης θέλησης, αλλά μια συναισθηματική διελκυστίνδα που τους παγιδεύει.

Η κατανόηση και η ενσυναίσθηση μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν  το δύσκολο μονοπάτι της αντίστασης στον πειρασμό.

Τους αρέσει να παίρνουν ρίσκο

Σε πολλούς άνδρες αρέσει ο κίνδυνος και η συγκίνηση. Η περιπετειώδης φύση κάποιον ανδρών, μπορεί να τους κάνει έρμαιο των πειρασμών.

Οι άνδρες που δεν μπορούν ν’ αντισταθούν στον πειρασμό, κυνηγούν την αδρεναλίνη, τη συγκίνηση του απαγορευμένου και του άγνωστου.

Η ψυχολογία μας λέει ότι η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά,  μπορεί να είναι ένα σημάδι αδυναμίας αντίστασης στους πειρασμούς. Ο ενθουσιασμός που ενέχει το ρίσκο της απιστίας, για παράδειγμα, είναι εντονότερος από τον φόβο των συνεπειών.

Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην επικίνδυνη συμπεριφορά και την αυτοσυγκράτηση.

Η κατανόηση αυτής της πτυχής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πειρασμών και στη λήψη πιο ισορροπημένων αποφάσεων.

Εκλογικεύουν τη συμπεριφορά τους

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανδρών που δεν καταφέρνουν ν’ αντισταθούν στον πειρασμό, είναι η τάση τους να εκλογικεύουν τη λάθος συμπεριφορά, αντί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Αυτού του είδους ο εξορθολογισμός μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο συμπεριφοράς στον οποίο οι άνθρωποι εγκλωβίζονται.

Ωστόσο, η αναγνώριση αυτού του μοτίβου και η αμφισβήτηση αυτών των δικαιολογιών,  μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα που θα ενισχύσει τον αυτοέλεγχο.

Έλλειψη ισχυρού δικτύου υποστήριξης

Το ισχυρό σύστημα υποστήριξης μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αντίσταση στον πειρασμό. Οι άνδρες που συχνά ενδίδουν στους πειρασμούς, μπορεί να μην έχουν αυτό το τόσο πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης.

Είτε είναι ένας σύντροφος, οικογένεια, ή στενοί φίλοι, αν έχετε έναν άνθρωπο να σας στηρίξει, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Το δίκτυο υποστήριξης, προσφέρει κίνητρα, ενισχύει το αίσθημα της ευθύνης, κάνοντας το άτομο πιο δυνατό και λιγότερο πιθανό να παρασυρθεί από ευκαιριακούς πειρασμούς.

Όταν χρειάζεστε βοήθεια, πρέπει να την αναζητάτε. Η ανάγκη για στήριξη δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά μια ένδειξη δύναμης και ανθεκτικότητας.

Tip

Ενώ όλοι συναντούμε καθημερινά πειρασμούς, που μπορεί να διακυβεύσουν μια ικανοποιητική και σταθερή ερωτική σχέση, ορισμένοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να αντισταθούν.

Οι  συμπεριφορές που οδηγούν τους άνδρες να ενδώσουν στον πειρασμό, είναι αρκετές, όπως η επιθυμία για άμεση ικανοποίηση, ο αγώνας με αυτοέλεγχο ή η απερισκεψία, – είναι βαθιά ριζωμένες στην ψυχολογία.

Η αναγνώριση αυτών των μοτίβων είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι άνδρες δυσκολεύονται περισσότερο να χαλιναγωγήσουν την επιθυμία τους για πρόσκαιρη ικανοποίηση.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η προσπάθεια ν’ αποκτήσουμε ή να ενισχύσουμε τον αυτοέλεγχό μας, είναι διαρκής και καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις