Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Oι άνθρωποι που δεν αντέχουν τη μοναξιά, συχνά εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές

 


Δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι άνετος μόνος σου. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με την μοναξιά, ενώ αρκετοί δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν αυτό το πρόβλημα.

Έχουν παρατηρηθεί ορισμένα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος βιώνει δυσφορικά την μοναξιά. Πολλές φορές, οι συμπεριφορές αυτές είναι ασυνείδητες. Στο άρθρο αυτό, εξετάζονται οι συνήθεις συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος δεν αντέχει την μοναξιά.

Οι 7 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος δεν αντέχει την μοναξιά

  • «Φορτώνουν» το πρόγραμμά τους
  • Επιζητούν διαρκώς επιβεβαίωση
  • Δεν μπορούν να κοιμηθούν μόνοι τους
  • Είναι διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Δεν αντέχουν την ησυχία
  • Δεν αρνούνται καμία κοινωνική πρόσκληση
  • Δεν κάνουν τίποτα μόνοι τους

«Φορτώνουν» το πρόγραμμά τους

Ένα γεμάτο πρόγραμμα συχνά συνδέεται με μια επιτυχημένη και πολυάσχολη ζωή. Την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι σημάδι ενός ανθρώπου που φοβάται την μοναξιά.

Οι άνθρωποι που δεν αντέχουν την μοναξιά, θέλουν να έχουν φορτωμένο πρόγραμμα. Υποσυνείδητα, θεωρούν τον χρόνο της ηρεμίας ως χρόνο μοναχικό. Γι’ αυτό θέλουν να είναι βέβαιοι ότι κάθε ώρα της στιγμής, θα είναι γεμάτη.

Πρόκειται για μια συμπεριφορά που τροφοδοτείται από τη δυσφορία της μοναξιάς. Μπορεί να το κάνουν ασυνείδητα, αλλά νιώθουν ότι έτσι πρέπει.

Η διαρκής απασχόληση, που δεν αφήνει περιθώρια για ενδοσκόπηση ή χαλάρωση, οδηγεί στην εξουθένωση. Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής, είναι το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση του φόβου της μοναξιάς.

Επιζητούν διαρκώς επιβεβαίωση

Ορισμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να λάβουν καμία απόφαση μόνοι τους. Έχουν ανάγκη από την έγκριση των άλλων, είτε από φίλους, ή την οικογένεια.

Η ανάγκη αυτή είναι ακόμη μια συμπεριφορά που μαρτυρά ότι ο άνθρωπος φοβάται την μοναξιά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν εμπιστεύονται την κρίση τους, γι’ αυτό διαρκώς επιζητούν επιβεβαίωση από άλλους.

Δεν μπορούν να κοιμηθούν μόνοι τους

Οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται καλύτερα όταν μοιράζονται το κρεβάτι τους με έναν σύντροφο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι που παλεύουν με τη μοναξιά μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν μόνοι τους.

Μπορεί να αφήσουν την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ανοιχτό για να νιώσουν την παρουσία κάποιου άλλου ή μπορεί να βρουν λόγους να μείνουν ξύπνιοι ως αργά, καθυστερώντας τη στιγμή που πρέπει να πάνε για ύπνο μόνοι τους.

Δεν είναι απλά φόβος για το σκοτάδι.

Έχει να κάνει με την έλλειψη της καθησυχαστικής παρουσίας κάποιου άλλου. Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένα βήμα προς την εύρεση τρόπων να αισθάνεστε πιο άνετα όταν είστε μόνοι, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στην ψηφιακή εποχή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν μια παρηγοριά σε όσους δεν αντέχουν να είναι μόνοι.

Μπορεί να βρίσκονται συνεχώς στην περιδίνηση, να αντιδρούν σε δημοσιεύσεις ή να συμμετέχουν διαρκώς σε συνομιλίες.

Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να μοιάζουν σαν ένα πολύβουο δωμάτιο γεμάτο ανθρώπους, προσφέροντας μια αίσθηση της συνδεσιμότητας, ακόμη και όταν είναι μόνοι. Είναι ένας εύκολος τρόπος περισπασμού.

Ωστόσο, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό είδος μοναξιάς – μια που πηγάζει από τη σύγκριση της ζωής κάποιου, με εκείνη των άλλων. Είναι σημαντικό να βρούμε μια ισορροπία και να καλλιεργήσουμε offline σχέσεις και χόμπι.

Δεν αντέχουν την ησυχία

Κάποιοι άνθρωποι δεν αντέχουν την σιωπή.

Αυτή είναι μια κοινή συμπεριφορά για εκείνους που δεν είναι άνετοι να είναι μόνοι.

Μπορεί να αισθάνονται άβολα όταν επικρατεί ησυχία, βρίσκοντας τη σιωπή εκκωφαντική και όχι χαλαρωτική.

Μπορούν να γεμίσουν αυτά τα κενά με θόρυβο – μουσική, podcasts, ή τηλεοπτικές εκπομπές που παίζουν στο παρασκήνιο. Αλλά μαθαίνοντας να περνάς χρόνο στη σιωπή, απελευθερώνεσαι.  Η ησυχία προάγει τον υγιή προβληματισμό, τη δημιουργικότητα και τη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού του ατόμου.

Δεν αρνούνται καμία κοινωνική πρόσκληση

Οι άνθρωποι που δέχονται κάθε πρόσκληση, μπορεί να βιάζονται να που «ναι», επειδή έχουν τον φόβο του να χάσουν κάτι (FOMO).

Είτε πρόκειται για μια κινηματογραφική βραδιά, ένα στέκι, ή ένα πάρτι, είναι πάντα μέσα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι νιώθουν άβολα όταν είναι μόνοι.

Μπορεί να φοβούνται ότι θα χάσουν κάτι. Ακόμη και η σκέψη ότι θα μείνουν μόνοι, τους τρομάζει.

Ενώ είναι σπουδαίο να είναι κανείς κοινωνικά ενεργός και να διατηρεί ένα ισχυρό δίκτυο φίλων, είναι εξίσου σημαντικό να αφιερώνει  χρόνο στον εαυτό του.

Επιτρέπει την ενδοσκόπηση και τη  χαλάρωση και μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία.

Δεν κάνουν τίποτα μόνοι τους

Η ενασχόληση με μοναχικές δραστηριότητες είναι ένας ισχυρός τρόπος για να καλλιεργηθεί μια υγιής σχέση με τον εαυτό σας.

Μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης προς τον εαυτό και να ενισχύσει την αυτογνωσία.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται  να είναι μόνοι τους μπορεί σπάνια να επιδοθούν σε αυτές τις δραστηριότητες. Μπορεί να αποφύγουν να πάνε σινεμά μόνοι τους, να γευματίσουν μόνοι τους ή ακόμα και να πάνε ένα σόλο ταξίδι.

Αλλά εδώ είναι το θέμα. Το να αγκαλιάζεις τη μοναξιά δε σημαίνει να γίνεσαι ερημίτης. Απλά σημαίνει να είστε άνετοι και απολαμβάνετε τη δική σας παρέα.

Έχει να κάνει με το να βρίσκεις τη χαρά όταν κάνεις πράγματα μόνος σου και να μην τη βλέπεις ως πηγή θλίψης,  αλλά ως μια ευκαιρία για αυτοανακάλυψη.

Tips

Οι συμπεριφορές αυτές – η ανάγκη ενός φορτωμένοι προγράμματος, η αναζήτηση συνεχούς αποδοχής,  ή η αποφυγή σόλο δραστηριοτήτων – αποκαλύπτουν μια βαθύτερη δυσφορία με τη μοναξιά.

Το κλειδί; Είναι λογικό να μην μας αρέσει πάντα η μοναξιά.

Η  αυτογνωσία όμως, είναι το πρώτο βήμα προς την αποδοχή της μοναξιάς. Αναγνωρίζοντας αυτές τις συμπεριφορές, μπορείτε να αρχίσετε να αλλάζετε τη νοοτροπία σας, να μαθαίνετε να απολαμβάνετε ήσυχες στιγμές και να βρίσκετε εκπλήρωση σε σόλο εμπειρίες.

Αν μάθετε να είστε άνετοι μόνοι σας, θα καλλιεργήσετε την προσωπική σας ανάπτυξη, θα ανακαλύψετε τον εαυτό σας και θα συνδεθείτε βαθύτερα με αυτόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις