Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Oριακή επιβράδυνση στον πληθωρισμό - Υποχώρησε στο 2,9% τον Σεπτέμβριο

 


Με ρυθμό 2,9% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο καταγράφοντας οριακή επιβράδυνση σε σχέση με το 3% του Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τα επιμέρους στοιχεία να δείχνουν πως επιμένουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και η στέγαση.

Σε μηνιαίο επίπεδο, η σύγκριση Σεπτεμβρίου - Αυγούστου έδειξε ότι ο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε με ρυθμό 1,8%.

Η ανάλυση μεταβολών τον Σεπτέμβριο 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 δείχνει πως η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά 3,2 στην ομάδα Διατροφή και 5,9% στην ομάδα Στέγαση.

1.jpg

Αναλυτικά οι μεταβολές:

  • 3,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πίτσες και πίτες, ζυμαρικά, τυριά.
    • 4,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
    • 5,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα στερεά καύσιμα.
    • 3,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
    • 0,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
    • 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
    • 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    • 5,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.
    • 3,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις