Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

NTΠ - Ευρεία παρακολούθηση όλων των συνομιλιών στο διαδίκτυο από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Θα αναλύουν αυτόματα τις συνομιλίες και τα αρχεία στο WhatsApp, στο Telegram, στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα αρχεία στο cloud, στα πάντα


 Με την πρόφαση της καταπολέμησης της παιδοπορνογραφίας η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στην ιδιωτικότητα των συνομιλιών στο διαδίκτυο και στην ιδιωτική ζωή γενικότερα.

Σύμφωνα με το σχέδιο ευρωπαϊκού κανονισμού με την ονομασία CSAM, γνωστός ως «Chat Control» (έλεγχος συνομιλιών), οι ευρωπαϊκές Αρχές επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα και να αναλύουν αυτόματα τις συνομιλίες και τα αρχεία στο WhatsApp, στο Telegram, στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα αρχεία στο cloud, στα πάντα.

Το ζήτημα της ευρείας παρακολούθησης των συνομιλιών στο διαδίκτυο είναι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που εξετάζονται από χθες και συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Επισήμως, ο έλεγχος των ιδιωτικών συνομιλιών αποσκοπεί στην πρόληψη της διανομής παιδικής πορνογραφίας. Παρόλο που πρόκειται για ευγενή στόχο, η παρακολούθηση όλων των ιδιωτικών μηνυμάτων χωρίς καμία αρχική υπόνοια ή αφορμή και χωρίς δικαστική απόφαση αποτελεί υπερβολικά μαζική παρέμβαση στην ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών αυτόματα καταργείται, ενώ η κρυπτογράφηση δεν θα υφίσταται πλέον!

Σχετική ψηφοφορία νομοθετικής πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συμμετείχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω αβεβαιότητας για το αν θα επιτευχθεί πλειοψηφία για το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο κείμενο.

Αυτή ήταν μια δεύτερη εκδοχή του σχεδίου μαζικής παρακολούθησης των συνομιλιών των Ευρωπαίων, καθώς ένα πρώτο παρόμοιο κείμενο είχε αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό από το Ευρωκοινοβούλιο στα τέλη του 2023. Τότε, οι βουλευτές είχαν σε μεγάλο βαθμό αφαιρέσει από το αρχικό κείμενο πολλά ύποπτα σημεία που απαιτούσαν την πλήρη κατάργηση της κρυπτογράφησης. Εκτός από την ευρωπαϊκή ηγεσία και κολοσσοί της τεχνολογίας έχουν, επίσης, προσπαθήσει να παρακάμψουν τη διατερματική κρυπτογράφηση, όπως η Apple το 2021.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταφέρει να περάσει τον κανονισμό, οι πολίτες της Ε.Ε. δεν θα μπορούν πλέον να επικοινωνούν με ασφαλή και ιδιωτικό τρόπο στο διαδίκτυο. Επαγγελματίες όπως δικηγόροι, δημοσιογράφοι ή γιατροί δεν θα μπορούν να τηρούν το καθήκον τους για εμπιστευτικότητα στο διαδίκτυο. Κι όλα αυτά ενώ τα παιδιά δεν θα προστατεύονται στο ελάχιστο παραπάνω από ό,τι τώρα.

Σύμφωνα με τα σχέδια των ευρωπαϊκών Αρχών, όλα τα μηνύματα και τα αρχεία που θα αποστέλλονται θα σαρώνονται αυτόματα. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μια νέα ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή της Ε.Ε., που σε τίποτα δεν θα έχει να ζηλέψει τον «Μεγάλο Αδερφό» του Τζορτζ Οργουελ.

Στην πράξη, η επιτήρηση θα μοιάζει ως εξής: Οι πάροχοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα αναλύουν κάθε μήνυμα, κάθε εικόνα και κάθε αρχείο, με ειδικά προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Οτιδήποτε η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρεί ύποπτο θα διαβιβάζεται αμέσως στην αστυνομία. Κι αφού υποτίθεται ότι πρόκειται για παιδική πορνογραφία, κάθε φωτογραφία παιδιού θα ήταν δυνητικά ύποπτη. Ακόμα και οικογενειακές φωτογραφίες.

Στη συνέχεια οι Αρχές θα αναλαμβάνουν δράση κατά εκείνων που έρχονται σε επαφή με παιδιά. Επομένως, κάθε μήνυμα από έναν ενήλικο προς ένα παιδί θα είναι δυνητικά ύποπτο. Ακόμα κι ένα μήνυμα γενεθλίων προς έναν ανιψιό ή μια ανιψιά θα μπορεί να προκαλέσει ψευδή συναγερμό και, στη χειρότερη περίπτωση, να γίνεται αντικείμενο αστυνομικής έρευνας.

Φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις για τη διαδικτυακή ελευθερία και την ασφάλεια των επικοινωνιών, αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ζητήσει επιτακτικά να μην υιοθετηθεί ο κανονισμός. Το ίδιο έχουν πράξει και εταιρίες που ηγούνται της κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, όπως η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Signal και η υπηρεσία κρυπτογραφημένων επικοινωνιών Threema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις