Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Αποκλεισμός της Ρωσίας στην Βαλτική: Αυτή είναι η κρυφή στρατηγική του NATO - Πώς σχολιάζεται το γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει νέο μέτωπο σύγκρουσης


 Μαζί με την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τα μικρά κράτη της Βαλτικής θέλουν να κλείσουν τη Βαλτική Θάλασσα στο ρωσικό ναυτικό (ΕΔΩ το άρθρο του ΕΛ). Οι ελίτ των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ φαίνεται να συμφωνούν με αυτό το παράτολμο σενάριο. Ποιά είναι όμως η στρατηγική πίσω από αυτό;

Όπως γράφεται στην Ρωσία, παρά το μέτριο μέγεθός τους, οι χώρες της Εσθονίας και της Φινλανδίας τρέφουν ισχυρές φιλοδοξίες να γίνουν μόνες τους οι ατρόμητοι υπερασπιστές της Βαλτικής απέναντι στην Μόσχα, θέλοντας να κλείσουν ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας στα ρωσικά πλοία.

Η Φινλανδία και η Εσθονία μάλλον δεν έχουν παραδειγματιστεί από το παράδειγμα της Ουκρανίας, η οποία, παρά την υποστήριξη από το ΝΑΤΟ έχει «βαλτώσει» απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία, σχολιάζεται. Εσθονία και Φινλανδία, με τους μικροσκοπικούς πληθυσμούς τους, πιστεύουν ότι μπορούν με κάποιο τρόπο να επιβάλουν έναν ναυτικό αποκλεισμό κατά της Ρωσίας;

Η ιδέα ενός ναυτικού αποκλεισμού κατά της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα δεν είναι νέα. Ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο από την Εσθονία και την Λετονία, στο πλευρό των οποίων έχει ενταχθεί έκτοτε το νέο μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία.

Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, στρατηγός Μάρτιν Χέρεμ, είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην χρονιά : «Μαζί με την Πολωνία την Σουηδία και την Φινλανδία, που μόλις εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε έναν από τους κύριους στόχους μας, συγκεκριμένα το ενδεχόμενο κλείσιμο της Βαλτικής Θάλασσας». «Για να ανταποκριθούμε στον κραυγαλέο ρωσικό υβριδικό πόλεμο και να προστατεύσουμε τις κρίσιμες υποδομές μας, πρέπει να πούμε ότι μπορούμε να κλείσουμε τη Βαλτική Θάλασσα στα ρωσικά πλοία», είχε συμπληρώσει ο Λετονός πρόεδρος!

Βέβαια, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ένας τέτοιος αποκλεισμός θα ήταν είτε παράνομος είτε εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί. Ακόμη και αν εφαρμοστεί, η Ρωσία θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να εξάγει πετρέλαιο μέσω άλλων οδών όπως η Μαύρη Θάλασσα, η Αρκτική ή ο Ειρηνικός. Πέραν τούτου, ποιοι θα παρέχουν τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα για έναν ναυτικό αποκλεισμό, αναρωτιούνται αναλυτές.

Εάν αυτές οι χώρες προκαλέσουν στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία, αναμφίβολα θα αισθανθούν την πλήρη ισχύ του οπλοστασίου της Μόσχας, τονίζεται.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται ως «κακοσχεδιασμένη κωμωδία», ωστόσο τίθεται το ερώτημα: Ποιά είναι η στρατηγική πίσω από αυτό; Ακριβώς όπως η Ουκρανία, τα Σκανδιναβικά και Βαλτικά κράτη και η Πολωνία δεν χρειάζεται να νικήσουν την Ρωσία, δίνεται ως απάντηση! Απλώς πρέπει να κρατήσουν τη Ρωσία απασχολημένη για να συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα, πόρους και στρατιωτική δύναμη για την υπεράσπιση των συνόρων της. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην Υπερδνειστερία ή και στην Γεωργία.

Όλο και περισσότεροι λαοί επιδιώκεται να γίνουν τροφή στα όπλα της Μόσχας, αρκεί το διεθνιστικό Βαθύ Κράτους του Λευκού Οίκου να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του, καταλήγουν τα ρεπορτάζ!

Με πληροφορίες από Russia Today/photo EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις