Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Αυτό σχεδιάζει το NATO στην Αρκτική Bάζοντας μπροστά τον Καναδά - Ρωσία και Κίνα παρακολουθούν


 Τα κράτη της Δυτικής Αρκτικής σχεδιάζουν να συντονιστούν για τις δραστηριότητες άμυνας, πληροφοριών και κυβερνοχώρου, καθώς είναι όλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τώρα μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο στρατιωτικό μπλοκ.

«Δεν υπάρχουν πλέον ουδέτερες χώρες στον Βορρά», δήλωσε, πριν μερικές μέρες, στο Sputnik ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός της Σουηδικής Αεράμυνας, σχολιάζοντας την κίνηση του Καναδά να σχηματίσει μια ομάδα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας στην Αρκτική.

Η Ρωσία, η οποία συνιστά και κράτος της Αρκτικής, διατηρεί συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την Κίνα στα χωρικά της ύδατα. Στις 2 Οκτωβρίου αναφέρθηκε ότι περιπολικά πλοία της ακτοφυλακής της Κίνας εισήλθαν στα ύδατα του Αρκτικού Ωκεανού για κοινές περιπολίες με σκάφη της ακτοφυλακής της ρωσικής συνοριακής υπηρεσίας FSB.

 «Μπορεί να εξελιχθεί σε μια ισχυρή στρατιωτική διοίκηση της Αρκτικής εντός του ΝΑΤΟ και επίσης σε ένα πολιτικό όργανο όπου οι πολιτικοί συντονίζουν τις ενέργειές τους πριν από τις συνεδριάσεις στο Αρκτικό Συμβούλιο», είπε ο Βάλτερσον για την κίνηση του Καναδά.

Ο ειδικός προειδοποίησε ότι η πιθανή συσσώρευση του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα μπορούσε να «αυξήσει τον κίνδυνο τόσο για μια κούρσα εξοπλισμών στην Αρκτική όσο και για επεισόδια στην περιοχή».

Όμως ο Valtersson πιστεύει ότι η δημιουργία του νέου φορέα της Αρκτικής ούτε θα διαταράξει την εδραιωμένη ισορροπία δυνάμεων στην Αρκτική ούτε θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις της Ρωσίας στην περιοχή.

“Οι σκανδιναβικές χώρες και ο Καναδάς είναι πολύ μικρές για να αμφισβητήσουν την Ρωσία, και ακόμη περισσότερο μια ρωσο-κινεζική συνεργασία”, είπε. «Οι ΗΠΑ έχουν πολλά άλλα συμφέροντα στον κόσμο και δεν θα επικεντρωθούν στην Αρκτική με τον τρόπο που ήδη η Ρωσία κάνει».

Με πληροφορίες από Sputnik, photo EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις