Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Το NATO ξεζουμίζει τις χώρες της ανατ. Ευρώπης: 70 δις για αμυντικές δαπάνες - Με δικαιολογία την Ρωσία..

 


Οι στρατιωτικές δαπάνες στα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα!

Η Πολωνία και η Εσθονία συγκαταλέγονται μεταξύ των επτά κορυφαίων μελών του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, φέτος. Η Πολωνία διαθέτει το 4,12% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ η Εσθονία αφιερώνει το 3,4%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2%.

Η έκθεση έρχεται εν μέσω αυξημένης στρατιωτικοποίησης στην Ανατολική Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ να δημιουργεί «πολυεθνικές ομάδες μάχης» στην Βουλγαρία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Σλοβακία, ως απάντηση σε μια αντιληπτή «ρωσική απειλή». Τα κράτη μέλη έχουν επίσης αυξήσει την ανάπτυξη πλοίων, αεροπλάνων και στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το ΝΑΤΟ ότι δίνει ψεύτικες υποσχέσεις σχετικά με την δέσμευσή του το 1991 να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-ANP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις