Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Οργή με την MetaAI: “Χρησιμοποιούμε τις αναρτήσεις σας για να…εκπαιδεύσουμε την τεχνητή νοημοσύνη”


 Η Meta έχει αρχίσει να ειδοποιεί τους χρήστες του Instagram και του Facebook σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ότι εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη της με τις αναρτήσεις που οι ίδιοι έχουν κάνει και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό.

Στα email και τις ειδοποιήσεις που αποστέλλονται σε χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Meta λέει ότι χρησιμοποιεί αναρτήσεις, σχόλια, φωτογραφίες και ακόμη και λεζάντες για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της «τεχνητής νοημοσύνης» που μοιάζει με άνθρωπο, παρόμοιο με το ChatGPT .

Με την εκπαίδευση με δεδομένα χρηστών του Ηνωμένου Βασιλείου, η Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ,είπε στη MailOnline ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα αντικατοπτρίζει και θα κατανοεί τη βρετανική γλώσσα, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό».

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θορυβούνται για την αμφιλεγόμενη κίνηση και ενημερώνουν τους χρήστες. “Αν δεν θέλετε τα προσωπικά σας δεδομένα να παραδοθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της Meta, δείτε πώς μπορείτε να αντιταχθείτε.

Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook σε Android , επιλέξτε «βοήθεια και υποστήριξη», «όροι και πολιτικές» και «πολιτική απορρήτου».

Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook σε iOS , επιλέξτε «Ρυθμίσεις και απόρρητο», «Ρυθμίσεις» και κάντε κύλιση προς τα κάτω στην «πολιτική απορρήτου».

Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  1. Στην κορυφή της σελίδας, θα πρέπει να υπάρχει ένα μήνυμα σχετικά με την ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου της Meta και ένας σύνδεσμος με την ένδειξη “AI at Meta”.
  2. Ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο, θα μεταβείτε σε μια σελίδα όπου θα ενημερωθείτε για το πώς η Meta θα χρησιμοποιεί πληροφορίες για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της και θα περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο προς τη φόρμα «δικαίωμα στην αντίρρηση» στο επάνω μέρος.

Στο Instagram, μπορείτε να εξαιρεθείτε μεταβαίνοντας στο Κέντρο απορρήτου και ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα 1 και 2″.

Η Meta είπε ότι το έργο – το οποίο αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μια ανάρτηση ιστολογίου τον περασμένο μήνα – ισχύει μόνο για ενήλικες (άτομα 18 ετών και άνω) που χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή την εβδομάδα, οι χρήστες του Instagram παρατήρησαν μια ειδοποίηση που έλεγε: «Σχεδιάζουμε νέες λειτουργίες AI για εσάς. Μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες σας.’

Μόλις πατήσετε την ειδοποίηση, κατευθύνεστε σε μια δήλωση 160 λέξεων που επιβεβαιώνει την κίνηση και την εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ετοιμαζόμαστε να επεκτείνουμε την τεχνητή νοημοσύνη μας στις εμπειρίες Meta», αναφέρει. Το «AI at Meta είναι η συλλογή μας από παραγωγικές δυνατότητες και εμπειρίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως Meta AI και δημιουργικά εργαλεία AI, μαζί με τα μοντέλα που τα τροφοδοτούν.

“Για να σας βοηθήσουμε να φέρετε αυτές τις εμπειρίες, θέλουμε να γνωρίζετε ότι θα χρησιμοποιήσουμε δημόσιες πληροφορίες όπως δημόσιες αναρτήσεις και σχόλια από λογαριασμούς ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω με βάση έννομα συμφέροντα.

«Θα το κάνουμε αυτό για να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στη Meta».

Στους χρήστες του Instagram αποστέλλεται επίσης μέσω email η δήλωση, η οποία έχει τίτλο «Μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες σας καθώς επεκτείνουμε την τεχνητή νοημοσύνη στο Meta».

Μιλώντας στο MailOnline, ένας εκπρόσωπος είπε ότι η Meta χρησιμοποιεί αναρτήσεις και σχόλια στο Instagram και στο Facebook, καθώς και φωτογραφίες και υπότιτλους τους, για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη – αλλά όχι το περιεχόμενο των προσωπικών μηνυμάτων.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιεί μόνο πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό, οπότε αν έχετε ιδιωτικό λογαριασμό Instagram δεν θα χρησιμοποιηθεί.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Νικ Κλεγκ –τώρα πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta– είπε ότι το περιεχόμενο προέρχεται από ενήλικες στο Facebook και στο Instagram στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τους New York Times , η Meta παίρνει ό,τι χρειάζεται από τις αναρτήσεις χρηστών στις ΗΠΑ, αλλά λόγω των λιγότερο αυστηρών νόμων περί απορρήτου ο τεχνολογικός γίγαντας δεν υποχρεούται να ειδοποιεί τους ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια διευθύντρια απορρήτου της Meta, Melinda Claybaugh, παραδέχτηκε ότι αυτό συμβαίνει και σε Αυστραλούς χρήστες , χωρίς επιλογή εξαίρεσης, αναφέρει το ABC.

Σε απάντηση, η Meta παραδέχτηκε στη MailOnline ότι εκπαιδεύει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της «σε παγκόσμιο επίπεδο και σε χώρες όπου το προϊόν κυκλοφορεί/κυκλοφόρησε».

Το προϊόν, το οποίο είναι παρόμοιο με το ChatGPT του OpenAI, είναι ένα chatbot που η Meta περιγράφει ως τον «δημιουργικό βοηθό σας» που έχει «δυνατότητες συνομιλίας και χαρακτηριστικά ανάλυσης εικόνας».

Έχει κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες, αλλά όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη λόγω ρυθμιστικών εμποδίων.

Εάν έχετε λάβει την ειδοποίηση ή το email του Instagram, μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ/πατήστε έναν σύνδεσμο URL στη λέξη «αντικείμενο».

Θα πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα λέγοντας στη Meta γιατί αντιτίθεστε στη χρήση των αναρτήσεών σας με αυτόν τον τρόπο.

Η Meta είπε στη MailOnline ότι θα τιμήσει όλες τις φόρμες αντιρρήσεων.

Ωστόσο, ακόμη και αν εξαιρεθείτε, οι πληροφορίες σας ενδέχεται να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μέσω δεδομένων που έχουν αφαιρεθεί από άλλους χρήστες που έχουν μοιραστεί τις πληροφορίες σας.

Για παράδειγμα, αυτή θα μπορούσε να είναι μια εικόνα σας που μοιράστηκε κάποιος άλλος ή να αναφέρεται σε αναρτήσεις κάποιου άλλου.

Σύμφωνα με τον χρήστη X @Tantacrul , τα άτομα που έχουν συμπληρώσει την ένστασή τους θα πρέπει να εισάγουν έναν κωδικό μέσω email για να υποβληθεί σωστά η ένσταση.

Παρόλο που η ένστασή του έγινε δεκτή, ο @Tantacrul επεσήμανε ότι εστάλη σε άλλους χρήστες μια ειδοποίηση σφάλματος – καθιστώντας ασαφές εάν έπρεπε να το κάνουν ξανά.

Ο @Tantacrul πρότεινε επίσης ότι η Meta έχει κάνει την όλη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο δύσκολη, έτσι λιγότεροι άνθρωποι αντιτίθενται, αποκαλώντας το “κακό”.

Άλλοι χρήστες πήγαν στο X για να διαμαρτυρηθούν για την πρωτοβουλία της Meta καθώς και για τη διαδικασία ενστάσεων.

Ένας ανάρτησε: “lol… είσαι ελεύθερος να επιλέξεις τη Meta AI, αλλά θα αποφασίσουν αν θα το τιμήσουν”.

Κάποιος άλλος είπε: «Δεν εμπιστεύομαι καθόλου την Meta και είμαι ακόμη πιο δύσπιστος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επωφελής για οποιονδήποτε από εμάς». Κάποιος άλλος είπε: «Η Meta θέλει να τους ικετεύετε να μην εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη τους στα πράγματά σας – κατά την κρίση τους.

«Περιμένοντας κυριολεκτικά οποιαδήποτε DPA [Νόμος για την Προστασία Δεδομένων] να κάνει κάτι για αυτήν την ανοησία».

Ήδη, οι χρήστες διαμαρτύρονται αναδημοσιεύοντας μια viral εικόνα στα Instagram Stories. Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) είπε ότι δεν έχει δώσει ρυθμιστική έγκριση για το σχέδιο της Meta, αλλά θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

photo: epa-epa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις