Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 Ο Μητσοτάκης: Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στο επίκεντρο


 Όπως είναι φυσικό οι περιφερειακές εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου. Μάλιστα παρών στη Σύνοδο θα είναι και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή – καθώς υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή – πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της MED9 στην Πάφο. Πρόκειται για τη συμμαχία 9 μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις 

Όπως είναι φυσικό οι περιφερειακές εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου. Μάλιστα παρών στη Σύνοδο θα είναι και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα για να συζητήσει με τους ηγέτες της MED9 τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις σχέσεις Ε.Ε- Ιορδανίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το timing που πραγματοποιείται η Σύνοδος της MED9, καθώς είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής ηγετών της Ε.Ε. λίγες μόνο ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Οκτωβρίου). Επομένως αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα πρώτης συζήτησης στο ανώτατο επίπεδο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το παρών θα δώσει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Να σημειωθεί πως στις 16 Οκτωβρίου θα γίνει στις Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι χρειάζεται συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σε πρόσφατη ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στη σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και στην αύξηση των απειλών για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Μάλιστα είχε επαναλάβει την έκκλησή για αποκλιμάκωση και είχε επισημάνει «πως παραμένουμε σε αυξημένη εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα και φροντίζουμε για τον ασφαλή απεγκλωβισμό από τον Λίβανο όσων ομογενών το επιθυμούν».

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και έκδηλη είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν σε τομείς, όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό. Παράλληλα βέβαια αυτό που τονίζεται είναι πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει εμφατικά ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θα συζητηθούν σήμερα στη Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου. Το «μενού» περιλαμβάνει θέματα όπως την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, την έκθεση Ντράγκι, τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, μαζί με τις προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των MED9 συστάθηκε το 2013 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της φωνής, του ρόλου και της συνεργασίας αρχικά μεταξύ των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Κύπρου). Για να προστεθούν η Σλοβενία και η Κροατία το 2021.

«Συναγερμός»για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό που επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αλλά και τον φόβο αυξημένων ροών λόγω των εξελίξεων στον Λίβανο θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα. Στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος– που συμμετείχε στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων – επεσήμανε πως «έχουμε απορροφήσει μεγάλη πίεση εφαρμόζοντας μία πολιτική για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία είναι σκληρή αλλά δίκαιη και ισορροπημένη, και αυτό που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε είναι να σεβαστούμε τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και να διατηρήσουμε το πνεύμα του Συμφώνου με γνώμονα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών».

Να σημειωθεί εδώ πως το μεταναστευτικό θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν την «επιτάχυνση των επιστροφών» των παράνομων μεταναστών από την ΕΕ, ενώ αυτό που επισημαίνεται είναι πως «η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».

Την ανάγκη να εφαρμόσουν όλα τα κράτη μέλη ανεξαιρέτως το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση υπογράμμισε χθες σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη. Επίσης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντης Μπελέρης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της FRONTEX στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων αλλά και στην ορθή εφαρμογή του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης. Σημείωσε ακόμα πως πρωτογενείς ροές σημαίνει δευτερογενείς ροές και πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη -και σε επίπεδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις