Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Mέση Ανατολή: Ισραηλινή αντιπροσωπεία με τον αρχηγό της Μοσάντ στην Ντόχα για διαπραγματεύσεις – Τι είπε ο Μπλίνκεν


 Ξεκινούν και πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να μπει τέλος στον πόλεμο την Γάζα και να επιτευχθεί μία συμφωνία επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι μία ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ την Κυριακή. Στην αντιπροσωπεία θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, που θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

«Κατά τη συνάντηση, τα μέρη θα συζητήσουν τις διάφορες επιλογές για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ την περασμένη εβδομάδα μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία για να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στην Γάζα και για συμφωνία επιστροφής των ομήρων.


«Συζητήσαμε για τις επιλογές για να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή τη στιγμή και τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και αναμένω ότι οι διαπραγματευτές μας θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μετά από συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους του Κατάρ.

Παράλληλα εξήγησε ότι το Ισραήλ έχει επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει στην αρχή του πολέμου μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 και έχει διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ αφού διέλυσε την Χαμάς και την ηγετική πυραμίδα της στην Γάζα.

Ερωτηθείς εάν οι διαπραγματευτές εξετάζουν νέες φόρμουλες, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Ένα από τα πράγματα που κάνουμε είναι να εξετάζουμε εάν υπάρχουν διαφορετικές επιλογές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Μιλάμε με τους άλλους διαμεσολαβητές στην Αίγυπτο και το Κατάρ σχετικά με αυτό, και αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουν οι διαπραγματευτές [των ΗΠΑ και του Ισραήλ] όταν συναντηθούν».

Αναφορικά με την παρουσία και την εμπλοκή της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι «δεν έχουμε ακόμη πραγματικά καθορίσει αν η Χαμάς είναι έτοιμη να εμπλακεί, αλλά το επόμενο βήμα είναι να συγκεντρώσουμε τους διαπραγματευτές… θα μάθουμε σίγουρα περισσότερα τις επόμενες ημέρες».

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε ότι μια αμερικανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί σύντομα με Ισραηλινούς διαπραγματευτές στη Ντόχα. «Θα συζητήσουμε τα μέσα για την επίτευξη μιας σημαντικής προόδου σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Επιπλέον αποκάλυψε ότι το Κατάρ έχει εμπλακεί ξανά πρόσφατα με τους ηγέτες της Χαμάς στη Ντόχα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της, Γιαχία Σινουάρ και η θέση της οργάνωσης φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει. «Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει σαφήνεια (όσον αφορά) την πορεία προς τα εμπρός ή την ξεκάθαρη θέση (της Χαμάς), αλλά… αυτό που αισθανθήκαμε ήταν (ότι η θέση της ήταν) η ίδια θέση με το τελευταίο έγγραφο (που υπέβαλε)», είπε ο Αλ Θάνι, αναφερόμενος σε μια πρόταση του Ιουλίου από την Χαμάς.

Αυτή η πρόταση είχε απορριφθεί από το Ισραήλ, το οποίο πρόσθεσε αρκετούς νέους όρους στους όρους της, συμπεριλαμβανομένου του εκτεταμένου ελέγχου του διαδρόμου της Φιλαδέλφεια κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας.

Μπλίνκεν: Δεν θέλουμε παρατεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο

«Καθώς το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις για να απομακρύνει την απειλή για το Ισραήλ και τον λαό του κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, ήμασταν πολύ σαφείς ότι αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει, δεν πρέπει να οδηγήσει, σε μια παρατεταμένη εκστρατεία», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν, που συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων και να μην θέσει σε κίνδυνο τους ειρηνευτές του ΟΗΕ ή τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις πρόσθεσε ο Μπλίνκεν. Παράλληλα ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τις επιλογές να κεφαλαιοποιηθεί ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και να κινηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων αιχμαλώτων.

«Αυτή η οδυνηρή περίοδος στην περιοχή θα πρέπει να τελειώσει», είπε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ντόχα. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε επίσης πως η χώρα του «ανέκτησε επαφή» με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση μετά τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ.

Απαντώντας σε μια ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου για τις ανταλλαγές με τη Χαμάς μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ στις 16 Οκτωβρίου, είπε: «ανακτήσαμε την επαφή μαζί τους, υπήρξαν ανταλλαγές με τους εκπροσώπους του πολιτικού γραφείου (της Χαμάς) στην Ντόχα (…) Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα προχωρήσουμε» στο μέλλον, είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση νέας βοήθειας ύψους 135 εκατ. δολαρίων για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
«Ανακοινώνουμε τη χορήγηση άλλων 135 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον καθαρισμό του νερού, για τη δημόσια υγεία των Παλαιστινίων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, καθώς και στην περιοχή», ανακοίνωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, διευκρινίζοντας πως η συνολική αμερικανική βοήθεια που έχει χορηγηθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από έναν και πλέον χρόνο ανέρχεται τώρα σε 1,2 εκατ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις