Οι ΗΠΑ απείλησαν την Γεωργία με «συνέπειες», αφού η φιλοΝΑΤΟϊκή πολιτική αντιπολίτευση της χώρας κατηγόρησε το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο για υποτιθέμενη νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου.
Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, το κόμμα του Γεωργιανού Όνειρου έλαβε σχεδόν το 54% των ψήφων, ενώ διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβαν 3% έως 11%. Η νίκη αναμένεται να δώσει στο Γεωργιανό Όνειρο τουλάχιστον 90 έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο των 150 μελών, επιτρέποντάς του να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της καυκάσιας χώρας.
Τέσσερα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα και είπαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στις εργασίες του νέου νομοθετικού σώματος. Ο πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Γεωργία που απέκτησε την υπηκοότητα το 2004, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα και κάλεσε σε διαμαρτυρίες. Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Τιφλίδα το απόγευμα της Δευτέρας. Αναλυτές σχολιάζουν πως η Δύση δεν θέλει η χώρα να τα βρει ειρηνικά με την Ρωσία, με διακύβευμα να οδηγηθεί σε νέα σύγκρουση άπαξ και η διεθνιστική αντιπολίτευση πάει την εξουσία.
Παρά το γεγονός ότι ο Ζουραμπιχβίλι χαρακτήρισε τις εκλογές «ολική απάτη», ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε ότι δεν παρατήρησε συστημικές εκλογικές παρατυπίες. Από την άλλη, ισχυρίστηκε ότι παρατήρησε περιστατικά εξαγοράς ψήφων και πιέσεων στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, αλλά επαίνεσε την ποικιλία των επιλογών στο ψηφοδέλτιο.
Σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είπε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε «περιβάλλον που διαμορφώθηκε από τις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης δημοσίων πόρων, της αγοράς ψήφων και του εκφοβισμού των ψηφοφόρων».
Το να μιλούν οι Αμερικάνοι για «αγορά ψήφων» και «εκφοβισμό ψηφοφόρων» μοιάζει τουλάχιστον με με φάρσα, αναφέρουν από την άλλη πλευρά κύκλοι στην Μόσχα
«Ενθαρρύνουμε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γεωργίας να εξετάσουν τη σχέση που θέλουν με την ευρωατλαντική κοινότητα αντί να ενισχύσουν πολιτικές που επαινούνται από αυταρχικούς», πρόσθεσε ο Μίλερ.
«Δεν αποκλείουμε περαιτέρω συνέπειες εάν δεν αλλάξει η κατεύθυνση της κυβέρνησης της Γεωργίας», είπε, πριεδοποιώντας, κατά άλλους απειλώντας, την Τιφλίδα.
Νωρίτερα την Δευτέρα, 13 κράτη μέλη της ΕΕ εξέδωσαν δήλωση εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση στην Γεωργία».
Η κυβέρνηση της Γεωργίας αναφέρει πως θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά με τους δικούς της όρους. Ο πρωθυπουργός Irakli Kobakhidze υποστήριξε ότι οι νόμοι σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν την κυριαρχία της Γεωργίας και τα συμφέροντα του λαού.
«Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ξεπεράσει την ήττα της στις εκλογές», είπε ο Κομπαχίτζε το Σάββατο, κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι υπονομεύουν το νόμο. «Κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει το συνταγματικό σύστημα της χώρας μας», πρόσθεσε.
Κατά τα φαινόμενα, η κατάσταση θυμίζει τις παλιές «έγχρωμες επαναστάσεις»! Το κυβερνών κόμμα κηρύσσει νίκη στις εκλογές, η αντιπολίτευση, με την υποστήριξη της Δύσης, δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα. Έπειτα, γίνεται προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος με διαδηλώσεις και πολιτική βία!
Ωστόσο, αυτή την στιγμή η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν τώρα πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούν (βλ. εκλογές Αμερική, Ουκρανία, Μέση Ανατολή κ.α.)! Δεν παρατηρείται επαρκής όρεξη για ενεργή ανάμειξη αυτή την στιγμή στην Γεωργία!
Και επειδή, οι οποίες εξελίξεις βρίσκονται σε συνάρτηση με την προθυμία των εξωτερικών δυνάμεων να εμπλακούν σοβαρή ή όχι, η εκτίμηση είναι πως με τις παρούσες συνθήκες, μάλλον η διεθνιστική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να κάνει λίγο θόρυβο και λογικά θα υποχωρήσει. Εκτός και αν αλλάξουν οι προτεραιότητες ΗΠΑ και συμμάχων, οι οποίοι πάντως βλέπουν πως, στην παρούσα φάση, η γεωργιανή κυβέρνηση έχει την στήριξη μεγάλου μέρους της γεωργιανής κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου