Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Υγειονομική «βόμβα» ο σταθμός Παιανία-Kάντζα από τις ακαθαρσίες περιστεριών – Η καταγγελία πολίτη και η αυτοψία της Περιφέρειας


 Σε υγειονομική «βόμβα» έχει μετατραπεί ο σταθμός προαστιακού και μετρό Παιανίας – Κάντζα, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης περιττωμάτων από περιστέρια, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως «σοβαρά ανθυγιεινή» από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και διενήργησε και αυτοψία.

Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία πολίτη, ο οποίος και εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί αποστέλλοντας μια έκθεση παραπόνων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ακολούθως, Επόπτριες Δημόσιας Υγείας μετέβησαν στο σημείο όπου και πραγματοποίησαν έρευνα.

Ο Σπύρος Καραγεώργος, που προχώρησε στην καταγγελία, μιλώντας στο enikos.gr είπε ότι, «τα τελευταία 2 χρόνια, η κατάσταση στον εν λόγω σταθμό είναι απελπιστική και γι΄ αυτό αποφάσισα να απευθυνθώ στους αρμόδιους. Αρχικά, επικοινώνησα με την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και με παρέπεμψε στο τμήμα της Ανατολικής Αττικής. 

Υπάρχουν περιττώματα παντού, στις σκάλες, στα κάγκελα, στο έδαφος. Μερικές φορές κουτσουλιές πέφτουν ακόμα και πάνω μας, ενώ τα πρωινά, λόγω και της υγρασίας, γλιστράμε και κινδυνεύουμε να πέσουμε. Εκτός αυτού, και η μυρωδιά δεν αντέχεται. Πολλές φορές αντικρίζουμε και νεκρά πουλιά στο έδαφος. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει τη μια σκάλα του μετρό, καθώς η κατάσταση στην δεύτερη είσοδο είναι ελαφρώς καλύτερη. Αυτή όμως είναι μια πρόσκαιρη λύση και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα».

Τα ευρήματα της αυτοψίας στον σταθμό

Μετά την αυτοψία, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας απάντησε στην καταγγελία του κ. Καραγεώργου ενημερώνοντας για τα ευρήματα των ειδικών. Αναλυτικά, όπως ανέφερε και φαίνεται στο παρακάτω έγγραφο, «ύστερα από σχετικό αίτημα στην Υπηρεσίας μας, αναφορικά με την ύπαρξη ανθυγιεινών καταστάσεων από περιττώματα περιστεριών στον σταθμό προαστιακού και μετρό Παιανία – Κάντζα, αρμόδιες Επόπτριες Δημόσιας Υγείας κατόπιν εντολής της Υπηρεσίας μετέβησαν με υπηρεσιακό όχημα την 25-09-2024 στον εν λόγω σταθμό, και πραγματοποίησαν αυτοψία, όπου και διαπίστωσαν τα εξής:

Υπήρχε πληθώρα περιττωμάτων περιστεριών σε όλα τα επίπεδα του σταθμού, δυσοσμία, αλλά και έντονη παρουσία περιστεριών. Πιο συγκεκριμένα, περιττώματα περιστεριών υπήρχαν σχεδόν παντού στα μεταλλικά στοιχεία του υπόστεγου του σταθμού στο επίπεδο των κυρωτικών μηχανημάτων, στις κυλιόμενες κλίμακες, στον πλαστικό ιμάντα στήριξης των επιβατών όταν χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες κλίμακες, στο δάπεδο της αποβάθρας, στα μεταλλικά στοιχεία της κατασκευής του σταθμού στο επίπεδο της αποβάθρας».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στην απάντηση, οι επιβάτες του εν λόγω σταθμού υφίστανται σοβαρές ανθυγιεινές καταστάσεις. «Ύστερα από τα παραπάνω συμπεραίνεται, ότι υφίστανται σοβαρές ανθυγιεινές καταστάσεις εις βάρος της Υγείας των επιβατών του σταθμού, αλλά και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα, που επιβάλλεται να εξαλειφθούν άμεσα».

 

Προθεσμία 20 ημερών για τον καθαρισμό

Για το θέμα μίλησε στο enikos.gr και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Θάνος Ασκητής, ο οποίος επιβεβαίωσε τη ρύπανση που διαπιστώθηκε στο σημείο, ενώ διαβεβαίωσε ότι «ο σταθμός θα καθαριστεί».

«Πράγματι, Επόπτριες της Δημόσιας Υγείας διενέργησαν αυτοψία στον σταθμό και επιβεβαίωσαν τις ανθυγιεινές συνθήκες που προέρχονται από τα περιττώματα των περιστεριών. Έπειτα, δώσαμε διορία 20 ημερών στον σταθμάρχη για τον καθαρισμό και την ολική απομάκρυνση των περιττωμάτων. Μετά το πέρας της διορίας, θα διαπιστώσουμε αν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες. 

Σε κάθε περίπτωση, ο σταθμός θα καθαριστεί, καθώς το θέμα της Δημόσιας Υγείας μας αφορά άμεσα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ασκητής.

Ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό

Την ευθύνη για τον καθαρισμό του σταθμού, έτσι ώστε μην απειλείται η υγεία των επιβατών από τις ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούν, έχουν οι Hellenic Train, ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο-απάντηση στην καταγγελία του πολίτη.

Βέβαια, όπως υποστήριξε ο κ. Καραγεώργος, ο ίδιος έχει απευθυνθεί και στην Hellenic Train, η οποία και του μετέφερε ότι υπεύθυνος για τους σταθμούς είναι ο ΟΣΕ.

«Οι εταιρείες που απευθύνεται το παρόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να μεριμνήσουν άμεσα για την εξάλειψη των σοβαρών ανθυγιεινών καταστάσεων που διαπιστώθηκαν. Συστήνεται και η λήψη τεχνικών μέτρων αποτροπής προσέλκυσης των περιστεριών», καταλήγει η Περιφέρεια στην απάντησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις