Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Kολοσσιαία Hλιακή έκλαμψη, η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών – Ποιές περιοχές επηρέασε;


 Ο ήλιος μόλις εξαπέλυσε την πιο ισχυρή ηλιακή του έκλαμψη σε αυτόν τον κύκλο, μια κολοσσιαία έκρηξη κατηγορίας Χ.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ηλιακή έκλαμψη X9.05 (ισχυρότερη από την Χ 8.9 του περασμένου Μαΐου) κορυφώθηκε το πρωί της Πέμπτης (στη ζώνη της Β. Αμερικής), πυροδοτώντας διακοπές ραδιοφώνου βραχέων κυμάτων στην Αφρική και την Ευρώπη.

Αυτές είναι και οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη νέα έκλαμψη, μαζί με περιοχές της νότιας Αμερικής και της Αραβικής χερσονήσου, σύμφωνα με σχετικό χάρτη που αναρτήθηκε και στον οποίο η Αφρική είναι στα… κόκκινα!

Η ηλιακή έκλαμψη προήλθε από την ομάδα ηλιακών κηλίδων AR3842, η οποία έχει απασχολήσει τους επιστήμονες κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον καιρό του διαστήματος μελετούν τι ακριβώς επιπτώσεις μπορεί να έχει στα ανθρώπινα συστήματα η νέα έκλαμψη.

Η έκλαμψη της Πέμπτης είναι η 15η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Θυμίζουμε πως στις 1/10 η ίδια περιοχή της ηλιακής κηλίδας εκτόξευσε μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη X7.1 και εξαπέλυσε μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME) – ένα νέφος πλάσματος και μαγνητικού πεδίου – το οποίο αυτή τη στιγμή κινείται προς τη Γη.

Αυτό το εισερχόμενο CME αναμένεται να χτυπήσει τη Γη μεταξύ 3 και 5 Οκτωβρίου, πιθανώς πυροδοτώντας ευρέως διαδεδομένα σέλας.

φωτο:freepik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις