Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η ΝΔ με 11,9% διαφορά από το ΠΑΣΟΚ – Ιστορικό χαμηλό για τον ΣΥΡΙΖΑ


 Πρώτη με 25% είναι η Νέα Δημοκρατία, διατηρώντας προβάδισμα 11,9% μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ το οποίο μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη παραμένει στην δεύτερη θέση με 13,1%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της Interview για λογαριασμό της POLITIC.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ιστορικό χαμηλό καθώς πέφτει στο 6,6% και βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Πριν ένα χρόνο την ίδια περίοδο, η ΝΔ βρισκόταν στο 31,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,5%

Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 8% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 7,1%. Στην 6η θέση βρίσκεται η Φωνή Λογικής με 6% και ακολουθούν: ΝΙΚΗ 4,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, ΜέΡΑ25 3,5%, Νέα Αριστερά 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 19,5%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Μητσοτάκης – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο «Κανένας»

Στις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται, ωστόσο στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο «Κανένας» (47%) είναι πρώτος με αρκετή διαφορά σε σχέση με τους προέδρους των δύο πρώτων κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι στο 38% και ο κ. Ανδρουλάκης αρκετά χαμηλότερα στο 15%.

Προηγείται ο Κασσελάκης για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Εν αναμονή της διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, της περαιτέρω διάσπασης του κόμματος και του «plan B» για τη δημιουργία δικό του φορέα από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εμφανίζεται ως επικρατέστερος για την ηγεσία του κόμματος

Συγκεκριμένα, στο σύνολο της κοινής γνώμης, ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με 31,4%, ακολουθεί ο «Κανένας» με 21,9%, ενώ τρίτος είναι ο Σωκράτης Φάμελλος με 21,2%. Ακολουθεί ο Παύλος Πολάκης με 12,1%.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίζουν» και αυτοί Στέφανο Κασσελάκη (47,2%) για πρόεδρο του κόμματος, και ακολουθεί ο Σωκράτης Φάμελλος (22,9%) και ο Παύλος Πολάκης (11,9%).

Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει «να ενώνει τους Έλληνες»

Δύο χαρακτηριστικά προκρίνει η πλειοψηφία για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, καθώς υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2025 λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ένας στους δύο πολίτες κρίνει πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και σχεδόν το 25% θεωρεί πως πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο με παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας.

Όσον αφορά την πολιτική ιδεολογία οι απόψεις είναι ισομοιρασμένες καθώς το 40,2% λέει πως ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την δεξιά/κεντροδεξιά και το 39,6% από την αριστερά/κεντροαριστερά.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο σχεδόν 7 στους 10 (68%) κρίνουν αρνητικά τη θητεία της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το 25% που την κρίνει θετικά.

Ακρίβεια, μισθοί, ενέργεια τα μεγαλύτερα προβλήματα

Ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα θεωρείται πάντα η ακρίβεια. Ακολουθεί το χαμηλό ύψος των εισοδημάτων και στην τρίτη θέση είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, οι πολίτες εμφανίζονται κατά τι πιο αισιόδοξοι σχετικά με το αν η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η ταυτότητα της έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις