Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ακρίβεια: H «γαλάζια» γκρίνια και το κυβερνητικό μασάζ - Το παρασκήνιο της συνάντησης με Θεοδωρικάκο


Ήταν αναμενόμενο πως η συνάντηση των γαλάζιων Βουλευτών με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο χθες στη Βουλή για ζητήματα του Υπουργείου θα έβγαζε ειδήσεις, εν μέσω κριτικής Βουλευτών προς Υπουργούς για την ακολουθούμενη πολιτική σε τομείς της καθημερινότητας και με τις κινήσεις των πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων Σαμαρά και Καραμανλή να προκαλούν αναταράξεις που βγάζουν «τίτλους». 

Από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως οι συναντήσεις θα συνεχιστούν όσο και αν κάποιοι επιμένουν να τις αποκαλούν «μασάζ».

Είναι εντυπωσιακό έλεγε ανώτατη πηγή στο CNN Greece πως στη μαραθώνια συνεδρίαση συμμετείχαν περίπου 70 Βουλευτές, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα όσα κάνει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Υπ. ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως η προσπάθεια για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το κόστος ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα για όλη την κυβέρνηση.

«Το δικό μας υπουργείο ασχολείται ιδιαιτέρως με τα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης. Αυτήν την στιγμή μάλιστα υπάρχει εκτεταμένος έλεγχος σε 26 μεγάλες επιχειρήσεις και σε περισσότερους 2.500 κωδικούς για να ελεγχθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο έντονος διάλογος Θεοδωρικάκου - Βλάχου

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συζήτησης ακούστηκαν δεκάδες απόψεις των Βουλευτών με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να καταγράφει όλες τις προτάσεις τους.

«Ήταν πολύ θετική και πολύ δημιουργική η κουβέντα και πολύ ουσιαστική» έλεγε ο Υπουργός σε συνομιλητές του αμέσως μετά τη συνεδρίαση.

Εξαίρεση στο καλό κλίμα ο διάλογος Θεοδωρικάκου - Βλάχου. Όταν ο Υπουργός τον ρώτησε για τις απόψεις του ο κ. Βλάχος σύμφωνα με πληροφορίες του είπε «να τα μάθεις από τον Μητσοτάκη».

Ο Υπουργός φέρεται να του απάντησε «με συγχωρείς εγώ έχω μάθει στη ζωή μου να σέβομαι την παράταξη και τους συναδέλφους, επομένως σε καλώ να τα πεις εδώ μέσα ή στο γραφείο μου».

«Όχι δεν έρχομαι, τα έχω πει στον πρωθυπουργό ζήτησε από το γραφείο του να σου στείλουν τις προτάσεις μου» φέρεται να ανταπάντησε ο Βουλευτής κάτι το οποίο ενόχλησε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους γαλάζιους.

Στο διάλογο παρενέβη και ο Γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης λέγοντας προς τον Γιώργο Βλάχο «πες τις προτάσεις σου για αυτό είναι εδώ ο Υπουργός, για να ακούσει ερωτήσεις, επισημάνσεις και κυρίως προτάσεις».

Εξερχόμενος της βουλής ο Υπουργός Ανάπτυξης πάντως δήλωσε σε δημοσιογράφους πως υπήρξε μία ουσιαστική συζήτηση, υπενθύμισε πως έχει ήδη μιλήσει στο γραφείο του με πάνω από 80 Βουλευτές κατά μόνας ενώ δήλωσε άγνοια για το τι θα πράξει τελικά ο κ.Βλάχος.

«Οι παραγωγοί στις λαϊκές»

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece μεγάλη συζήτηση έγινε για τις λαϊκές αγορές.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε οι παραγωγοί να μπορούν να πηγαίνουν στις λαϊκές και να πουλάνε τα προϊόντα τους.

Ειδική αναφορά έκαναν οι Βουλευτές Μαρκόπουλος και Παππάς οι οποίοι ζήτησαν οι πωλητές στις λαϊκές να μην απαιτείται να προσκομίζουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την επανέκδοση της άδειάς του κάτι που είδε θετικά ο Υπουργός.

Πρόταση για επανασύσταση Υπουργείου Εμπορίου

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ζήτησε επανασύσταση του υπουργείου εμπορίου γιατί όπως είπε «έχουμε πόλεμο με την ακρίβεια και είτε θα την κατασπαράξουμε είτε θα μας κατασπαράξει».
Τόνισε πως δεν είναι σωστό σε καιρό τόσο μεγάλης πίεσης να έχουμε το θέμα των τιμών σε υπουργική υπερδομή με παράλληλα κι άλλα καθήκοντα. Επιπροσθέτως είπε πως πέραν των προστίμων θα πρέπει να δει η Κυβέρνηση το πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο καλάθι 100 βασικών ειδών για τον πολίτη και κάθε μήνα να δημοσιοποιείται η κατάταξη των φθηνότερων σούπερ μάρκετ.

«Να μάθει ο καταναλωτής ποιος τον στηρίζει» είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής ο οποίος επίσης συνέδεσε τον υπέρ τουρισμό και το Airbnb καθώς πολλοί τουρίστες αντί να καταναλώνουν εντός των ξενοδοχείων στρέφονται στα σούπερ μάρκετ αυξάνοντας τη ζήτηση. Για αυτό το λόγο ζήτησε τη δημιουργία μεικτής επιτροπής υπουργείου ανάπτυξης με το υπουργείο τουρισμού για το θέμα.

Ζήτημα τιμών στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά

Αρκετοί Βουλευτές εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις υψηλές τιμές στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια όμως όπως ξεκαθαρίστηκε στη συζήτηση, αυτό δεν υπόκειται στις αρμοδιότητες αυτού του Υπουργείου.

Οι Βουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της επιτροπής ανταγωνισμού ενώ ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου ο οποίος φέρεται να εξέφρασε τον προβληματισμό πως το θέμα της ακρίβειας είναι πολύπλοκο και πως στο δημόσιο διαλογο ακούγονται πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την ουσιαστική αντιμετώπισή της, όπως η συζήτηση «από το χωράφι στο ράφι», καθώς αυτή είναι η μισή αλήθεια αφού παρεμβάλεται η μεταποίηση στις περισσότερες περιπτώσεις ενώ ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο στις κεντρικές αγορές, ιδίως στα νωπά προϊόντα ώστε να καταγράφεται «το τι μπαίνει και το τι βγαίνει» κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή των τιμών.

Σημειώνεται πως τη συγκεκριμένη συνάντηση ζήτησε ο κ.Θεοδωρικάκος από τον κ. Καλαφάτη καθώς ήθελε να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και για την παρουσίαση που θα κάνει παρουσία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τις προτεραιότητες και τις πολιτικές του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις