Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

H γερμανική κυβέρνηση βιάζεται να περάσει έναν εφιαλτικό νόμο με κάμερες βιοεντοπισμού σε όλη τη χώρα!


 Η γερμανική κυβέρνηση προωθεί μέσω του κοινοβουλίου ένα «πακέτο ασφαλείας» που θα επεκτείνει σημαντικά τη βιομετρική επιτήρηση, παρά την ισχυρή στάση της χώρας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων. 

Όχι μόνο τα προτεινόμενα μέτρα έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία της ίδιας της κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά αντιβαίνουν στον ευρωπαϊκό νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη και το γερμανικό Σύνταγμα.

Η Γερμανία υποτίθεται πως είναι μια χώρα που κατέχει ηγετική θέση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων, με πολλούς Γερμανούς να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων – λόγω της ολοκληρωτικής ιστορίας της χώρας και του ρόλου της παρακολούθησης τόσο στη ναζιστική Γερμανία όσο και στην Ανατολική Γερμανία.

Το προτεινόμενο « πακέτο ασφαλείας » που η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει το Κοινοβούλιο με ταχύτητα ρεκόρ εισήχθη ως απάντηση σε ένα περιστατικό με μαχαίρι στο Σόλινγκεν. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα στις αρχές επιβολής του νόμου να ταυτοποιούν υπόπτους συγκρίνοντας τα βιομετρικά τους δεδομένα (δεδομένα ήχου, βίντεο και εικόνας) με τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα στο Διαδίκτυο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία διαφοροποιημένων προφίλ των καθημερινών δραστηριοτήτων των ανθρώπων.

Αυτή η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία συνασπισμού της ίδιας της κυβέρνησης , η οποία δεσμεύεται να αποτρέψει τη βιομετρική επιτήρηση στη Γερμανία, και επίσης αντιβαίνει στο γερμανικό Σύνταγμα και τον πρόσφατα εγκριθέντα ευρωπαϊκό νόμο AI, ο οποίος απαγορεύει τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης («AI») που δημιουργούν ή επεκτείνουν το πρόσωπο βάσεις δεδομένων αναγνώρισης.

Η πρόταση θα παρέχει νέες εξουσίες στις αρχές επιβολής του νόμου και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου, επιτρέποντάς τους να αναγνωρίζουν αιτούντες άσυλο χωρίς ταυτότητες συγκρίνοντας τα βιομετρικά τους δεδομένα με «δεδομένα διαδικτύου», παρά τις καλά τεκμηριωμένες φυλετικές προκαταλήψεις στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. .

Το πακέτο ασφαλείας περιλαμβάνει επίσης την αυτόματη δυνατότητα AI οποιωνδήποτε δεδομένων κατέχουν οι αρχές επιβολής του νόμου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προγνωστική αστυνόμευση και να απειλήσουν ευθέως τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Τα σχέδια της κυβέρνησης συναντήθηκαν με την αντίθεση από ειδικούς σε κοινοβουλευτική ακρόαση , ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις υπονομεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και υποχωρούν τις υποσχέσεις των κομμάτων του συνασπισμού.

Ένας λόγος που βιάζονται να επιτύχουν την απόλυτη επιτήρηση του κράτους με ναζιστικού τύπου τακτικές, είναι πως το AfD (που αποκαλείται ναζιστικό απο την ΝΔ, την αριστερά εώς και την Λατινοπούλου…) δεσμεύεται να ακυρώσει κάθε τέτοια νομοθεσία.

Είναι χαρακτηριστική δήλωση την ευρωβουλευτή Cristian Anderson η οποία δήλωσε:

«Αν επρόκειτο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας… θα ξεκινούσαν χτίζοντας κέντρα αναψυχής, σχολεία, ιατρεία, πάρκα». “Αλλά τι κάνουν; Ξεκινούν υψώνοντας οδοφράγματα και τοποθετώντας κάμερες παρακολούθησης”.

“Γιατί το χρειάζεσαι αυτό σε μια γειτονιά που θέλεις να ζήσεις?”

Το πακέτο ασφαλείας επιδιώκει επίσης να εκμεταλλευτεί μια διάταξη του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες («DSA»), που ρυθμίζει τις διαδικτυακές πλατφόρμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω του ασαφούς ορισμού της, η διάταξη κινδυνεύει να υπονομεύσει την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο, καθώς οι πάροχοι ενδέχεται να πιεστούν να μοιραστούν περισσότερα και όχι λιγότερα δεδομένα για να αποφύγουν τα πρόστιμα της DSA.

Η γερμανική κυβέρνηση προτείνει επίσης να ενημερωθεί το DSA επεκτείνοντάς το ώστε να περιλαμβάνει συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα για τα οποία οι εταιρείες πρέπει να μοιράζονται τα δεδομένα χρηστών, τα οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Η πρόταση για ενημέρωση του DSA τόσο λίγο μετά την έγκρισή του δεν είναι ρεαλιστική, αλλά δείχνει ότι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη γερμανική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω αποτελούν σύντομη περιγραφή του άρθρου «Η Γερμανία σπεύδει να επεκτείνει τη βιομετρική επιτήρηση» που δημοσιεύτηκε από το Electronic Frontier Foundation . Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ .

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις